Niğde'nin Ulukışla İlçesi Belediye Başkanı Ali Uğurlu bugün belediye binası önünde Türk Kültüründe yeri olan üzerlik yakarak Koronavirü ile mücadelesini başlattı. 

Ali Uğurlu Belediye meydanında bir sac üzerinde üzerlik yakarak ve mahallelerde dolaştırarak Coronavirüsü yeneceğini iddia etti. Ali Uğurlu; " İnşallah Ulukışlalı hemşerilerim belediye aracımızla Ulukışlamızın mahallelerinde gezdireceğiz ve Ululışlamızın tamamında bu Coronayı uzaklaştıracağız" dedi. 

ÜZERLİĞİN TÜRK KÜLTÜRÜNDE YERİ

Üzerlik ile tedavi ve tütsü yaparak nazardan, kötülüklerden korunma düşüncesi çok eski bir Türk Kültürü. Bilge Kağan yazıtlarında babası için tütsü tüttürdüğünden bahsedilği gibi. Kazak, Özbek gibi Orta Asya Türk Kültürü ve Anadolu Türk Kültüründe de Üzerlik yüzyıllardır yer almaktadır. Özellikle halen Orta Anadolu'da yoğun yetişen Üzerlik tohumu ile birlikte tıbbi olarak tedavide kullanılırken, nazar ve kötülüklerden korunmak için de tütsüsü yüzyıllardır kullanılmakta. Tohumunun rengi ise " Türk Kırmızı" olarak litaretürde yer almıştır. Kökünden külüne kadar tıbbi alanda kullanılır. 

Niğde başta olmak üzere Anadolu illerinde de yoğun yetişen ve hayvanların yemediği Üzerlik bitkisisin  suda kaynatılan tohumları kan yapar, kanı temizler, hamile kadınların bulantısını keser, cilt güzelliği sağlar, besleyicidir, basuru tedavi eder, mafsal ve dalak ağrılarını kestiği, saç boyaması, vucüdun gevşetilmesi, balgam sökücü, sıtma hastalığı tedavisi, sinir sistemi düzenleme, ekzama, parkinson kum ve taşların dökülmesi gibi bir çok hastalığın tedavisinde ya direk yada eklenti madde olarak kullanıldığı bildirilmektedir.

Nazar dan korunma, kem gözlerden korunma için de Üzerlik yoğun şekilde Türk Kültüründe yer almaktadır. Evlerde demet halinde bağlanmış üzerlik otları demet halinde nazara karşı iyi geldiği için kapı üzerlerine asılır. Üzerlikten  örülmüş süs eşyaları bulundurulur. Bazen kadınlar tohumunu ipliğe dizerek boyunlarına takarlar. Özellikle çocukların sağ omuzlarında üzerliğe şeb, mavi boncuk gibi başka nesneler de eşlik ederler.  

Nazara karşı çok sık kullanılan bir teknikte üzerlik tohumu ateşe atılır, dumanı nazar değmiş ya da nazardan korunmak istenen kimseye/kimselere koklatılır. Son 10 -20 yıla kadar çok yaygın olarak kullanılan bu nazar uygulaması halen kullanılmaktadır. Üzerlik nazara geldiğine inanılan insanların başının üzerinde çevrilerek ateşe atılır, kişi/kişilerin koklaması istenir. Çeşitli nesnelerin kullanıldığı, büyü ile ilgili işlemler sınıfına giren tütsülere bir dizi eylem ve kalıplaşmış sözler, deyişler  eşlik eder. Bazen üzerliğin yanı sıra başka nesnelerin eklendiği de görülür. Niğde ilinde tütsülerde üzerlik tohumu ile birlikte çörek otu ve soğan da bulunur. İçerdiği maddelerin merkezi sinir sistemine etki ettiği ve depresyona karşı etkili olduğu bildirilmiştir. Tohumların yanması ile ortaya çıkan dumanın alg, bakteri, parazit ve küflerin gelişimini engellediği de tespit edilmiştir. 

Editör: TE Bilişim