Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de erken soğuyan havanın ve don olayının Niğde Merkez ile köy ve kasabalarındaki patates üreticilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Niğde’ de erken soğuyan hava ve don Niğde merkez ile köy ve kasabalarındaki patates üreticilerini vurmuştur. Patateste gerek ekim gerekse sökümde havaların yağışlı gitmesinden dolayı, birim fiyatın dalgalı olduğundan dolayı, patatesleri vatandaşlar kasım ayı gelmesine rağmen sökemediğini söyleyen Kenar; “ Kasım ayının içerisinde olmamıza rağmen mahsulün yarıdan yarıya yakını toprak altında bulunmaktadır. Bu nedenle yaşanan doğal afetin etkilerinin tarlada ürün sökülmeden soğuk vurmuştur. Doğal afetin İğde Merkez, Orhanlı Kasabası başta olmak üzere Misli Ovası civarında etkili olduğu gözlenmektedir.  Yaklaşık 50.000 dekar alanda 200.000 ton’ yakın patates don olayından dolayı tarlada kalmıştır. Çiftçilerimizden gelen şikâyetler dikkate alındığında hasatın yapılamadığını, yapılsa bile işçi maliyeti, depolama maliyeti gibi giderleri karşılamadığı ve tarlada yüzde yirmi gibi patatesin donmadan en altlarda kaldığı için bununda maliyetini kurtarmadığı için çiftçilerimiz sökmeden tarlada bırakmayı düşünmektedir. Çiftçilerin büyük bir bölümü ailelerinin geçimini patates tarımı ile sağlamaktadır. Çiftçilerimizin üretimde kullandıkları banka kredileri, tarım kredi ve kooperatifinden almış oldukları gübre ve zirai ilaçları ve sulamada kullandıkları elektrik enerjisinin doğan borçlarını ödeyemez hale geleceklerdir. ürünleri zarar gören çiftçilerin bir an önce yardım elinin uzatılması, zararlarının karşılanması adına desteklenmelidir” dedi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “ Çiftçilerimizin kurumlara olan borçlarının acilen gözden geçirilerek bir yıl veya uygun bir döneme uzatılması gerekmektedir. Böylece çiftçilerimizin bir sonraki ekim sezonuna sağlıklı bir üretim gerçekleştirilmesi sağlanmış olacaktır patates satış fiyatının dengelenmesiyle tüketicilerinde rahatlıkla talepleri karşılanacaktır. Konu ile ilgili çalışmaların bir an önce başlaması gerekir. Sonuncu olarak çiftçilerin don olayının olumsuz etkilendiği çare bulunmazsa gelecek yıl içerisinde gereken patates ekiminde gerekse üretimde rekortenin düşeceğini ve satış fiyatının yükseleceğini tahmin etmekteyiz.  Buda hem tüketiciyi hem üreticiyi zor durumda bırakacaktır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim