CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 148 TL olarak belirlenen 275 kilometre uzunluğundaki Ankara-Niğde otoyolunun geçiş ücretinin çok yüksek olduğunu belirterek, ücretin makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.

Niğde’den Ankara’ya gidip gelen Niğdeli patates üreticisinin yol geçiş ücretini ödeyebilmek için 500 kg patates satması gerektiğini ifade eden Gürer, “Ankara’ya gidiş geliş 296 TL. Asgari ücretli bir vatandaş, bir seferliğine Ankara’ya gidip gelmek için maaşın 10’da 1’ini ödüyor. El insaf!” dedi.

GEÇİŞ ÜCRETİ ÇOK YÜKSEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 ve 3. Etabı 4 Eylül 2020’de 2’inci ve son etabı ise 16 Aralık’ta ulaşıma açılan ve ‘akıllı yol’ olarak lanse edilen Niğde-Ankara otoyolunda yaptığı açıklamada, otoyolun geçiş ücretinin çok yüksek olduğunu söyledi.

ÜRETECİ, 500 KG PATATES SATARSA GEÇİŞ ÜCRETİNİ ÖDEYEBİLİR

16 Aralıkta ulaşıma açıldığında 112 lira olana Niğde-Ankara arasındaki yolun, 1 Ocak itibariyle 148 liraya çıkarıldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ankara’ya gidiş geliş yapan Niğdeli patates üreticisi 296 lira yol geçiş ücreti ödüyor. Maliyeti 1 lira olan patatesini 60 kuruşa bile satamayan üretici, Niğde-Ankara arasındaki bir seferlik gidiş geliş ücretini ödeyebilmek için yarım ton patates satmak zorunda” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN 10’DA 1’İ…

Asgari ücretin 2 bin 830 bira olduğu günümüzde, Niğde’den Ankara gidip gelen bir asgari ücretlinin bir seferlik gidiş-geliş için maaşının 10’da 1’inden fazlasını ödemek zorunda kaldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “El insaf! Bu kadar fahiş fiyat olmaz, Ankara’ya gidip gelmek için yarım ton patates satmak zorunda kalan bir üretici bu yolu nasıl kullansın?” diye sordu.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ Mİ SOYGUN DÜZENİ Mİ?

Yap-işlet- devret modeliyle yapılan yollarda adeta bir soygun düzeninin işlediğine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Devlete ait otoyol olan 180 km uzunluğundaki Niğde-Adana arası 19 TL. Üstelik bu yolda 8-9 tane de tünel var. Adana –Gaziantep arasındaki devlet otoyolu 12 TL. Ancak yap-işlet-devret modeliyle yapılan Niğde-Ankara arası 148 TL. Arada dağlar kadar fark var. Ayrıca geçiş garantili olduğu için, belirlenen sayıda araç geçmemesi halinde yolu yapan firmaya döviz üzerinden yüksek miktarlarda paralar ödenecek. Bu yolu hiç kullanmayanlar bile vergileriyle kullanmadıkları yola para ödeyecek” diyerek tepkisini dile getirdi.

MESAFADE KISALMIYOR SÜRE DE

Yetkililer tarafından 275 km olarak açıklanan yolun aslında mevcut Niğde-Ankara arasındaki devlet karayolundan daha kısa olmadığına da vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ankara-Gölbaşı ile Niğde-Yeşilgölcük arası 275 km olabilir. Ancak her iki şehrin merkezleri de dikkate alındığında Ankara-Niğde arası, mevcut devlet karayolunun uzunluğu olan 317 kilometreye denk geliyor. Yani yeni yol ile eski yol arasında mesafe bakımından bir kısalma yok” dedi.

AKILLI DEĞİL, ACIKLI YOL

Bu durumda süre bakımından da bir kısalma olmayacağını anlatan Gürer, “Aynı hızla giden araçlar yeni yolda da eski yolda da aynı süre içinde Ankara’ya gidiyor. 4 saat 14 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düştüğü yönündeki resmi açıklamalar da gerçeği yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, akıllı yol olarak lanse edilen Ankara-Niğde otoyolunun akıllı olmasını sağlayacak unsurların halen yapılmadığını, güzergâh boyunca yapılması gereken dinlenme tesislerinin ise halen inşa halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim