Niğde Bor ilçesinde bir çiftçi Gebere Mevkiin de ki tarlasını traktör ile sürerken traktör pulluğuna takılmasıyla ortaya çıkan tarihi eser toprağın altından gün yüzüne çıkarıldı.

Niğde’nin Bor ilçesinde bir çiftçinin tarlasında Geç Hitit Dönemine ait Fırtına Tanrısı Tarhunzas olduğu belirlenen bir eser bulundu.


Eser, Abdullah Arı isimli vatandaşın tarlasını sürdüğü sırada traktörün pulluğuna takılan taşı çıkarmak isterken üzerindeki kabartmaları görüp yetkililere haber vermesi sonucu bulundu. Müze yetkililerinin yaptıkları araştırmalar sonucu eserin milattan önce 8.yy. yani günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesine Geç Hitit Dönemi'ne ait Fırtına Tanrısı Tarhunzas(Teşup) Steli olduğu anlaşıldı.


Bulunan eserle ilgili Müze’de açıklama yapan Niğde Valisi Alim Barut, “30 Kasım 2012 günü ilimiz Bor ilçesi Bağdüz Mahallesi, Kayı Yolu Mevkii’nde Abdullah Arı adlı vatandaş, tarlasını sürerken traktörün pulluğuna takılan taşı çıkarmak isterken, taşın üzerinde kabartmalar olduğunu görünce müzeye gelerek durumu bildirdi. Müze uzmanlarının yerine giderek yaptığı incelemede söz konusu eserin milattan önce 8. yy. yani günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesine, Geç Hitit Dönemi'ne ait Fırtına Tanrısı Tarhunzas(Teşup) Steli olduğu anlaşılmıştır. Abdullah Arı’ya ait tarlada yarısı gömülü vaziyette duran eserin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalara başlanılmıştır. Eserin kısmi toprak altında olmasından dolayı aynı gün müzeye nakli gerçekleştirilememiştir. Bor ilçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli önlemelerin alınması neticesinde, Bor Belediyesi'ne ait araçlar ile yerinden kaldırılarak Niğde Müze Müdürlüğü'ne getirilen eser Niğde Belediyesi'nden sağlanan araç ile bahçedeki yerine yerleştirilmiştir.” dedi.


Eserin 2,35 metre yüksekliğinde, 93 santimetre genişliğinde, 70 santimetre kalınlığında siyah bazalt taş üzerine yüksek kabartma olarak yapıldığını belirten Barut, “Stel’de tanrını baş, kol ve bacakları profilden, gövdesi cepheden tasvir edilmiştir. Elinde tuttuğu üzüm salkımı, asma dalı ve sağ kenarda bulunan üst kısmı kırık buğday başakları bereketi sembolize eder. Yan yüzünde bulunan Hitit Hiyeroglifi Tarzındaki yazıtın büyük bir kısmı, sol eli ve başındaki kanatlı güneş kurusunun bir kısmı eksiktir. Müze Müdürlüğü'nce temizlik işlemlerinin tamamlanmasından sonra eser müze envanterine kaydedilecektir.” diye konuştu.


BOR'DU BULUNAN KABARTMA ESER







AYNI DÖNEM VE TARZ DA BİR BAŞKA KABARTMA ESER İVRİZ'DE BULUNUYOR. 

Aynı dönem ve tarzda heykel, Konya, Halkapınar  İlçesi İvriz köyünde  bulunmakta. Ünlü İvriz suyunun kaynağında bulunan kabartma heykel Genç Hitit Sanatının en önemli eserlerindendir. 


Arami, Asur ve Fryg etkilerinin görüldüğü Tuvana Krallığı’ndan günümüze gelebilmiş nadir eserlerden biridir. İvriz Kaya Anıtı'nın başarılı bir kopyası İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmektedir. Anıtta, Fırtına Tanrısı Tarhundas ile bölgenin kralı Varpalavas tasvir edilmiştir. Krala göre daha büyük ölçülerde olan Tarhundas, ellerinde başaklar ve üzüm salkımı tutmaktadır. Bu Tarhundas’ın aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olduğu da göstermektedir. Tanrının karşısındaki kral ise daha küçük boyutlarda ve dua eder durumda tasvir edilmiştir.

İVRİZ'DE BULUNAN KABARTMA ESER

Editör: TE Bilişim