CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Niğde’de başlatılan ve devam eden jeotermal sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Bakan Varank, 2016 yılında Narlıgöl ve Kumculu mahallesinde sondaj çalışmalarına başlandığını, Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Hastanesi çevresinde ise 2 adet sondaj lokasyon yerinin tespit edildiğini belirtti.

Bakan Varank, Niğde Narköy’de 1 adet kuyu, Çiftehan’da 8 adet kuyu ile 2 adet kaynak ve Derdalan’da1 adet kuyu ile 1 adet kaynak olmak üzere toplam 3 jeotermal alan bulunduğunu da açıkladı.

CHP’li vekil Gürer, Bakan açıklamaları neticesinde sonucun açığa çıkmasını bekledikleri ifade ederek, “20 yıldır laf çok, icraat az”dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki joetermal çalışmalarla ilgili olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanının, jeotermal enerjide dünyanın önde gelen ülkesi olduğumuz yönündeki açıklamasını hatırlatarak, şu sorularına yanıt istedi:

“Niğde ilinde son beş yılda yapılan jeotermal alanında çalışma var mıdır?

Çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 1 yılda yüzde 75 arttı Çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 1 yılda yüzde 75 arttı

Niğde’de tespit edilen ve halen faal olmayan jeotermal alan var mıdır?

TÜBİTAK-TÜSSİDE iş birliğinde yürütülen proje ile KOP Bölgesindeki jeotermal kaynaklara ilişkin veriler nedir?

KOP Bölgesi Jeotermal Eylem Planı hazırlanmış mıdır?

İllere göre Jeotermal enerji çalışmaları nelerdir?”

CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Mustafa Varank, Niğde’nin jeotermal potansiyelini artırmak adına 2016 yılında, önce Narlı Göl ve ardından Kumluca Mahallesinde sondaj çalışmalarına başlanılarak ilin sıcak su kapasitesine katkı sağlama çalışmalarına hız verildiğini belirtti.

2019 yılında ise Bor Fizik Tedavi Hastanesi çevresindeki sahada 2 adet sondaj lokasyon yeri tespit edilmiş olup Jeotermal Araştırma-Üretim Sondaj Kuyusu açılması ile ilgili çalışmalara başlandığını ifade eden BakanVarank, ayrıca, özel bir firma tarafından da 2019-2020 döneminde jeotermal kaynak rezerv miktarını belirlemeye yönelik arama ve sondaj faaliyetleri yürütüldüğünü belirtti.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından; Bölgede daha önce yapılan çalışmalar ile mevcut kamu kurumlarının verilerine dayalı olarak yeni bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Bakan Varank, “ Bu çalışmadan elde edilen veriler şu şekildedir: Niğde Narköy’de 1 adet kuyu, Çiftehan’da 8 adet kuyu ile 2 adet kaynak ve Derdalan’da 1 adet kuyu ile 1 adet kaynak olmak üzere toplam 3 jeotermal alan bulunmaktadır. Bahse konu kuyuların haricinde Niğde merkezde iki, Bor’da bir ve Ulukışla’da iki lokasyonda daha jeotermal kuyu açılması planlanmaktadır” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “ KOP Bölgesi’nde bulunan kaynakların entegre ve doğru şekilde değerlendirilmesi hususunda politikalar ve yol haritalarının tasarlanması hedeflenmiştir. Bu kapsamda; Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma İdaresi ve TÜBİTAK TÜSSİDE işbirliğinde KOP Bölgesi’nde bulunan mevcut jeotermal kaynakların etkin kullanılabilmesi ve bölgesel kalkınmaya hizmet edebilmesi amacıyla 2019-2020 yılları arasında yürütülen “Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi” Projesi başarıyla tamamlanmış bulunmaktadır. Söz konusu projenin, Türkiye’nin jeotermal kaynaklarının daha verimli ve daha doğru kullanımı konusunda belirlenen hedeflere ulaşılmasında bölgesel niteliği ile önemli bir kılavuz olacağı düşünülmektedir. Ayrıca; KOP Bölgesi Jeotermal Eylem Planı da, bütünsel bir yaklaşımla Proje kapsamında hazırlanmıştır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları 20 yıldır Niğde ilinde petrol, gaz, sıcak su gibi buluşlar yapıyor. Sonuç ise gelmiyor. Niğde açıklamalar ile varlığı belirtilen yeraltı enerji kaynakları ne zaman değere dönüşecek belli değil. En azından varlığı biliniyor. Ancak sonuç bir türlü gelmiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim