Niğde Belediye Meclisinin 07.07.2023 tarih ve 87 no’lu kararı ile, muhtelif mahallerde, mahalle nüfusunun çeşitli gerekçelerle azalması nedeni ile; İl sınırları dahilinde bulunan mahalle sınırlarında ve kısmen isimlerinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9. Maddesine istinaden değişiklik yapılarak İmar Komisyon raporu müzakere edilerek karara bağlandı.

Karara göre birleştirilen mahalleler ve kaldırılan mahalleler ise şöyle belirlendi;

1.      Kampüs alanı Fertek Mahallesinden ayrılarak ve diğer sınırlarını koruyarak Fertek Mahallesi sınırları oluşturuldu.

2.      Bor yolu sınır alınarak kuzeyi Aşağı Kayabaşı Mahallesi olarak belirlendi.

3.      Bor yolunun güneyi, kampüs alanı ve Selçuk Mahallesi’nin bir kısmı birleşerek Sarıköprü Mahallesi sınırları oluşturulmuştur.

4.      Selçuk Mahallesinin bir kısmı kopartılarak diğer alanlarda sınırları korunarak Selçuk Mahallesi oluşturulmuştur.

5.      Şahinali Mahallesinin bir kısmı alınarak ve İlhanlı Mahallesinden bir kısım kopartılarak İlhanlı Mahallesi sınırları oluşturuldu.

6.      Şahinali Mahallesi’nin ve İlhanlı Mahallesinin bir kısmı alınarak Nar Mahallesinin yeni sınırları oluşturuldu.

7.      Şahinali Mahallesi ve Efendibey Mahallelerinin bir kısmı ile Şahsüleyman Mahallesinin tamamı alınarak Şahsüleyman Mahallesi sınırları oluşturuldu.

8.      Eskisaray, Burhan, Alaaddin, Songur, Saruhan, Balhasan, Kale, Ahipaşa, Sırali, Çayır ve Esenbey Mahallelerinin tamamı ile Şahinali Mahallesinin bir kısmı alınarak Kale Mahallesi olarak belirlenmiştir.

9.      Efendibey Mahallesi sınırlarından bir kısım kopartılarak yeni Efendibey Mahallesi sınırı oluşturulmuştur.

10.   Efendibey, Şehitler, Yenice, Dere ve İnönü Mahallelerinin bir kısmı alınarak Şehitler Mahallesi sınırları oluşturulmuştur.

11.   İnönü, Dere ve Yenice Mahallelerinin bir kısmı alınarak yeni İnönü Mahallesi sınırları belirlenmiştir.

12.   Yukarı Kayabaşı Mahallesinin bir kısmı kopartılarak ve Aşağı Kayabaşı Mahallesi sınırlarından bir kısım alınarak yeni Yukarı Kayabaşı Mahallesi sınırları belirlenmiştir.

13.   Hamamlı Mahallesinin tamamı, Aşağı Kayabaşı ve Yukarı Kayabaşı Mahallelerinin bir kısmı alınarak yeni Kayardı Mahallesi sınırları oluşturulmuştur.

14.   Kumluca Mahallesinin tamamı ile Fertek ve Aşağı Kayabaşı Mahallelerinin bir kısmı alınarak yeni Kumluca Mahallesi sınırları oluşturulmuştur.

Konu ili ilgili bir açıklama yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Belediyemiz konu ile ilgili olarak, imar komisyonuna ek süre vererek, mahalle sınırlarında ve isimlerinde değişiklik yapılması için çalışmaların yapılmasını sağladı. İlgili mahallelerdeki nüfus azalışı, yerleşim planlarının yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacını doğurdu. Belediye Meclisi, bu ihtiyaca cevap vermek adına imar komisyonuna ek süre tanıdı. İmar komisyonu, verilen süre içerisinde çalışmalarını sürdürerek İmar Komisyon raporunu hazırladı. Rapor, Belediye Meclisimiz tarafından müzakere edildi ve karara bağlandı. Yapılan değişiklikler, ilgili mahallelerin sınırlarında ve kısmen isimlerinde gerçekleşti. Bu değişiklikler, nüfus azalışı ulaşım, nüfus yoğunluğu ve hizmetlerin planlanmasına bağlı olarak mahallelerin yerleşim planlarının güncellenmesini sağladı.” İfadelerini kullandı.

Niğde Belediyesi'nin aldığı bu karar, mahallelerdeki nüfus azalışı ve hizmetlerin götürülmesi gibi sebepler dikkate alınarak alındı. Belediye, yerleşim planlarının güncellenmesi ve nüfus azalışının etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli adımları attı. İmar komisyonunun çalışmaları ve hazırladığı rapor, bu adımların bir sonucu olarak ortaya çıktı.

“Belediyemizin bu kararı, mahallelerdeki nüfus azalışının yanı sıra, halkın talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yerleşim planlarının güncellenmesine yönelik bir adımdır. “Diyen Başkan Özdemir; “Bu değişikliklerin, ilgili mahallelerin daha iyi bir yaşam alanı oluşturmasına katkı sağlaması ve nüfus azalışının etkilerini en aza indirmesi beklenmektedir. Belediyemiz tarafından, halkın memnuniyetini ve yaşam kalitesini artırmak adına böyle bir çalışma yapılmıştır.” Dedi.

mahalleler

Niğde Tabela Şehri Oldu Niğde Tabela Şehri Oldu

Editör: Selim GÖKEL