Haber: Selim GÖKEL
Niğde İl Genel Meclis Salonunda yapılan toplantıya Niğde İl Genel Meclis Üyeleri, Niğde İl Özel İdare Müdürlüğü yöneticileri katıldı.
2013 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği basın toplantısında sunumu Niğde İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol yaptı.
Genel Sekreter Ali Nebol, 2013 yılı faaliyetlerini slayt sunumu ile anlattığı toplantıda ilk olarak Niğde Özel İdaresinin yapısı hakkında bilgi verdi. Özel İdarenin görevlerini anlatan Nebol, bu görevleri 97 memur, 185 işçi olmak üzere toplan 282 personel ile hizmet sunduklarını belirtti.
2013 Faaliyetleri arasında İl Genel Meclisinin 11 toplantı yaptığını, 70 birleşimde toplam 163 karar alındığını belirtirken, İl Encümeninin ise 2013 yılında 51 toplantı yaptığını, 389 karar alındığını ve 389 tane teklif sunulduğunu söyledi.
2013 YILINDA 75 MİLYON ÖDENEK
Ali Nebol; İl Özel İdare Sekreterliğinin başlangıç bütçesinin 25 milyon olduğunu, ancak çeşitli gelirler ile bunun 33 milyara yaklaştığını, Kop, Köydes ve Maliye Bakanlığının ödenekleri ile birlikte İdarinin 2013 yılı bütçesinin 75 milyon 574 bin lira ödeneğe ulaştığını, bunun yüzde 66’sının yatırım harcamaları, yüzde 19’unun personel harcamaları ve yüzde 11’nin de mal ve hizmet alımları olduğunu söyledi.
Modernize edilmiş araç ve makine parkının 7/24 esasına göre görevde olduğunu bu araç ve makine
ASFALT KAPLAMA DA REKOR…
Niğde Özel İdaresinin akaryakıt istasyonunun yenilendiğini, tankların kapasitesinin artırıldığını, akaryakıt ikmalinin bilgisayar ortamında takibinin yapıldığını belirten Genel Sekreter Ali Nebol ; 2013 yılında 438 kilometre asfalt yol kaplama yapıldığını bunun rekor olduğunu belirten Ali Nebol, 2009 yılında bu rakamın 164 kilometre olduğunu ifade etti.
Ali Nebol, Asfalt Plent tesisinin hizmete girmesi ile sıcak asfaltlamada yapıldığını, Güllüce köyü 3 kilometrelik yolun İdare öz kaynakları ve iş makineleri ile yapıldığını, 2014 yılında 50 kilometre sıcak asfalt kaplama hedeflediklerini, 2013 yılında yol onarımı, trafik işaretleri, büz döşemesi, stabilize kaplama, yeni arazi yolları açımı, menfez ve köprü-sanat işleri yaptıklarını ve bunların rakamsal istatistiki bilgilerini verdi.
2005 YILINDA 26 OLAN GÖLET SAYISI BUGÜN 55’E ULAŞTI
Toplam 14.300 kilometre kar mücadelesi yapıldığını, belirten Ali Nebol, Tarımsal Sulama konusunda
Niğde İli’nde 275.783 hektar alanda tarım yapılmaktadır. Bu alanın 116.526 hektar (Toplam tarım alanının % 42’si) sulanırken, 159.257 hektar (Toplam tarım alanının % 58’i) da ise kuru tarım yapılmaktadır. İdaremizce geçmişten günümüze kadar sulamaya açılan saha 48.660,81 hektardır. Niğde İli’nde mevcut su rezervi ile sulanabilecek alan en fazla 209.186 hektardır. Halen fiilen sulanan yaklaşık 116.526 hektara ilave olarak en fazla 92.660 hektar daha sulamaya açılacak alan vardır. 2013 yılı sonu itibariyle HİS ve sulama göleti sayımız toplam 55 adettir.
TARIMSAL SULAMA DA 2013 YILIDA REKOR YILI OLDU
İdaremiz tarımsal sulama alt yapısında 2013 yılında 37 adet proje/mal alımı/iş yapmıştır. Bu çalışmalar neticesinde 1.131 Hektar alan sulamaya açılmış ve 3.500 çiftçi ailesinin istifadesine sunulmuştur”dedi.
