Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer ; “ Niğde Fesleğen Çamaşırhanesi Onarılmalıdır”

 

Niğde ile ilgili beş kitap yazar araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer Niğde tarihi dokusunun farklı ayrıntıları ile korunması gerektiğini söyledi.

 

Gürer;  Dünde kalan Feslegen Çamaşırhansesinin harap durumda olduğunu ve onarılarak turizm amaçlı geleceğe taşınması gerektiğini söyledi.

 

Ömer Fethi Gürer Şöyle dedi.-“ Niğde merkez ilçede olduğu kadar il genelinde çok sayıda tarihi doku ve dünün izleri vardır. Çoğununda yerini benim yazılarımla öğrenende çok oldu. Bu nedenle sürekli araştırıp yeni yeni konuları gündeme taşıyarak on bine yakın yaz yazdım. Kimisi yazdıklarımı alıp devşirdi. Kimisi yazılarımdan yarar sağladı. Doğal olarak hedefimiz Niğde ilinde olan her şeyin bilinmesi ve geleceğe kalmasıdır. O nedenle bundan böylede gördüğümüzü öğrendiğimizi paylaşacağız. Niğde ili her türlü zengiliğin merkezidir. Niğde ilinde su kaynakları denince akla gelen bir özellikte değirmenler ve çamaşırhanelerdir.

 

Niğde merkez’de tarihi Fesleğen Çamaşırhanesinin son durumunu görmeye gittim. Fesleğen Çamaşırhanesi önünde Mehmet Boytok ile karşılaştık. “Fesleğen Çamaşırhanesi kırk yıla yakın oldu suyu kurudu ondan sonrada kullanılmadı” dedi.

 

Şimdilerde adı Tahsin Kitapçı Meydanı geçen bölgede geçmişte sığırların toplandığını anlatan Boytok bastonu ile kazıdığı yerin yalan olduğunu belirtip hayvanlarda buradan su içerdi. Kadınlarda çamaşıra buraya gelirdi. Ben yorulduğumda buraya oturur eski günleri yad ederim arada sırada suyun yine bir yerlerden gelmeye çalıştığına da tanık olduk. Islaklık oluyordu. Suyun buraya künklerle geldiğini söylerlerdi. Çamaşırhane içi harap, kadınların burada çamaşır yıkadığını bilirim ama dedim ya kırk yıl olmuştur kullanılmadığı “dedi. Çamaşırhane kemerli bir yapı içerisinde göçmeler oluşmuş, ancak onarılarak tarihi bir yapı olarak geleceğe taşınması olasıdır. Bu bağlamda bölgede önemli bir dünü anlatan merkezin korunması şart diye düşünüyorum. Nerede ise değirmen örneği kalmayacak biçimde yok edildi. En azından Çamaşırhane onarılarak dünde olan bir özellik yaşatılmalıdır. Özünde bu gibi yerlerin toplum dokuları için önemi fark edilmesi kurtarılmalarına vesile oluyor ama yeni kuşağın dışında biliyorum ki çoğu yetkili de Fesleğende tarihi bir çamaşırhane varlığını bu yazı ile öğreneceklerdir. Umarım yok olmasına göz yumulmazda onarılır. Fesleğen Çamaşırhanesi örneğin  Gaziantepte olsa çoktan onarılır ve turizm amaçlı yararlanılırdı. Niğde de ise  bugune kadar gelmiş olmasından mutlu oluyoruz. Harap olsa da  en azından yerinde duruyor.  Bölgede yeni planlamalar yapılıyor o nedenle FESLEĞEN çamaşırhane yok olmadan kurtarılmalıdır.”dedi.


 








Editör: TE Bilişim