Halkçı Liseliler Niğde İl Başkanı Hasan Yılmaz  yaptığı açıklama da; “   2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında okullar açılmadan sizlere Niğde Ulukışla ilçesi Eminlik Köyünde tarihi okulun yeterli sayıyı karşıladığı halde seçimden hemen önce “ 1 kişi dahi olsun köy okullarını açacağız” diyen hükümet seçimi kazandıkları halde sözünü tutmamış hatta üstüne üstün okulları kapatarak bir yandan evlatlarımızın eğitim görme haklarını kısıtlarken, bir yandan da köyden şehire göçü tetiklemiştir.

“Son 22 Yılda 13 Bin 800 Köy Okulu Kapatıldı. “

   Son 22 yılda kapatılan okulların içerisinde Niğde Ulukışla İlçesi Eminlik Köyünde bulunan tarihi okulun yanında yine Niğde de bu dönem kapatılan 8 okul olmakla beraber toplamda 9 okul yeterli kişi sayısını karşıladığı halde listede yerini almakta. Peki Ulukışla İlçesinde bulunan tarihi okulun önemi nedir?

    Temelde bu okulun yapımı acı bir olaya dayanmakta. Eminlik köylü 2 öğrencinin bir kış günü köylerinden yaya halde okullarına giderken, okul yolunda donarak ölmelerinden dolayı 1967 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencilerinin inşa ettiği bu okul inşa edildiği günden ta ki geçen yıla kadar eğitim öğretimini sürdürmekteydi. Okulları kapanan öğrencilerimizin ailelerinin yanına gittiğimde aileleri “Benim maddi imkânım yok nasıl evladımı okutacağım? Bu çocuklar taşımalı sisteme geçerse sabahın erken saatlerinde şehire doğru hareket edecekler evden okula, okuldan eve süren bu süreçte tüm gününü geçirip yemek yemeğe dahi vakitleri kalmayacak! Bizler çocuklarımızın eğitimleri için köyümüzden ayrılmak zorunda kalacağız, şehirde bir hayat kurmak adına tarlalarımızı, evimizi, hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız.” Diyerek isyan ediyorlardı. Şimdilerde ise birçok aile köylerinden şehire göç ettiler, hayvanlarını, tarlalarını satmak zorunda kaldılar, göç edemeyen ailelerin evlatlarıysa taşımalı sisteme geçerek günün çoğunu okul yolunda geçirmekte. Köylerimizinse içi boşalmış durumda.

  Halkçı Liseliler Niğde İl Başkanlığı olarak tekrardan 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı için yetkili kişilere, kurumlara, kuruluşlara çağrımızdır! Kapatılan köy okullarımızın geri açılmasını, köylülerimizin tekrardan köylerine dönmesi, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine devam etmesi adına desteklerin sunulmasını talep ediyoruz.” Dedi.

Gebere Barajı Mesire Alanı Rekor Kırdı Gebere Barajı Mesire Alanı Rekor Kırdı

Editör: Selim GÖKEL