Niğde Belediye Başkanlığı tarafından Derbent Mezarlığının yollarının yeniden düzenlenmesi amacıyla başlayan çalışmalar ile düzgün bir yolu olmayan ve vatandaşların kabir ziyaretini zorlaştıran bütün engeller ortadan kaldırılarak, mezarlık içerisindeki toprak yollar kilitli parke ile döşenerek çevre düzenlemesi yapılıyor.


Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, çalışmalar hakkında bilgiler alarak şehir mezarlığı içinde yolların tamamında kilit parke taş döşenmesinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Başkan Akdoğan; “Derbent Mezarlığı Niğde’mizin en önemli bölgesi olan ve Niğdeli olup dışarıda yaşayan her ailenin yakınının ve akrabasının bulunduğu yer. Buranın yaklaşık 100 yıllık bir tarihi var. Yine burada yaklaşık 15 bin kayıtlı mezarlığımız var tabi kayıtsız olanlarla düşündüğümüz zaman bu rakam daha fazla ama bizim kayıtlarımız içerisinde bulunan 15 bin tane kabristanlığımız var. Dolayısıyla bu mezarlığın eski halini hepimiz biliyoruz. Hakikaten Derbent Mezarlığı dediğini zaman halkın büyük bir kesimi tarafından şikâyet edilen beğenilmeyen bir yerdi burası. Biz yaptığımız proje çalışması sonucu patika yollar başta olmak üzere yine ana yolarlıda içine dâhil ederek bu mezarlıkta yürünebilecek her tarafın kilitli taş ile kaplanması ve bordürle bunun etrafının çevrilmesi çalışmasını başlattık. Yaklaşık burada 20 bin metre kare kilitli taş döşemesi gerçekleştireceğiz. Bu çalışmadan sonra Derbent Mezarlığımız hakikaten hem Niğde’mize yakışır hem insanımıza yaraşır bir hale gelmiş olacak. Bu bakımdan biz geçmişimizi bilmezsek onları bu şekilde yad etmezsek geleceğe de emin adımlarla yürüyemeyiz. Biz elbette ki büyüklerimizi rahmetlik olmuş Niğdeli hemşerilerimizi bu şekilde yad etmek bu şekilde anmak da gerekir. Yine mezarlıkların dinimizce de bir kutsal tarafı var bu vecibeyi de yerine getirmek açısından düşündüğümüz zaman önemli bir iş olduğunu belirtmeliyim. Buraya Niğdeli kardeşlerimizde geldiği zaman bakacaklar hakikaten Derbent Mezarlığı’nın çehresinin değiştiğini onlarda görecekler. Ben burada çalışma yapan işçi kardeşlerimize kolay gelsin diyorum Yine başta Şaban Özkaymak olmak üzere yine teşekkür ediyorum. Hakikaten mezarlıkta çalışan burada hizmet veren kardeşlerimizin de buranın bu hale gelmesinde emekleri büyük en onlara da tüm Niğdeli vatandaşlar adına, şahsım adına ve Belediye Başkanlığı adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Akdoğan, kabir ziyaretinde bulunan vatandaşlar ile de sohbet etti.  Başkan Akdoğan’a hizmetlerinden dolayı teşekkür eden vatandaşlar, Niğde Derbent Mezarlığında başlattığı çalışmanın çok önemli olduğunu ve şehir mezarlığının bugüne kadar bu şekilde kapsamlı bir çalışma görmediğini ifade ettiler.






Editör: TE Bilişim