Niğde'de patates ekimi, üretimi ve pazarlaması hep sorundur. Yıllardır patates üreticisi patatesin para etmediğini, ekim masrafı ile beliren taban fiyatın tutarsız olduğu zarar ettiği söylenir. 

Patates üreticisi her yıl çareyi siyasette arar. Geçmişte yol kapatmalar, valilik önünde basın açıklamaları dahil bir çok eylemde de bulundu. 

Her yıl hasat yapılır ve çiftçi hayal kırıklığına uğradığı zaman muhalefet milletvekilleri  çiftçinin sesi olur...

Elektrik tutarları, krediler, tohum, ilaç, düşük fiyat, ihracaatın durması vs. 

İktidar partisi milletvekilleri de kehren dinler, bıkmıştır bu sorundan... Zaten karar iradesi de yoktur. 

Sitemizin arşivinde patates üreticisinin sorunları ile ilgili yüzlerce haber vardır. 

Hükümet planlama yapmaz, kimin ne, ne kadar ekim yaptığını bilmez. 

Patetes çiftçisi örgütlüde değildir. Başka illerdeki etkili tarımsal üretim kooperatifleşmesi  Niğde'de yoktur, oluşmamıştır. 

Yıllardır bu sorunlar yaşanırken, Niğde'nin Patates soruna bir çare olacak bir gelişme, bir çalışma ve çaba da görünmemektedir. 

Gelecek yıl da bu sorunu yazacağız. 

Niğde'nin kronik bir sorunu haline gelen patates konusunda ise taraf olan bir kuruluş var ve yıllardır da aynı başkanı var. 

Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor. Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor.

Niğde Ziraat Odası Başkanlığı var... Yıllardır da aynı başkanı var... Veli Kenar.

Patates sorununa en hakim olması gereken kurum. Söz sahibi olması gereken bir kurum. 

Çare üretmesi, gereken bir kurum, seçenek sunması gereken bir kurum...

Patates üreticisinin gözü, kulağı, sözcüsü  Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar bugün basın toplantısı yaptı. 

Patates üreticisinin sorunlarına, Niğde'deki yıllardır yaşanan patates üretimi sorununa bir cümle dahi etmeden. 

 TMO'nun cepheye veya başka bir ülkeye yardımı gibi önünde Türk bayrakları ile götürdüğü Niğde Patatesinin ulaştığı yardıma muhtaç vatandaşlar hakkında bir cümle etmeden,  Cumhurbaşkanından başlayarak, en aşağıya kadar onlarca kişi ve kuruma teşekkür etti.

Elbette Veli Kenar'ın öteden beri eleştirmediğini, eleştiremeyeceğini  biliyoruz. 

Asıl konu, ülkede eleştirilecek, zafiyet, yaşandığından zûl duyulacak konular bile övünülecek, takdir edilecek hale getirildi. Dönüştürüldü... 

Bu kafa ile daha çok patates konuşuruz... 

Haber aynen aşağıda... 

****

 Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla TMO'nun patates ile kuru soğan tedariki ve dağıtımıyla görevlendirildiğini anlatan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli  Kenar, Üreticilerden patates alımı konusundaki girişim ve bu kapsamda yürütülen bütün çalışmalar için Cumhurbaşkanı Erdoğan' başta olmak üzere bakanlara, milletvekillerine, kurumlara, kuruluşlara, siyasi parti il başkanlarına, basına, sivil toplum örgütlerine  teşekkür etti. 

Basın toplantısında konuşan Veli  Kenar, "Bugün geldiğimiz noktada devletimizin patatesi çiftçiden 60 kuruşa aldığını, piyasalarda da taban fiyatın 60-70 kuruş üzerinde seyrettiğini görmekteyiz. Bundan sonraki yıllarda çiftçilerimizi fiyat istikrarı konusunda desteklemek adına maliyetler civarında bir fiyattan müdahale alımı yapması gerektiği ise çiftçilerimizin ortak kanaatidir." dedi.

"Ayrıca Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye, Bitkisel Üretim Genel Müdürü ve daire başkanlarına, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü ve personeline teşekkür ederim. Ankara'da patates ve soğan konusunda sesimizi duyurmak için üç kere basın toplantısı düzenleyen, sorun ve isteklerimizi, çözüm önerilerimizi Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve ilgili bakanlıklara iletebilen tek kurumumuz Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a da tüm çitçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Desteklerini esirgemeyen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve milletvekilleri, kurum ve kuruluşlar ile siyasi parti il başkanları, sivil toplum örgütlerine de teşekkür ediyorum."

Editör: TE Bilişim