Türk Ocakları Niğde Şubesi tarafından düzenlenen “Doğu Akdeniz’de Güç Mücadelesi ve Türkiye” başlıklı konferans büyük ilgi gördü. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen konferansa, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Gözde KILIÇ YAŞIN konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasının ilk bölümünde, Doğu Akdeniz’deki uluslararası güç mücadelesinin taraflarını ve onların politikalarını anlatan YAŞIN, Türkiye’nin son zamanlardaki girişimlerinin de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarının korunması noktasında son derece olumlu olduğu belirtti. Türkiye’de halkın eskiye nazaran Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hakları ve çıkarları hususunda daha ilgili ve hassas olduğunu kaydeden YAŞIN, bu kamuoyu ilgisinin dış politika açısından da olumlu sonuçlar doğuracağını vurguladı. YAŞIN, Doğu Akdeniz’deki Türkiye’nin doğalgaz arama faaliyetlerinde görev yapan sismik arama gemilerinin faaliyetlerinden bahsederken, “Burada önemli olan Doğu Akdeniz’den doğalgaz ya da petrol çıkması değildir. Doğu Akdeniz’de hiç doğalgaz çıkmayabilir ama önemli olan Türkiye’nin bu arama faaliyetleri ile Doğu Akdeniz’deki egemenlik sahasını göstermesi ve bölgedeki hakları korumasıdır” dedi. Doğu Akdeniz’deki uluslararası güç mücadelesinde Türkiye’nin egemenlik sahasını daraltma yönündeki girişimlerin yeni başlamadığını söyleyen YAŞIN, Balyoz davasında Türk Donanmasının hedef alınmasının da Doğu Akdeniz’deki güç mücadelesi ile bağlantılı olduğunu belirtti. YAŞIN, Ege Denizi’ndeki 2004’ten bu yana Yunanistan’ın işgali altında olan 18 Türk Adasıyla ilgili olarak, Türk milletinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin haberi dahi olmadan işgal edilen 18 Türk Adasının er ya da geç tekrar geri alınacağını vurguladı.

Konuşmasının ikinci bölümünde ise, Kıbrıs meselesiyle ilgili son durumu değerlendiren YAŞIN, son dönemlerde Kıbrıs meselesiyle ilgili tarafların iki devletli çözümü artık daha fazla düşündüklerini belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili açıklamalarına da değinen YAŞIN, Akıncı’nın yanlış söylemleri üzerinden Kıbrıs’taki Türklerin hedef alınmasının ve onları inciten açıklamalarda bulunmanın son derece hatalı olduğunu belirtti. Kıbrıslı Türklere yönelik “zaten Rumlarla birleşmek istiyorlar” gibi söylemlerin çok hatalı olduğunu belirten YAŞIN, 2004 Annan Planı oylamasında, Türkiye hükümeti tarafından Annan Planına “evet” oyu verilmesi yönünde yoğun bir kampanya yürütüldüğünü unutmamak gerekir dedi. YAŞIN, bugün Kıbrıs’ta farklı görüşlerin olduğunu, Rum tarafıyla birleşme taraftarı olanların olduğu gibi bir kesimin de “Türkiyesiz cennete bile gitmeyiz” dediğini belirtti.

Konferans katılımcıların sorularıyla devam etti. Soru-cevap bölümünün ardından Gözde KILIÇ YAŞIN’a Türk Ocakları Niğde Şubesi Başkanı Prof. Dr. Metin Hakan SEVERCAN teşekkür ederek, plaketini takdim etti.

Editör: TE Bilişim