Türk Ocağı Niğde Şubesi tarafından düzenlenen “Rusya’nın Orta Doğu Siyaseti” başlıklı konferans Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’nın konferans salonunda gerçekleştirildi.

Rusya Dış Politikası üzerine İran Araştırmaları Merkezi (İRAM)’nde uzman olarak görev yapan Sabir Askeroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı program yoğun ilgi gördü. Rusya’nın son on yıl içerisinde Orta Doğu coğrafyasındaki siyasetini anlatan Askeroğlu, Rusya’nın Libya, İran, Mısır ve Suriye politikaları üzerinde durdu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından güvenlik hususunda Rusya’nın Avrupa ve Batı ile birlikte hareket etmek istediğini ancak Batı’nın Rusya’yı dışlaması neticesinde bunun mümkün olmadığını belirten Askeroğlu, Rusya’nın Libya’da da Batı ile birlikte hareket eden bir tavır ortaya koyduğunu belirtti. Rusya’nın Orta Doğu siyasetinde temel olarak iki hedefinin olduğunu söyleyen Askeroğlu, bunlardan ilkinin Rusya’nın yeniden küresel bir aktör olmak istediğini ve bunun içinde eski Sovyet coğrafyası dışında etkili olması gerektiğini belirtti. İkinci olarak ise, Rusya’nın Orta Doğu’daki radikal terör örgütlerine karşı bir mücadele ortaya koyduğunu belirten Askeroğlu, Orta Doğu’daki radikal örgütlere Rusya’dan çok katılım olduğunu ve bunların Rusya açısından orta vadede tehdit oluşturabileceğini söyledi. Askeroğlu, Orta Doğu’daki otoriter devletlerde çıkan ayaklanmalarda, başta ABD olmak üzere Batı’nın, devlet başkanlarını değiştirmeye yönelik hamlelerini kendisi için de bir tehdit olarak gördüğünü belirtti. Rusya’nın Suriye’de ise kısa sürede kesin bir netice alma beklentisi olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Askeroğlu, Rusya’nın Suriye’de tek başına hareket edemeyeceğini ve Türkiye gibi bir ülkeyle ittifaka her zaman ihtiyaç duyacağını vurguladı.

Katılımcıların sorularıyla devam eden program, Türk Ocağı Niğde Şubesi Başkanı Prof. Dr. Metin Hakan Severcan’ın Sabir Askeroğlu’na teşekkür plaketini takdim etmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim