Niğde’nin Orhanlı Kasabasında yaklaşık on yıldır ödenemeyen elektrik borçları yüzünden MEDAŞ yetkilileri trafoları sökerek elektriği kesti. Tarımsal Sulamadan Kaynaklanan Borçları nedeni ile elektriği kesilen çiftçiler çaresiz.
 
Kasaba sakinleri MEDAŞ yetkilileri tarafından bir ay içerisinde ödenmeyen elektrik borcu yüzünden Niğde genelinden 175, Orhanlı Kasabasından ise tam 45 trafonun yerinden sökülerek götürüldüğünü belirti.
 
8 Temmuz 2011 Cuma günü Orhanlı Kasabası’ndan Hasan Yüksel adlı vatandaş MEDAŞ görevlileriyle elektrik borçları yüzünden tartışırken kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmişti.
 
MEDAŞ ’a binlerce lira borçlu olan Orhanlı Kasabası çiftçileri ile yapılan röportajlarda çiftçiler; elektrik olmadığından dolayı sulama yapamadıkları için tarlada çalışmak yerine kahvehane köşelerinde oturduklarını ifade ettiler. Mikrofonumuza konuşan Orhanlı Kasabası sakinleri “MEDAŞ elektriğimizi geri vermediği takdirde mahsulümüz tarlada yanacak” diye feryat etti.
 
Şu an Orhanlıda Abdullah Sayın adlı çiftçi MEDAŞ’a imzaladığı taahhüdü yerine getiremediğinden yani borcunu vadesinde ödeyemediğinden dolayı cezaevinde yatmakta.
 
MEDAŞ kasabaya trafoları sökmek ya da takmak için ancak jandarma nezaretinde gidebiliyor.
 
Enerji Bakanı Hilmi Güler seçim öncesi Niğde’nin Edikli Kasabasında yaptığı mitingde trafo kullanım bedellerinin bundan sonra alınmayacağı sözü vermiş olmasına rağmen köylü elektrik faturalarına ilaveten gelmeye devam eden bu bedeli de ödeyemediklerini anlattı.

KÖYLÜNÜN MAHSULÜ TARLADA YANIYOR!
 
Köylü traktörüyle köy dışına haciz nedeniyle çıkamıyor. Kasabada şu an hali hazırda bir ambulans bulunmadığını, ihtiyaç olduğunda Niğde Merkez’den geldiğini, kendilerinin acilen bir ambulansa ihtiyaç duyduklarını belirtti.
 
Köylü, “ elektrik sorunlarına bir çare bulunamaz ise köyü satılığa çıkaracağız” diye devletten yardım talep ettiler. Çiftçilerden hacı Mehmet gülmez; MEDAŞ olan borçlarımızın 10 yıl gibi bir süreye yayılmasını istiyoruz oysaki MEDAŞ paranın tamamını bu yıl içerisinde istiyor biz mahsulü tarladan kaldırmadan bu borcu nasıl ödeyebilir diye dert yandı.
 
Başka bir çiftçi Ali Polat ise MEDAŞ kurumuna gittiklerinde karşılarında 35 tane avukatla karşılaştıklarını adeta Adliye Binasının MEDAŞ binasına taşınmış olduğunu dile getirerek Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan aman dilediklerini sözlerine ekledi.
 
Köylüler ayrıca kasabalarında ambulansın olmadığından şikâyetçi olurken kasaba merkeze oldukça uzak bir kaza veya hastamız olduğunda ambulans gelene kadar iş işten geçmiş oluyor hastalarımız hayatlarını kaybediyor dedi.  
 
Köylüler MEDAŞ’ın özelleştirmesinden rahatsız. Kendileri özelleştirmeden önce olduğu gibi yılda iki kez fatura ödemek istediklerini, üretim yapmadıkları aylarda gelen faturaları ödeyecek paranın olmadığını da sözlerine eklediler.

Haber : Z.Cem Yıldırım







Editör: TE Bilişim