Yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal marşı okunması ve Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Niğde Barosu Başkanı Hüseyin Demirbilek de yeni adli yılın hayırlı olmasını dileyerek, şöyle konuştu: " Yargının tarafsız ve bağımsız olması kamu güvenliği ve esenliği halkımızın adalete erişimi yanında Türkiye Cumhuriyeti devletinin devamı, anayasal düzeninin korunması için de son derece vazgeçilmez öneme sahiptir.  Fetullahçı terör örgütü, Türkiye’ de anayasal düzeni değiştirmek için yargıyı bir silah gibi kullanmıştır. Türk devleti ve milleti bunu en acı şekilde tecrübe etmiştir. Bu sebeple yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının korunması bu konuda azami özenin gösterilmesi devletimizin geleceği açısından da zarurettir. Yargının, kişisel görüşlerden ideolojik düşüncelerden arınmış olarak, adalet duygusunun incinmesine müsaade etmeden görevini yapması gerektiği inancı hepimizde oluşmalıdır. Şunu önemle vurgulamak isterim ki Türk yargısı büyük bir badire atlatmış, işgale izin vermemiş çok çabuk da toparlanmıştır. Son derece sevindiricidir. Bu milletimizin binlerce yıldan gelen ebed müddet devlet anlayışının da bir tezahürüdür.  Türk yargısı bağımsız ve tarafsızlıktan, adil yargılanma ilkesinden, savunma hakkından asla ödün vermeyecektir” şeklinde konuştu.
Hiç bir yabancı devlet kökü beş bin yıl öncesine dayanan Türk devletini yargıya intikal etmiş bir konuda ya da herhangi bir sebeple tehdit edemez diyen Baro Başkanı Demirbilek; “ Türk yargısı vatandaşlık, dil, din, renk, düşünce ayrımı gözetmeksizin, hukuk ve adalet çizgisinden ayrılmadan görevini yapar ve Mahkemeler sadece Türk Milleti adına karar verirler. Hiç bir yabancı devlet kökü beş bin yıl öncesine dayanan Türk devletini yargıya intikal etmiş bir konuda ya da herhangi bir sebeple tehdit edemez. Bu tarz olumsuz yaklaşımları bir hukukçu ve baro başkanı olarak şiddetle reddediyorum. Hukuk, demokrasi, özgürlükler, insan hakları konularında iddialarını kuvvetli şekilde açıklayan devletlerin, çıkar ilişkileri temelinde bile olsa terör örgütlerini muhatap alması, destek sağlaması, bir insanlık suçudur. Amerika Birleşik Devletleri insanlık tarihine kara bir leke bırakmamalı, terörizmi desteklemekten derhal vazgeçmelidir” diye konuştu.

Niğde Baro Başkanından sonra konuşma yapan Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez FETÖ Terör örgütü soruşturmalarının yüzde 91’inin sonuçlandırıldığını ifa ederek konuşmasına şöyle devam etti; “ 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra en ağır yara alan kurumların başında maalesef yargı teşkilatımız bulunmakla birlikte hain darbe girişiminin faillerinin tespit edilmesi ve cezalandırılması konusunda en ağır yük yargı teşkilatlarımıza düşmüştür. Bu kapsamda Niğde adliyesi olarak 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar Cumhuriyet Başsavcılığımıza gelen 4 bin 550 adet FETÖ terör örgütü soruşturmasının 4 bin 143 âdetini yani yüzde 91’ini sonuçlandırdık. Niğde ikinci Ağır Ceza mahkemesine açtığımız 686 kamu davasının 627 adedi yani yüzde 91’i karara bağlanmıştır.  Benim maiyetimde olan ve hâkim kararına istinaden teknik incelemeye alan 4 bin 147 adet dijital materyalin 4 bin 122’si yani yüzde 97’si incelenmesi tamamlanmış ve sonuçları mahkemeye sunulmuştur. Terör soruşturmalarının ve yargılanmalarının yürütülmesinde ve sonuçlandırılmasında bu kadar yüksek başarı seviyesine ulaşmamızda en büyük emek sahibi olan Cumhuriyet Savcılarımıza, yargılama makamı olan sayın mahkeme başkanlarımıza, hakimlerimize ve suçluların yakalanmasında ve delillerin toplanmasında 24 süreyle mesai merhumu gözetmeksizin çalışan emniyet ve jandarma görevlilerimize teşekkür ederim. Yine bu anlamda çok büyük bir emeği olan ve şuanda Eskişehir adalet ve komisyonu başkanı olarak görev yapan Niğde ikinci ağır ceza mahkemesi eski başkanı Osman Soydal’a da çok teşekkür ederim” dedi.

Adalet hizmetini daha modern ve teknik imkânlara sahip olan yeni Adalet sarayında vatandaşlara sunulduğunu belirten Başsavcı Dönmez, “ 1959 yılında yapılan ve 3 bin 900 metre kare alanda adalet hizmetini sunduğumuz eski adliyemizden 2018 yılı Temmuz ayı itibariyle 24 bin 600 metre kare alana sahip olan yeni Adalet Sarayımıza taşındık. Artık adalet hizmetini daha modern ve teknik imkanlara sahip olan yeni adalet sarayımızda vatandaşlarımıza sunacağız. Bu anlamda sayın Adalet Bakanımıza ve bakanlık bürokratlarımıza teşekkür ederim. 2017 Ağustos döneminde 10 Cumhuriyet Savcısının bulunduğu Niğde Cumhuriyet Başsavcılığımızda şuan itibariyle 19Cumhuriyet savcımız görev yapmaktadır. Niğde merkez Adliyemiz ile ilçe adliyelerimizde toplam 61 hakim ve Cumhuriyet savcısı görev yapmaktadır. Bu anlamda hakim savcı sayımızda ciddi anlamda artıran Hakimler ve savcılar yüksek kurulana teşekkür ediyorum. Hain Fetö terör örgütü ve uyuşturucu satıcılarıyla mücadelemiz aralıksız bir şekilde devam etmektedir. Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı olarak iş ve işlevlerimizde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Ne Zulüm Ne Merhamet Yalnızca Adalet için tarafsız bağımsız ve etkin olacağız. Yeni adli yılımızın hayırlara vesile olmasını temin ederim” diye konuştu.

Konuşmaların ardında Niğde Adliyesinde resepsiyon verildi. Programa, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Garip Gümüş, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu ile çok sayıda hakim ve avukat katıldı.
 
Editör: TE Bilişim