Niğde Belediyesi aldığı kararla Ramazan ayı boyunca Bor Caddesini  resmi ismi Dr. Sami Yağız Caddesini trafiğe kapattı.
 
Buna benzer bir uygulamaya  1991 yılında Samsun’da çalışırken şahit oldum.  Samsun’un en işlek caddesi Çiftlik Caddesi bütün bir yıl akşam 17:00’dan gece 24:00 arasında trafiğe kapatılıyordu. İnsanlar caddede rahatça yürüyor, alışveriş yapıyor eğleniyordu. Hayatımda ilk kez bir rock konserini orada izledim, elektro gitarın duyguma nasıl dokunduğunu orada fark ettim ve kızımı gitar kursuna gönderdim.
 
Niğde Grileşiyor diye yıllar önce yazı yazdım. Bu durumu bir kaç kez daha gündeme getirdim. Niğde geçmişte daha renkli bir kentti. Son 15-20 yılda bu renklerini kaybetti.
 
Niğdeli geceleri, hatta gündüzleri bile  sokağa çıkmıyordu. Üniversite kenti olmasına rağmen Üniversite’nin sosyal hayata katkısı çok azdı. Son yıllarda Üniversite de zaten yerleşkesine çekilmiş, komün hayatını yaşıyordu.
 
Son dönemde gelen Belediye Başkanları da sadece bir renk üzerine, kendi renkleri üzerine  oynadılar. Dolayısı ile ilimizin diğer renkleri evlerine çekildi… küstü…
 
Bugün Emrah Özdemir başkanın girişimi ile Niğde sokağa tekrar çıktı. Kendisini tebrik ediyoruz.
 
Niğde Belediyesi önünde kurulan çadırda Ramazan’a özel her gün farklı çok güzel etkinlikler yapılıyor. Bir dev çadırda alışveriş için kuruldu. Bor Caddesi trafiğe kapandı. Niğde Üniversiteli öğrencilerden oluşan amatör müzik grupları  parkta, kaldırımda, cadde ortasında birbirinden güzel müzik parçaları çalıyor. Halay çekiliyor, oyun oynuyorlar. Cadde esnafı memnun ekonomiye bir kısmen de olsa hareketlilik geldi.. Ellerinde dondurma, kuruyemiş ile Niğdeliler adeta caddede fink atıyor. Palyaçolor sokakta, oyun materyalleri çalışıyor. Seyyar satıcılar memnun… Şehrin ileri gelenleri sokakta halkla birlikte yürüyor…  dükkanların önünde sohbetler…
 
Detaya girmeyeceğim ama bu durumun  ekonomik boyutundan öte, bence  sosyal boyutu çok daha önemli...
 
Ramazan ile başlayan bu uygulamanın yaz boyu devam etmesi lazım. Hatta saat olarak daha erkene çekilip farklı etkinliklerle zenginleştirmek lazım. Üniversitenin son bir kaç yıldır yapmadığı  bahar festivali, konserleri belediye ile ortak burada yapılması lazım.
 
Okullar yıl sonu gösterilerini burada bir kez de halka tekrar sergilesinler… Resim sergilerini burada açsınlar…

Yapılacak çok şey var.
 
Mesela;
 
Bir hafta sonu çıksın Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir konuşsun… Bir gün Vali Yılmaz Şimşek konuşsun, Bir gün İl Emniyet Müdürü, bir gün Cumhuriyet Başsavcısı konuşsun… Eskiyi konuşsun… Anılarını anlatsın.. Şehrin yaşlı ama aklı başında beş kişisi bize eski Niğde’yi anlatsın…  Sanatçı Sefa Büte dünya tecrübelerini anılarını anlatsın… Emin Selamoğlu eski Niğde’den kesitleri anlatsın. Müzede görevli bir arkeolog kendi açısından Niğde’yi anlatsın… Şehir dışındaki Niğdeliler çağrılsın… İstanbul’da Niğdeli olmak nasıl onu anlatsın… Slayt gösterisi yapılsın… Sorular sorulsun, ödüller verilsin… En başarılı esnaf konuşsun… Ne bileyim bir kağıt toplayıcısı gün boyu ne yapıyor? Hikayesini anlatsın… Bir gün bir İranlı Niğde’de yaşamı anlatsın, Suriyelileri dinleyelim… Oralar nasıldı? Niye böyle oldu? Bir fabrika sahibi üretimin zorluklarını anlatsın… Niğde’de çok yaygın olan e-ticareti başarılı birisi anlatsın… Bir girişimci gelsin, meddah gelsin anlatsın… Niğde’deki dondurmacıların dondurmalarını yiyen çocuklar onlara not versin… İyi Çamardı dondurması nasıl yapılır? Anlatılsın… Tarım Müdürlüğünden bir komisyon kursun, en iyi ürünü yetiştirene, en iyi bağı olana o gece ödül verilsin… Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye sözünü en iyi anlatan 5! yaşından küçük çocuklara ödül verilsin…
 
Bunlar şuan yazarken aklıma gelenler üzerinde düşünülürse çok renkli konular çıkar.
 
Bütün bunların düzenli çekimi yapılsın… Bir video kanalında Niğde’nin arşivi olsun…
 
Bizler haberlerini yapalım…
 
Bunları izleyenler bir sonra daha iyisini yapsın…
...

Niğde sana diyorum... Bor sen de anla!... 
  
Niğde'de sokak görüntüsü Yasin Yurtmen'in kamerasından