Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ülke genelinde başlattığı tarımsal üretim seferberliği ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak üreticilere yapılacak katkılar hakkında açıklamalarda bulundu.  Tarım ve Orman İl müdürü Baş, Niğde’de Tarımsal Üretim seferberliğinin başladığını ve kent genelinde tarımsal üretimde bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi.

Pandemi süreciyle birlikte bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretimin açığı ortaya çıktı. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda ekilmedik bir karış arazi kalmasın sloganıyla çıkılan yolda 2020 üretim sezonunun ülke olarak sıkıntısız bir şekilde atlattık. 2021 yılında da memnun edici üretim alanı, pazarlama açısından tarımsal hayvancılık açısından bir sıkıntı çıkmadan sezonu tamamlamak üzereyiz.  Sayın Bakanımızın talimatlarıyla sahada üretimin ve üreticimiz yanında olmak üzere bir talimat aldık. Niğde üretim açısından bir sıkıntısı olmayan iller arasında bir il. Pazarlama noktasında da 2021 yılını ise memnuniyet verici bir boyutta geçirdik.  Özellikle ihracat konusunda 2021 yılında alt yapı eksikliklerimizin tamamlanmasıyla birlikte ihracat konusunda yüz güldürücü sonuçlarımız var. Niğde’nin ihracatı katlayarak devam ediyor. İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizin üzerindeki maliyet baskısını azaltabilmek için yerli ve milli imkânlar ile geliştirilmiş sertifikalı buğday ve diğer ürünlere ait tohumlukları dağıtmaktayız. Şuan tarla bitkileri için ekim dönemine girdik. Tarımsal üretim artık bir milli güvenlik unsuru olarak görülmesi gerektiğinden, üreticilerimizin tarlalarını en kısa sürede ekmeleri, boşta arazi bırakmamaları, her türlü sorunları ve yapılacak tüm hibe destekleri ile ilgili bilgi alabilmek için İl ve İlçe Müdürlüklerimize çekinceleri olmadan danışmaları önem arz etmektedir” dedi.

KIRSAL KALKINMADAN PAY ALAN İLLER ARASINDA NİĞDE BİRİNCİ SIRADA

Niğde Kırsal Kalkınmada pay alan iller arasında Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ifade eden Tarım ve Orman İl müdürü Baş; “Niğde olarak son 4 yıldır Kırsal kalkınma ekonomik yatırımlar dediğimiz orta ve üst düzey yatırımlar konusunda ciddi pay alan iller arasında bir il. Son 2 yıldır da Türkiye’de Bakanlığımızın bütçesinden birinci sırada payını alan bir il. Paketleme tesislerimiz, soğuk hava depolarımız, deri işlemeyle ilgili tesislerimiz, bahçe kurumlarıyla ilgili, hayvancılık gibi yatırımlardan Niğde olarak payımızı aldık. Niğde yatırımlardan 2 yıldır pay alan iller arasında Türkiye’de birinci sırada olan bir il. 2022 yılı içinde kırsal kalkınma yatırımları da açıklandığını iade etti.

NİĞDE TARIMSAL ÜRÜN ÜRETEN İLLER ARASINDA SIKINTISI OLMAYAN İL

Niğde’de tarımsal üretimde bir sıkıntısının olmadığını belirten Baş, “Niğde tarımsal üretim, hayvancılığı dolu dolu yaşayan, üretim yapan bir il. Bizim ilimizin üretim farklı kalitesidir. Kaliteli üretim yaptığımız için il olarak hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Bu yıl ilimizde üretilen tarımsal ürünlerin birçoğunu yurt dışına ihraç ettik. Bu yıl elma, patates, şeftali, nektari gibi ürünlerimizin yanı sıra bu yıl ilk defa yurt dışına Bosna Hersek ve Bulgaristan’a lahana ihraç ettik. İlimizin diğer illerden farkı kaliteli ürün üretmek ve ihracatı katlayarak artmasıdır. Ayrıca önümüzdeki günlerde bütün tarımsal ve hayvancılık alanlarında üretim yapan, işleme yapan bütün ihracatçılarımızla bir araya gelerek ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını ve neler istedikleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Niğde'ye Geliyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Niğde'ye Geliyor

Editör: TE Bilişim