Ülkemizde işsizlik ve hatta eğitimli işsizlik oranları her geçen gün hızla artarken, mesleki eğitimi olmayan gençlerin iş bulamaması, buna karşılık olarak ise esnafın, sanayicinin ve diğer sektörlerin yetiştirecek yardımcı eleman kolları olan çırak ve kalfa bulamaması oldukça ciddi bir sorun yumağı haline geldi. Bununla ilgili olarak ise Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, bir yol haritası gösterdi ve acilen uygulanmaya konulmasını istedi.
MESLEKİ EĞİTİM OLDUKÇA ÖNEMLİ
Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yeşil, usta çırak geleneği ile iş öğrenen esnaf ve sanatkârların şu anda yanlarında çalıştıracak çırak ve kalfa dahi bulmakta ciddi sıkıntılar ektiğini belirterek; “Çıraklığın önü açılmalı ve bu sayede mesleki eğitim güçlendirilmeli. Bunun için de çıraklık ve stajyerlik dönemlerindeki prim gün sayıları emeklilikteki prim gün sayısına dahil edilmeli” dedi.
İŞSİZLİK MESLEKİ EĞİTİM İLE CİDDİ AZALMA SAĞLAR
Konu hakkında bir basın açıklaması yaparak değerlendirmede bulunan NESOB Başkanı Alim Yeşil, işsizliğin ve çırak kalfa sorunlarının önüne geçebilecek önemli adımların acilen atılmasında fayda gördüğüne değinerek şöyle devam etti:
MESLEKİ İNSAN KAYNAĞI AZLIYOR
“Ustalarımızın yerine yetişecek ve mesleği sürdürecek insan kaynağı sıkıntısı var. Gençlerimizin okullarda verilen eğitimin yanında usta ellerde iş öğrenip meslek sahibi olmaları için çıraklık cazip hale getirilmeli.
STAJ SÜRECİ PRİME EKLENSİN
Bunun için de çıraklık ve stajyerlik dönemlerindeki prim gün sayıları emeklilikteki prim gün sayısına dahil edilmeli. Çıraklığın önü açılmalı ve bu sayede mesleki eğitim güçlendirilmeli. Çırak sayısı azaldıkça esnaf ve sanatkârlarımız yanında çalıştıracak ve iş öğretecek eleman bulamıyor. Öte yandan çok sayıda gencimiz de işsizlikten yakınıyor. Bu yüzden çıraklık bir an önce cazip hale getirilmeli. Geçmiş yıllarda staj yapan çok sayıda kişi, staja başlama tarihinin SGK giriş tarihi olarak kabul edilmesini istiyor. Öncelikle Stajyer ve çırakların çalıştıkları dönemde iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık riskine maruz kalmaları durumunda kendilerine gerekli yardımların yani gelir bağlanması, istirahatli olunan sürede geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, sağlık yardımı gibi işlemler yapılması olumlu fakat yeterli değil.
HEM İŞSİZLİĞİ HEM PERSONEL EKSİKLİĞİ GİDEREBİLİR
Aynı zamanda çıraklık veya stajyerlik dönemindeki prim gün sayıları emeklilik hesabında prim ödeme gün sayısına dahil olmalı. İşsizliği önlemek, gençlerimizin geleceğini kazanmak ve esnafımızın eleman ihtiyacını gidermek için çıraklık daha cazip hale getirilmelidir. Haftada 1 gün okula giden, diğer 4 gün ise mesleki eğitim aldığı yerde eğitimine devam eden bir gencimiz hem lise mezunu olabilmekte hem de meslek edinebilmektedir. Mesleki eğitim almak isteyen gençlerimiz bu imkânlardan yararlanmalı.” dedi.


 

Pancar üreticileri, pancar fiyatından da umudu kesti Pancar üreticileri, pancar fiyatından da umudu kesti
Editör: TE Bilişim