İl Özel İdarenin Tarımsal Sulama harcamalarının 2009 yılında 2 milyon 143 bin lira olduğunu bu harcamaların 2013 yılında 16 milyon yüz bin lira gibi rekor bir seviyeye ulaştığını belirten Nebol ; 2014 yılında temel slogan olarak “BİR DAMLA SU BOŞA AKMAYACAK” ifadesini benimseyen idaremiz bu konuda çalışmalar yürütmüştür. Sayın Valimizin emir ve talimatlarıyla Su ve Toprak Komisyonu kurulmuştur. Komisyon çalışmalarını 2013 yılında sürdürmüş, ayrıca idaremiz ekipler tüm il coğrafyasını tarayarak Niğde İli Tarımsal Sulama Kitapçığı’nı hazırlamıştır.”diyen Nebol, Tarımsal sulama konusunda 2014 yılı hedeflerini ve devam eden projeleri anlattı.
Ali Nebol sunumun devamında; Yıl içinde idaremiz toprak ve su tahlil laboratuvarında 1.570 adet toprak, 29 adet su analizi gerçekleştirilmiş, sonuçlar üreticilere bildirildiğini, Kanalizasyonu olmayan köyümüz kalmadı. Köylerimizin yüzde otuzunda % 30 doğal arıtma bulunmaktadır.” Diyerek Jeotermal sahalar ve yapılan fizibilite sonuçları hakkında da detaylı bilgiler verdi.
BOR ENERJİ İHTİSAS 25 BİN DEKARA KURULACAK, ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Niğde İl Özel İdare Sekreterliği tarafından hazırlanan projeler hakkında bilgi veren Ali Nebol ; Niğde İl Özel İdaresi adına “Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi Kurulum Sürecinde Danışmanlık Desteği Alınması” konulu projemiz TR 71 illerinden gelen başvurular içerisinde 2. Olarak 7.000 TL hibe desteği almaya hak kazanmış olup Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Üniversitesi, Bor Belediyesi, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nden 12 katılımcıya 60 saat eğitim verilerek proje tamamlanmıştır. Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile ilgili fizibilite raporu hazırlanarak Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğü’ne sunulacaktır. Organize sanayi bölgesi alanı 25 bin dekar üzerine kurulacak olup 20’şer dekarlık parseller üretilecektir.”dedi.
Bir diğer güneş enerjisi ile ilgili iki projenin TR71 Bölgesinde 111 proje arasında bir projenin birinci, diğer projesinin ise üçüncü olduğunu söyledi.
PROJELERDEN NİĞDE’YE HİBE OLAN RAKAM 1 MİLYON 161 BİN LİRA
NİĞDE’NİN PROJE MERKEZİ
Ali Nebol sunumunda projelendirilmesi tamamlanmış rezerv projeleri ise başlıklar halinde belirtti ;
Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Kurulumu Projesi
Niğde Patates Unu Üretim Tesisi Projesi
Niğde (1 MW/h) Biyogaz Tesisi Projesi
“Dünya Polisleri Aladağlar’da Buluşuyor”
"Büyükelçiler Niğde'de Buluşuyor"
UNESCO Dünya Doğa ve Kültür Mirası Listesine Niğde'nin Alınması
“Model sera kurulması”
“Yenilenebilir enerjiyle tarımsal sulama sistemleri pilot uygulaması”
“ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitimi Verilmesi”
“Niğde İlindeki 25 Kamu Personeline Bina Enerji Yöneticiliği ve Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi Verilmesi”
“Fizibilite Raporu Hazırlama Süreçleri”
“Niğde İlindeki Patates Atıklarından Metanol Üretimi Fizibilite Raporu Hazırlanması Sürecinde Danışmanlık Desteği”
“ Orta ve İleri Düzey MS Office Eğitimi”
