Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinde belirtilen hedefler doğrultusunda, “Halkın yönetime katılımını sağlayacak mekanizmaları geliştiren, halkın kendi sorunlarına sahip çıkmasını özendiren, yönetişim eksenli katılımcı demokrasiyi esas alan ve sivil toplumu önceleyen oluşumlardır” şeklinde tarif ediliyor.

Ak Partili Belediye Başkanı Faruk Akdoğan döneminde de Niğde Kent Konseyi vardı. 2011 – 2012 ve 2017 de de genel kurulu yapılmıştı, yönetim organizasyonu oluşturulmuştu. Bu tarihlerde kent konseyinin amacına ters olsa da Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan başkan olmuştu.

Bolkarlardan taşınan karla kayak yapma keyfi! Bolkarlardan taşınan karla kayak yapma keyfi!

Ak Partili Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in başkanlığı döneminde pandemi nedeniyle gecikme olsa da  Şubat 2022 tarihinde  Niğde Kent Konseyi 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Kurulda Niğde Kent Konseyi Başkanı teklif ile seçildi, yönetim ve diğer meclisleri oluşturuldu. Kent Konseyi başkanlığına  Akademisyen Prof. Dr. Başaran Öztürk teklif edildi ve seçildi. Konseyin her hangi bir bütçesi yok, tamamen gönüllülük esasına dayalı oluşum. 

Niğde Kent Konseyi üyeleri kurulduktan hemen sonra dönemin Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı  Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Uslu, Nesob Başkanı Alim Yeşil’i ziyaret ettiler.

Ziyarette Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir bu ziyaret sırasında şöyle bir açıklama yaptı.

“Konsey, yerel yönetimler tarafından oluşturulması planlanan kent vizyonuna katkı sunan ve destek olan bir yapı. Kısacası ortak aklın buluşacağı bir platform. Bu kentin belediye başkanı olarak herkesin sesini çok önemsiyorum. Ama göremediklerimiz, eksikliklerimiz ve farkına varamadıklarımız olabilir, kent konseyi de sivil toplum ile yerel yönetim arasında bir köprü olacak inşallah. Kent konseyi ilimizin bugünü ve yarını için proje ve çözüm üretecektir” dedi.

Niğde Kent Konseyi Başkanı Prof.Dr. Başaran Öztürk ise “Niğde Kent Konseyi olarak ilimiz için güzel projeler üreteceğimize ve ilimizin gelişimine katkı sunacağımıza inanıyoruz. Çalışmalarımıza bu yönde başladık, inşallah önümüzdeki süreçte başarılı çalışmalara imza atacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’de bir çok yerel yönetimin Kent Konseyi var. Örnek gösterilen ve güzel işler yapan kent konseyleri de var. Kent Konseyleri konusunda yüzlerce araştırma var, tezlere konu olmuş. Türkiye Kent Konseyleri Birliği diye bir oluşum da var.

Kent Konseyinin 1. Olağan Kongresinden sonra tek faaliyeti olarak tek burada yazmaya değer faaliyet olarak, Türkiye Belediyeler Birliği, National Democratic İnstitute Turkey tarafından finanse edilen, Niğde Kent Konseyi ve Gaziantep Kent Konseyi ortaklığında yürütülen proje kapsamında “Güçlü bir kent için kadınlar el ele Niğde buluşması” adlı program Niğde’de yapıldı.

Niğde Kent Konseyi’nin yönetimine bakınca çok etkin yönetişim yapacaklarını düşünüyordum. Etkin bir telkin, tavsiye ve projeler bekliyordum. Aynen yukarıda tekrar başkan adayı olan Emrah Özdemir’in söylediği gibi…

Kent Konseyleri Desteklenmelidir Kent Konseyleri Desteklenmelidir

Tyana Kent Konseyi Geliyor… Tyana Kent Konseyi Geliyor…

Tyana Kent Konseyi  Türkiye’ye Yayılıyor Tyana Kent Konseyi Türkiye’ye Yayılıyor

Niğde Kent Konseyi Genel Kurulu Yapıldı Niğde Kent Konseyi Genel Kurulu Yapıldı

BOR'da Kent Konseyi Kurulmalıdır! BOR'da Kent Konseyi Kurulmalıdır!

Niğde Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı Niğde Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı

Kent Konseyi’nden Finansal Bilinç Eğitimi Kent Konseyi’nden Finansal Bilinç Eğitimi

Kent Konseyi Kurul Toplantısı Yapıldı Kent Konseyi Kurul Toplantısı Yapıldı

Niğde Kent Konseyinden Rektöre Ziyaret Niğde Kent Konseyinden Rektöre Ziyaret

Niğde Gaziantep Kent Konseyini Ağırladı Niğde Gaziantep Kent Konseyini Ağırladı

Niğde Kent Konseyi'nden Kadın Buluşması Programı Niğde Kent Konseyi'nden Kadın Buluşması Programı

Niğde Kent Konseyinden Rektöre Ziyaret Niğde Kent Konseyinden Rektöre Ziyaret

Niğde Kent Konseyi’nin Yönetimi Oluşturuldu Niğde Kent Konseyi’nin Yönetimi Oluşturuldu

Niğde kent konseyi 1. Olağan genel kurulu yapılacak Niğde kent konseyi 1. Olağan genel kurulu yapılacak

Editör: Selim GÖKEL