AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, patates ürünü ve üreticilerin sorunları konusunda hafta sonu gerçekleştirilen ortak akıl toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantının patates üreticilerinin yaşadığı sorunları görüşmek ve çözümüne katkı sağlamak için yapıldığını kaydeden Kavaklıoğlu, oldukça verimli geçtiğini düşündüğünü söyledi. Patateste yaşanan durumun tüm boyutlarıyla masaya yatırıldığını kaydeden Kavaklıoğlu, kısa, orta ve uzun vadede önerilerinin ortaya çıktığını belirtti. Toplantının raporlaştırılmasıyla da bir plan dâhilinde çözüm için seferber olmaya devam edeceklerini söyledi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Ferhat Şelli’nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Vali Âlim Barut, Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi ve Doğan Şafak, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Bakanlık daire başkanları, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, il genel meclis üyeleri, üretici birliklerinin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, ziraat odaları yöneticileri ve özel sektör temsilcileri katılmıştı. Toplantıdan önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Ferhat Şelli ve bakanlık bürokratları Niğde’de patates üretilen sahada incelemelerde bulunmuş ve çiftçilerle görüşmüştü.

Milletvekilleri patatesle yatıp patatesle kalkıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Ferhat Şelli, Niğde Milletvekillerinin patatesçilerin sorunları konusunda Bakanlıklar nezdinde ciddi çabalarının olduğunu ve milletvekillerinin patatesle yatıp patatesle kalktıklarını ifade etti. Şelli şunları söyledi: “AK Parti Milletvekillerimiz Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, geçtiğimiz günlerde Bakanımızla biraraya gelerek böyle bir toplantının düzenlemesini istediler. Bakanlık bürokratları olarak geldik önce sahada incelemelerde bulunduk. Bu toplantıya patatesle ilgili tüm kuruluşlardan temsilciler ilgili tüm bürokratlar katılıyor. Burada samimi şekilde üreticilerin sorunlarını tespit edeceğiz ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini görüşeceğiz. Böyle bir toplantının düzenlemesi bile ciddi bir gelişme ve sorunun çözümü için önemli bir adımdır. Buradan elde ettiklerimizi raporlaştırıp Bakanımıza sunarak hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Kavaklıoğlu: “Sorunu kalıcı biçimde çözmek istiyoruz”

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu yaptığı değerlendirmelerde şunları söyledi: “Niğde, Türkiye’nin patates üretiminin önemli bir bölümünü karşılıyor ve patates ekonomimizde büyük yere sahip. İlimizde patates, 70’e yakın köy ve beldede 5 binin üzerinde aile tarafından yetiştirilmekte. Patates üreticilerimiz son 20 yılı sıkıntılı geçirdi. Geçtiğimiz yıl yaşanan don afetinden zarar görmüşlerdi bu yıl da ürün fiyatını düşüklüğü üreticilerimizi mağdur etmektedir. Patates Niğde için hayati öneme sahip. Sorun yaşanıyor bu da ekonomimizi etkiliyor. Biz bu sorunu kalıcı biçimde çözmek istiyoruz. Bu sorun sürekli gündemimizde ve her fırsatta ilgili yerlerle görüşüyor, sürekli çaba sarf ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz toplantı da bu amaçla yapıldı ve faydalı olacağını umuyorum. Patates üreticilerimizin emeklerini heba olmaması için elimizden geleni yapacağız. Tabiî ki bu sorunu kısa vadede çözmek zor, biz kısa orta ve uzun vadede bir eylem planı dâhilinde üreticilerimizin sorunu kalıcı olarak çözmenin çabasındayız. Bakanımızı ziyarette kararlaştırdığımız bu toplantıda patates ürününde yaşanan sorunları detaylıca masaya yatırdık. Sorun nedir, çözüm nasıldır, kim çözecek bunlar görüşüldü. Toplantıda üreticilere destek verilmesi, tüketimin artırılması, ihracatın artırılması ve patates üretim alanlarının belirlenmesi konuları ağırlık kazandı. Destek konusunda alan/kg başına mı ihracat desteği mi olacağını masaya yatırdık. Kısa vadedeki çözüm, üreticilere nakdi destektir biz de bunun için seferber olduk. İhracat konusunda yaşanan sıkıntıları da görüştük. Avrupa pazarına Niğde ve Nevşehir patatesi neden giremiyor diye baktığımızda AB yönetmeliğinin siğilden ari olan alandan gelecek ve çürükçül olmayacak ürünlere izin verdiğini bu yüzden bu pazara giremediğimizi gördük. Üreticilerimizin borç ve faiz sorunu sözkonusu. Niğde’deki 64 sulama kooperatifinin MEDAŞ’a 39 Milyon TL borcu var. Ayrıca alternatif ürün konusunda kazancı yüksek yem bitkilerinin yaygınlaştırabilmesi tartışıldı. Ürün tanıtım grubunun kurulmasının elzem olduğu görüldü ve bu konuda kamu spotundan yararlanabileceği görüşü ortaya çıktı. İnşallah bu sonuçlar üzerinden çözüm için adımlar atılacak. Bizim için çiftçimizin alınteri her şeyin üzerinde. Tüm geçimini patates tarlalarından sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Bizler de bunun sorumluluğunda hareket etmeye ve üreticilerin mağduriyetleri giderilene kadar çalışmalarda bulunmaya devam edeceğiz. İyi günde de kötü günde de yanlarında olacağız”.

 

Editör: TE Bilişim