Haber: Selim GÖKEL
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz günlerde Niğde’ye geldi, bir çok esnafı ziyaret etti. Eski Sanayi esnafı ile görüştü, dinledi.
NİĞDE TARİHİNİN EN GÜZEL EN BÜYÜK PROJESİ
Eski Sanayi yıkılacak, Niğde tarihinin en büyük ve en güzel, Kale Yenileme ve Koruma Projesi ile birlikte bütünleştirilecekti.
Meral Akşener Salı günü grup toplantısının bir bölümünde de Niğde’deki işyerleri yıkılacak olan eski sanayi esnafının taleplerini dile getirdi.
AKŞENER GRUP KONUŞMASINDA KENDİSİNE ANLATILANI İLETTİ
Akşener konu ile ilgili olarak kürsüden şu sözlere yer verdi: “Niğde’de oto sanayisine çağırdılar, 84 yaşındaki Naci amcamız anlatı. Etrafta da birçok esnaf kardeşimiz var. Dedi ki; ‘Bizler zor durumdayız” neden diye sorduğumuzda ise, Niğde Belediyesi o bölge esnafını dükkânlarını başka yere taşıma kararı almış.
Esnaf diyor ki; ‘Bizim dükkanlarının bulunduğu yer Kupon Arazi. Bize buran gitmemiz durumunda verilen bir rakam var. Yalnız gittiğimiz dükkânların içinin birçok eksiğini bizim yaptırmamız gerekiyor ve üste para vermemiz gerekiyor” diyorlar”.
Şeklinde kürsüden konuşarak Niğde Belediyesinin Eski Sanayideki uygulamasını eleştirdi. (Video ve haber aşağıda)
BAŞKAN ÖZDEMİR BİR HAFTA ÖNCE SANAYİDEKİ DURUMU DETAYLARI İLE ANLATMIŞTI.
Meral Akşener’in bu konuşmasından bir hafta önce Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir basın toplantısı yaparak 2 yıllık faaliyetini anlatmış ve bu sırada Eski Sanayindeki durumu hazırlanan taslak proje ile birlikte projeksiyonda göstererek gazetecilere anlatmıştı.
AKŞENER’İN KONUŞMASI YUKARIDA…
BAŞKAN ÖZDEMİR’İN ÖNCEKİ BİLGİLENDİRMESİ AŞAĞIDA..
TAKDİR SİZİN…
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir bu konu ile ilgili konuşmasında aynen şöyle diyor.
Eski Sanayideki bu gördüğünüz (projeksiyon da taslak proje görüntüsü var) yaklaşık bir çalışma, burada gizli saklı bir çalışma yapmıyoruz. Bir mimara vaziyet planı hazırlattık. Bu yaklaşık bir çalışma, çok değişecek. Yeşil alanlar olacak, dereyi büyüteceğiz, genişleteceğiz, temiz su basıyoruz. Altından kirli su bypass edilecek, farklı bir sistemle, üste de temiz su ama temiz su da taşkına izin verebilecek şekilde sistem kuruluyor. O yüzden pahalı bir proje DSİ ile görüşüyoruz. Oda yaklaşık 20 milyon liraya mal oluyor. İçerisinde derenin olduğu, göletin olduğu, göletin ortasında tiyatro ve oyun alanlarının olduğu, çevresinde yeşil alanlar olacak. Bir kısmı konut, bir kısmı ticari alan da olacak. Ama bazı yönleri hoşumuza gitmedi, değiştireceğiz. Biz orayı tamamen yeşil alan yapmıyoruz. Bunu her gittiğimde sanayi esnafına da söylüyorum, kimseyi kandırmıyoruz. Orada yine böyle hizmet alanları olacak. Suyun ve yeşil alanların da içinde dükkanlarda olacak .Hizmet sektörü olacak, Cafe olacak, resturant olacak…
BURASI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK
Burayı cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Otoyol şimdi dibimizden geçiyor. Niğde bir nefes alalım, diye buraya gelecek. Burada para harcayacak, ekonomiye katkı sağlayacak, bu da istihdam demektir. Burası zaten üzerinde kale ile birleşecek. Kültür Yolunda da son nokta burası demiştik.
