Geçtiğimiz gün Demirkazık Dağı’nda kaybolan ve daha sonra Adana ili sınırları içerisindeki bir köyde ortaya çıkan Serkan Kaya isimli kişinin lisanslı dağcı  olmadığı ortaya çıktı. Gerek Türk Silahlı Kuvvetleri gerekse Niğde Valiliği’ne ait arama kurtarma birimlerini seferber eden bu olayın ardından Niğde Anadolu Gazetesi “Aladağlar Yolgeçen Hanı mı? diye başlık atmıştı.
 
Demirkazık Dağı’nda kaybolan ve daha sonra bulunan Serkan Kaya ‘nın lisansı olmadığı öğrenildi. Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan “Söz konusu dağcının her hangi bir başvurusu olmadı” dedi. Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca “ sporcunun sporcu olması için lisanslı olması gerekir “ dedi.
 
Kaybolan Dağcı’nın lisansız olması ve Dağcıların gözdesi Demirkazık Dağı’nda buna benzer olayların sıkça yaşanması tartışmalara neden oldu.
 
Bunun üzerine Niğde Valiliği bir basın açıklaması yaptı.  Niğde Valiliği’nden yapılan açıklama aynen şöyle ;
 
 
08 Şubat 2011 Salı Gecesi Niğde İli Çamardı İlçesi Demirkazık Köyü Emli Mevkiinde kaybolan dağcı ile ilgili olarak 11 Şubat 2011 tarihinde yerel basında çıkan haberler noktasında, Niğde Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından aşağıdaki açıklamaların kamuoyu ile paylaşılma gereği duyulmuştur;
 
1.      Niğde İli Çamardı İlçesi Mülki hudutları içerisinde bulunan dağcılık, kamp ve triking faaliyetlerinin yapıldığı milli parklar sınırları içerisinde bulunan Demirkazık ve Aladağlar bölgesi gerek yerli gerekse yabancı turistler açısından çıkılması izne tabi olan dağlar arasında yer almamaktadır.
2.           Demirkazık ve Aladağlar bölgesine dağcılık, kamp ve triking faaliyetlerinde bulunmak üzere yılda yaklaşık 2000-3000 yerli ve yabancı turist gelmektedir. Anılan bölge çıkılması izne tabi dağlar arasında yer almadığı için ancak bu gelen turistlerin yaklaşık yarısı kadarı dağa çıkış yapacağına dair Çamardı Kaymakamlığına bilgi vermektedir.
3.           Demirkazık dağı ve Emni vadisine giriş yapılacak güzergâhlar üzerindeki belirli noktalara, bölgeye gelen yerli ve yabancı şahısları uyarmak, çıkış yapmadan önce güvenlikleri için yetkili makamlara bilgi verilmesi ve dağda bulundukları esnada herhangi bir sorunla karşılaşmaları durumunda 156 Jandarma İmdat Hattına ihbarda bulunmaları konusunda iki dilde yedi adet uyarıcı levhalar konulmuştur.
 
Buna rağmen bazı amatör kişi veya gruplar tarafından özellikle yaz aylarında olmak üzere Çamardı Kaymakamlığına veya askeri makamlara bilgi verilmeden Demirkazık dağı bölgesine zaman zaman bazı grupların geldiği bilinmektedir. Ayrıca Aladağlar bölgesine komşu illerimiz olan Kayseri ve Adana illerinden de çıkış yapılabilmekte ve bu gelen kişi ve grupların faaliyetlerinden de maalesef yasal bir zorunluluk bulunmadığı için bilgi sahibi olunamamaktadır.
4.            Demirkazık dağı bölgesine gelenlerin Çamardı Kaymakamlığına haber vermeleri durumunda; kamp bölgeleri , geliş ve gidiş zamanları , rehberlerin kimlikleri ile gelen kişilere ait kimlik, telefon, adres v.b. kayıtlar tutulmaktadır.
5.            Zaman zaman bölgedeki dağlara turizm ve spor amaçlı gelen yerli ve yabancı turistlerin mülki makamlar veya kolluk kuvvetlerinin bilgisi olmadan dağa tırmanış yapmaları nedeniyle kaybolma veya mahzur kalma olayları meydana gelmekte, bunun sonucunda da kurtarma ekipleri ile kolluk kuvvetlerinin bu şekilde yardıma muhtaç olan turistlere ulaşılmasında güçlük çekilmektedir.

Editör: TE Bilişim