Arıcılık mesleğinin sevilerek yapılması gerektiğini belirten Vural, “Arıcılık zor ve zahmetli bir meslektir. Bu mesleği yapabilmek için hevesli olunmalı ve arıcılığı sevmek gereklidir. Bal üretiminin artırılması için gezginci arıcılıkta her yıl, mümkün değilse en fazla iki yılda bir arıların yer değiştirilmesi gerekiyor” dedi.
ARILARI ÇOCUKLARIM GİBİ SEVİYORUM
Arılarını çocukları gibi sevdiğini ve bu işi severek yaptığını belirten Arıcı Niyazi Vural, “Kış mevsimini Çukurova’da ve Tarsus ilçesinde geçirdim. Burada 6 ay kaldım, burada konaklamamızın sebebi arıların oğul vererek çoğalması. Altmış kovan arılarım yüz kovan civarında çoğaldı. Arıları çocuklarım gibi seviyorum. İnşallah mevsim iyi geçerse verimli ve kaliteli bal elde edeceğimizi tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
İYİ BİR ARICILIK İÇİN ANA ARI ÖNEMLİ
İyi bir arıcılık için ana karının yüksek öneme sahip olduğuna vurgu yapan Vural, “Kovandaki genç ve kaliteli ana arı sayısının yetersiz olması bal üretimindeki düşüşün nedenlerinden biridir. Ana arı, arıların kraliçesidir. Bütün kovanlarda bulunması gerekmektedir ve koloninin geleceği ondadır.
Ana arılar yaşlandıkça yumurta verimi ve kovanı bir arada tutan feromon salgısı azalacağından kovanın gücü azalacak ve en olmadık zamanlarda ana arı değiştirme yoluna gidilecektir. Bu da bal verimini olumsuz yönde etkileyecektir. Arıların gündüz en büyük düşmanı sarı arılardır. Gece ise kirpiler kovanlara kendilerini vurarak arıları tedirgin ediyor ve dışarı çıkmasına neden oluyor. Bazı geceleri nöbet tutmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor
Editör: TE Bilişim