Niğde Üniversitesi,  12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla “Mehmet Akif ve Milli Mücadele” konulu konferans düzenledi.

 

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı programa,  Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Yıldırım ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt,  Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü İsmail Koca, akademik personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

 

Program Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

Prof. Dr. Orhan Doğan, “Milli mücadele” ve “Mehmet Akif” konularının başlı başına ele alınması gereken konular olduğunu ve bugün burada Milli mücadele döneminde Mehmet Akif’in şahsi mücadele ve hizmetlerini ele almak suretiyle bir değerlendirme yapmaya çalışacaklarını söyledi.

 

Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmamız ve Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasının Mehmet Akif'i can evinden vurduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğan; " İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından resmen işgal edildiği 16 Mart 1920 günü ve sonrası günlerde İstanbul’da bulunan Mehmet Akif o hazin ve kara günlere yakından şahit oluyordu.  Mehmet Akif, işgal edilmiş olan İstanbul’daki olayları izlerken büyük bir ızdırap çekiyordu. Hele bazı kişilerin Anadolu’da başlamış olan Millî Mücadele’ye saldırmalarına hiç tahammül edemiyor ve bu kanaatte olanlara ciddi tepkiler duyuyordu” dedi.

 

Mehmet Âkif’in, ilk olarak Ankara'da Hacı Bayram Cami'nden başlamak üzere, halkı Millî Mücadele'ye kazandırmak için heyecanlı vaazlar verdiğini ve isyan bölgelerine gönderilen nasihat heyetlerinin başında bulunarak isyanları yatıştırmaya çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Doğan, Mehmet Akif’in Mustafa Kemal'in öncülük ettiği "Kutsal Anadolu Hareketi"nin bir İttihatçı hareket olmadığını, dine ve halifeye karşı asla yapılmadığını en itibarlı bir İslam şairi ve mütefekkiri sıfatıyla halka anlattığını söyledi.

 

Konuşmasının devamında 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında Türk milletinin, tarihinin en buhranlı dönemini yaşamaktayken, Mehmet Akif’in kendini her bakımdan yetiştirmiş, toplumuna karşı sorumlu bir aydın tavrı ve donanımı ile cemiyet meydanına atıldığını vurgulayan Prof. Dr. Orhan Doğan, Mehmet Akif’in, Millî Mücadeleye şair, hatip, seyyah, gazeteci ve siyasetçi olarak katıldığını da belirtti.

 

Programın sonunda, Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür tarafından konuşmacı Prof. Dr. Orhan Doğan’a teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Editör: TE Bilişim