Geçtiğimiz hafta sitemizde de yayınlanan Gazeteci Ömer Fethi Gürer’in “Otantik Niğde Halıları Müzesi” açılması hususunda yaptığı açıklamadan sonra konu ile ilgili Niğde Valiliğinden bir açıklama yapıldı.
Niğde Valisi Alim Barut aynı zamanda Niğde Halıcılık Birliği Başkanlığı görevini de yürütüyor. Konu ile ilgili Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada “Geleneksel Desenli Niğde Halıları Müzesi” çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu ve Niğde Halıcılık Birliği’nin Avrupa Birliği Projeleri hakkında da bilgiler verildi. 

Vali Alim Barut imzalı konu ile ilgili açıklama şu şekilde.
 
Mahalli İdareler Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği tarafından açılacak olan “Geleneksel Desenli Niğde Halıları Müzesi” ile Avrupa Birliği Projeleri çalışmaları hakkındaki gelişmeler aşağıda olup,
 
        1) Halıcılık İlimizin en önemli geleneksel el sanatlarının başında gelmektedir. İlimizde yüzyıllardır devam eden dokumacılık sanatında onlarca geleneksel desenli halı üretilmiştir. Hepsi ayrı bir tasarım olan bu desenlerimizin korunması, yaşatılarak gelecek kuşaklara ulaştırılması için 2002 yılında “Otantik Desenli Niğde Halıları Projesi” başlatılmıştır. Geçen sürede İlimize ait olan yaklaşık 100 civarında tasarım yeniden çizilerek arşivlenmiştir. Ayrıca 75 geleneksel desenli halı aslına uygun olarak yeniden dokutulmuştur. Projenin en son aşaması ise bu halıların sürekli sergileneceği bir ortamın hazırlanmasıdır. Bu nedenle yaklaşık iki senedir “Geleneksel Desenli Niğde Halıları Müzesi” açılması için yürütülen çalışmaların sonuna yaklaşılmıştır. Ancak Müze için tahsis edilen Cullaz Sokak’taki (Gazeteciler Cemiyetinin binasının yanında) tescilli evin restorasyonu bitmediğinden henüz müzenin açılması gerçekleşmemiştir. Müzenin açılması için Halkımızın ve Basınımızın gösterdiği yoğun ilgi çalışmalarımızda bize destek olmaktadır. Bunun yanında bazı Vatandaşlarımızın elinde bulunan halıları Müzemize vereceklerini beyan etmeleri ayrı bir moral kaynağıdır. Tescilli evin restorasyonu tamamlandığında halı müzesi açılacaktır.
     
      2) 2011 yılı Avrupa Birliği Hayat boyu Öğrenme Leonardo da Vinci Programı Hareketlilik Faaliyetleri için Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü tarafından hazırlanan iki projeden Valiliğimiz adına sunulan “Mahalli İdarelerde Mesleki Eğitim” adlı LdV Vetpro Projesi 2550 proje içerisinden ilk 268 proje içerisinde yer alarak kabul edilmiştir. Proje kapsamında önümüzdeki aylarda proje yerel ortağı olan 20 kurumun idareci ve mesleki eğitim uzmanlardan oluşan 36 kişi hareketlilik faaliyetine katılacaktır. İkişer hafta olan faaliyet için 18 kişi Almanya’da, 18 kişide Letonya’da incelemelerde bulunacaktır. İkinci Projemiz Halıcılık Birliği adına sunulan ”Desinatörlük ve Tasarım” adlı LdV PLM Projesi olup, bu projemizde yedek projeler arasında yer almıştır. 2012 yılı başında bu projemizin de kabul olması beklenmektedir. 2005 yılında “Halı Dokuma ve Desinatörlüğü Eğitim Merkezi” adlı projemizin Avrupa Birliği tarafından kabul edilerek hibe verilmesiyle başlayan Avrupa Birliği projelerindeki başarılı çalışmalarımız devam etmektedir. Birliğimiz bünyesinde de Avrupa Birliği Proje Koordinatörlüğü oluşturulmuştur. Mahalli İdarelerde Mesleki Eğitim adlı Projenin Genel Koordinatörlüğü Valiliğimiz Halıcılık Birliği’nin Yenice Mahallesinde bulunan Birlik Müdürlüğü binasında olup, Proje Genel Koordinatörü Bilgehan HARMANŞAH tarafından projenin uygulanmasına başlanmıştır.


Editör: TE Bilişim