“Narlıgöl Jeotermal Kaynak Koruma Alanı Etüt Raporu Hazırlanması”
“Biber-Domates Salçası Fabrikası Fizibilite Raporu Hazırlanması”
“Bor Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi Dericilik Sanayisi Atığı Yağlardan Biyodizel Üretim Tesisi Fizibilite Çalışması”
“Niğde Köyleri İçme Suyu Otomatik Klorlama ile Klor Ölçüm ve İzleme Otomasyonu”
“Niğde İlinde 7 Köydeki İçme Suyu Depolarına Arsenik Arıtma Ünitelerinin Entegrasyonu”
“Niğde İlinde 50 Köyün İçme Suyu Depolarına Güneş Enerjili ORP Sistemli Tam Otomatik İçme Suyu Klorlama Üniteleri Entegrasyonu”
“Niğde Köyleri İçme Suyu Depolarının Fiziki Şartlarının İyileştirilmesi (Genel Tamirat+Membran-Fayans Kaplama+Güneş Enerjili Klorlama Ünitesi+Ultrasonik Böcek/Fare Kovucu+Arsenik Arıtma Ünitesi)”
“Gümüşler ve Dündarlı Kasabaları Su Çarkı Tipi Mikro-Hes Kurulumu”
“50 Köydeki Muhtarlık Binalarının Elektrik Enerjisi İhtiyaçlarının Hibrid Yenilenebilir Enerji (2 KW/h PV Güneş+ 1KW/h Rüzgâr Türbini) ile Karşılanması”
“Niğde Valiliği Aydınlatma Sistemlerinin Enerji İhtiyacının Hibrid(Rüzgar+Güneş) Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Temini”
“Niğde Çocuk Trafik Eğitim Parkı”
“Niğde Planeteryumu”
“Narköy Jeotermal Enerjili Tahıl Meyve Sebze Kurutma Ünitesi” ve “ Güneş Enerjili Tahıl Sebze Meyve Kurutma Ünitesi”
“Yakıtsız Su Pompası (Koçbaşı) Sistemleri Kurulumu”
“Gezici Dijital Kütüphaneyle Daha Çok Okuyan Niğde”
“Futbol Sahalarına Kavuşan 4 Köyde Futbol Turnuvası Düzenlenmesi”
“7 Köyde Müzik ve Şiir Dinletileri Düzenlenmesi ve Açık Hava Spor ve Kondisyon Parkları Yapımı”
“Gezici Sinema, Tiyatro, Konser Aracıyla Kültür ve Sanat Niğde’de Her Yerde”
“3 Köy ve 7 Beldenin İstifadesine Yönelik Halı Saha Yapılması ve Köyler-Beldeler Arası SODES Halı Saha Turnuvaları Düzenlenmesi”
“7 Köyde 7 Adet Köy Sosyal-Kültür-Sanat-Spor Aktivite Merkezinin (Köy Konakları) Hayata Geçirilmesi”
“3 Köyde Satranç, Badminton,Voleybol, Basketbol Sahalarını Kapsayan Örgü Tel Çevrili Karma Spor Tesisleri Yapılması, Eğitimlerinin Verilmesi ve Turnuva Düzenlenmesi”
“32 Sosyo-Ekonomik Dezavantajlı İşsiz Bireye Ağır İş Makinaları Operatörlüğü Kursu Verilmesi ve G/E/A2 Sınıfı Ehliyet Sahibi Edindirilmesi” Farklı konularda bir çok SODES projeleri,
"Yenilenebilir Enerjinin Kalkınma ve Sürdürülebilir Çevre İçin Kullanımı"
"Kırsal Bölgelerde Altyapı Yatırımlarının Verimli Planlama ve Uygulanma Metotları”
“Niğde Valilik Binasına Engelli Asansörü Yapılması “
“Niğde İlindeki 5 Köyde (Taşlıca, Fesleğen, Hançerli, Güllüce, Kırkpınar) Aydınlatma Sistemlerinin LED Dönüşümü”
“Niğde İli Köylerinde Engelli Vatandaşlarımıza Yönelik Yol-Kaldırım Düzenlemesi”
“Niğde Köylerine Yeşil Kuşak”,
İlimiz Ulukışla İlçesi Bolkar dağları üzerinde bulunan Meydan yaylası mevkiinde bulunan Karagöl ve Çinili göllerinin bulunduğu alanda kış sporları kapsamında Telesiyej Hattı ve Kayak Pistleri yapılması planlanmakta olduğunu da sözlerine ekledi.
Sunum sonunda basın mensuplarının soruları cevaplandı.
ÖZEL İDARE 2013 DEĞERLENDİRME SUNUMUNUN TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN