Baddua'nın“Memleketim Niğde 51” isimli Rap parçası Video, Müzik siteleri ile Facebook’da en çok izlenen, paylaşılan klipler arasında. Peki Baddua kim? Neden Baddua? Niğde’de konser verecek mi? Baddua ile bir söyleşi yaptık.  





İnternette Niğde ile ilgili bir arama yaptığınızda en çok izlenen bir video klibe rastlıyorsunuz, facebook gibi sosyal ağ sitelerinde Niğdelilerin en çok paylaştığı “Memleketim Niğde 51” isimli rap müzik parçası Borhaber.net sitemiz boRTube bölümünde de yer alıyor. Baddua mahlasını(takma isim) kullanan Almancı! Hemşerimize ulaştık ve bir söyleşi yaptık. 


*  *   *




Selim Gökel - Baddua kimdir? 
Baddua -  Ben ve ailem Niğde’nin  Ağcaşar köyündeniz, ben doğma büyüme Almancıyım!, asıl ismim Yaşar Doğan, Almanya’nın Baden-Wurttemberg eyaletinde Oberndorf şehrine yakın ufak bir köyde yaşıyorum. Aralığın 20’sinde 20 yaşına bastım. İktisat Lisesinde son sınıf öğrencisiyim. 
Selim Gökel - Beddua değil de , neden Baddua, bilinçli olarak mı kullanıyorsun bu ismi? 
Baddua - Baddua aslında kötü bir şey değil ben bu mahlası bilinçli kullanıyorum. Baddua tam olarak “pictuq Baddua” Almanya’da müzik yaptığım için tabii, bu Baddua kısmı ise biraz beni etkileyen bir olay, bir anlatım sonrası ortaya çıktı… Bir insan bir diğerine beddua okursa bu dua bir kartal gibi havaya kalkarmış, bu iki insan arasında kimin beddua okuduğu fark etmezmiş, ve bu kartal bu iki kişi arasından haksız olanı vururmuş. O yüzden insanlar beddua dan korkar, bunu kötü bir şey olarak görür. Bence bu ilahi bir yolda haklıyı veya haksızı bulmanın en doğru yolu. Ben müziğimle insanlara bir şeyler de anlatmak istediğim için bu ismi kendime uygun gördüm, eee.. Avrupai bir ülkede yaşayıp bu ismi kullandığım içinde bu Bedduayı, “Baddua” olarak değiştirdim. Bad kelimesinin İngilizce anlamı “kötü” dür. Malum yaptığım müzik rap olduğu için biraz tipik ve akılda kalan bir isim olması lazımdı.  
Selim Gökel - Şarkılarının içeriğini genel olarak özetleyebilirmisin? 
BadduaGayet tabii! Genel olarak şarkılarımla insanların yanlışlarına hitap ediyorum. Bazen yanlışlar ve hatalar insanların hayatına da öyle büyük bir yer alıyor ki kendileri bunun farkına bile varamıyorlar. Hedef kitlem doğal olarak gençler, Almanya olsun Türkiye olsun gençleri yanlış yola iten yanlış arkadaşlar ve anne babayı dinlememek oluyor, Bu gençler esrar ve eroin bataklıklarına girip mahvoluyorlar. Bunu ben maalesef Niğde’de de çok gördüm. Elimden geldiğince bu gençleri bu müzik tarzıyla doğru yola az da olsa yönlendirebilirsem ne mutlu bana. 
Selim Gökel- İnternette video sitelerinde senin “Memleketim Niğde51” isimli parçan farklı, farklı fotoğraf slaytlarının eklenmesi ile bolca paylaşılıyor ve tıklanıyor? 
Baddua- Evet ben bu parçama bir slayt hazırlamıştım Youtube de yayında, fakat bir çok farklı slaytlar hazırlanmış bunları anlıyorum. Hatta kendilerince Baddua ismini Beddua diye yayınlamışlar, olsun aldırmıyorum o slaytların içinde de güzel olanlar çok.  
Selim Gökel- Müzik geçmişin nedir?  
Badua- Her ne kadar Almanya’da doğmuş, büyümüş birisi olsam da güzelim ülkemizi, Niğdemizi, Ağcaşar Köyümüzü dinimizi , dilimizi unutmadık. Bir Türkçe aşkıyla rap müziğine başladım… bir yandan da Almanca rap tarzı müzik yapıyorum, 8 senedir rap müziği ile uğraş içindeyim. 
Selim Gökel- “Memleketim Niğde51” parçası nasıl oluştu? 
Baddua- “Memleketim Niğde51” parçasını Niğde’ye özleminden dolayı yaptım, içimden geldi. Niğdemizi tanımayanlara anlatmaktı, burada Almanya’da bulunan Türkler bile bana “Aslen nerelisin” diye sorduklarında “Niğdeliyim” diyorum ancak, Niğde’yi burada bilmiyorlar “orası neresi” diyorlardı. Ama bu parça ile Almancılara! ve Almanlara Niğde’yi öğrettim. Bir yandan da Niğde’de de Hip Hop yada rapı yaygınlastırmaktı niyetim. 
Selim Gökel- Hedeflerin nedir? Amatörce mi bu işi yapıyorsun? 
Baddua- Benim Almanya’da, Almanca rap yaptığım grubum var, grubun adı, RUDE.L (Rude Language) Türkçe anlamı “kaba dil” veya “ argo dil” olarak da anlaşılabilir. Bu grupdan hariç ben kendimde Türkçe rap müziği yapıyorum. Müzik olarak daha çok profesyonel düzeyde çalışmaktayız. Plak şirketleriyle yakın çalışmalar yapıyoruz, inşallah ilk bandrollü albümlerimizi çıkarmaya niyetliyiz. Konserler veriyor albümler kaydediyoruz. Son olarak “Memleketim Niğde51” in de bulunduğu bir EP çıkardım ismi “Umutlarım”, güzel parçalardan oluşuyor. 
Selim Gökel- Anladığım kadarı ile tatillerde Niğde’ye geliyorsunuz, Niğde’de konser vermeyi düşünüyormusunuz? 
Baddua- Bu yaz tatilinde inşallah Niğde’ye geleceğim. Bu yaz grubumla Almanya’da turneye çıkma projemiz var, normalde bu bir veya iki hafta sürecek, her şey yolunda giderse inşallah ve uygun mekanlar bulabilirsek, Niğde ve Çevresinde konserler vermeyi düşünüyorum. “Memleketim Niğde 51” parçamla Niğde’yi tanıtma imkanı bulduğum için çok mutluyum. 
Selim Gökel- Konser fikri  Harika , Yazın buluşmak umudu ile Niğde’ye mesajısınız varmı? 
Baddua- Teşekkür ederim, Siteniz aracılığı ile Niğde’ye, Bor’a, Borhaber net dostlarına selam ve saygılarımı iletirim. Ayrıca Niğde’nin Rap ve Hip Hop hayranlarını, Breakdanscılarını ve Graffiticilerini selamlarım, daima raple kalın kötü seylerden kesinlikle uzak durun derim. Bana bu mesajları burdan verme fırsatını verdiğiniz için size de şükranlarımı sunarım ve Almanya’daki hemşerilerimiz tarafından Borhaber.net sitenizin yaygın şekilde takip edildiğinizi de ayrıca belirtmek istiyorum.
Selim Gökel- Almanya’ya selamlar… Teşekkür ederiz,