VATANDAŞ İSTER DÜKKAN, İSTER KONUT, İSTERSE DE BURADA KALABİLİR
Projemizde üst katlarda büro ve konut da olacak büyük ihtimalle, buna da neye göre karar vereceğiz. Şimdi biz vatandaştan ön talep topluyoruz. Hani bazıları diyor ya, filana dükkan verilmiş, filana bu kadar. Şuan verilen bir tapu yok, verilen bir dükkan yok. Bizim şuanda yaptığımız uzlaşmacının yaptığı ön talep toplamak. Taleb de biz şunu görüyoruz. Vatandaş bizden ne istiyor. Yeni Sanayi de dükkan mı istiyor. Efendibey’deki Kentsel Dönüşümde dairelerimiz var yoksa bizden konut mu istiyor. Yoksa bu alanda kalmak mı istiyor. Kalanlar da bu projenin ortağı olacaklar. Ama bu projeden ne kadar karlı çıkarlar kendileri bilirler. Biz diyeceğiz ki. Burasında yoğunluk olacak, Niğde’de her yer 2,5 emsal, burada 1,5 emsal bile değil ki biz bunu daha da aşağı çekeceğiz. Eski Sanayi deki vatandaş benim arsam burada kalsın. Ben burada yapılacak projenin ortağı olayım, arsa sahibi olayım. Belediye bu vaziyet planı bittikten sonra komple ihale ile bir firmaya verecek. Açık ihale olacak. Bu dereyi de yapacak, göleti de yapacak, bunların hepsi maliyet yüzde kaç ile alırsa belediye neyden faydalanacak ise orada kalan hak sahibi de aynı şekilde belediye ile ortak olabilir.
UZLAŞMA İLE KOMİSYON DENETİMİNDE YAPIYORUZ
Biz kimseye illa siz buradan gidin, illa biz size dükkan verelim. Buradan çıkartalım demiyoruz. Ben burada kalayım derse, ama proje 4 yılda biter, 5 yılda biter, iş uzar, şu olur, bu olur, onları bilemeyiz ama belediye ile ortak olmak isteyene kapımız açık. Burada kalana tek şartımız şu, bu projenin hızlanması ve yapılması için. Ben burada kalmayı kabul ettim dediği an dükkanı boşatması ve arsayı bize teslim etmesi lazım. Burada kura işini iptal ettik. Neden kurayı iptal ettik, çünkü orada vatandaşın birinin 8 dükkanı var, birinin 3 dükkanı var, birinin 4 dükkanı var. Kurayı nasıl çekeceğiz. Biri diyor ki benim yan yana 3 dükkanım olmaz ise ticaretimi devam ettiremem ki şuan da da 3 dükkan yan yana devam ediyor. Kura çeksen yan yana verme şansın yok. O zaman dedik ki uzlaşma yapıyoruz. Şuan 100 kişi uzlaşmış durumda, anlaşmaya hazır. Komisyon kuruldu, komisyon da kontrol edecek. Adaletli bir dağıtım mı yapılmış, haksızlık var mı? hukuksuzluk var mı. Dağılımı da komisyon kontrol etmiş olacak. İmzayı atan ertesi gün yeni sanayi sitesinden dükkanını alıp, orada işine başlayacak. Buradaki planımız projemiz bu gördüğünüz gibi, ama dediğim gibi, ofismiş, konutmuş bu oradaki kalacaklara göre değişecek. Yoğunluğu çok düşük olacak. Diyelim ki adamın orada 100 metre arsası mı var. O 100 metre kare orada imarlı arsa olarak kalacak. 100 metre kareye belediye ne verdi, diyelim 1,5 emsal verdi. Basit hesap yaparsak, 150 metre karelik inşaat alanı olacak. Müteahhit de diyelim ki belediye den orayı yüzde 30 dan aldı. Bunları atıyorum, örnek vermek için söylüyorum. 150’nin yüzde 30 u ne yapar. 45... 45 metrekarelik bir alanın sahibi olacak. Ama bu 5 yıl sonra olur, ama 6 yıl sonra olur” …