2018 yılına göre bu yıl Kiraz rekoltesinin artığını belirten Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, 2018 yılında 27 bin ton kiraz rekoltesi elde edilirken 2019 yılında 29 bin ton kirazda rekolte beklendiğini söyledi.

2018 yılında 20 bin 190 dekar alanda kiraz üretimi yapılırken 27 bin ton kiraz rekoltesi elde edildiğini ifade eden Baş, “ 2018 TÜİK verilerine göre İlimizde 26.190 dekar alanda 27.000 ton kiraz üretimi gerçekleşmiş olup Niğde Türkiye’de 8. Sırada yer almıştır.  2019 yılında ise kiraz üretiminin yaklaşık 29.000 ton olacağı tahmin edilmektedir. Bu üretimin yüzde 75’i yani yaklaşık 22.000 tonu Ulukışla ilçemizde gerçekleşmektedir. Ulukışla ilçemizde hasadı başlayan kiraz kalitesine göre toptan olarak 7 ile 9 TL den satılmaktadır. 

Dünya pazarında kalitesi ve aromasıyla tercih edilen Ulukışla kirazı Fransa, Çin, İngiltere, Almanya ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilmekte olduğunu söyleyen  Niğde tarım ve Orman  Müdür Asım Baş; “ Ulukışla ilçemizdeki kiraz ilimiz için önemli meyvelerden bir tanesidir. Kiraz üretiminde ilimizde ülke genelinde 9’uncu sırada bulunurken tat ve orama bakımından ise Türkiye’de ilk sıradayız. İlimizde üretilen kirazın tadı, aroması, kalibresi gibi şeyleri göz önünde bulundurursak Türkiye’de ilk sıradayız. İlimizin kirazının yüzde 80 ile 90’nı Ulukışla ilçemizde üretiliyor ” dedi. 

 İlçemizde üretilen kirazların yüzde 90’nı yurt dışına ihracat edildiğini belirten Müdür Baş; “ ilimizde üretilen Kirazlar çoğunlukla Almanya, Irak, Rusya ve Çin gibi ülkelere ihracat ediliyor. Kirazımızın aroması Bolkar dağlarına yakın olması ve karın daha duruyor olmasından ve hava şartlarının sertliğinden dolayı bu lezzeti ve aromayı aldığını belirtti.

Avrupa ülkelerinden hem de farklı ülkelerden Niğde kirazı için talep geldiğini ifade eden Baş, “ farklı illerden ilimize gelen tüccarlar buralardan aldıkları Kirazları Avrupa’ya gönderiyorlar. Müdürlük olarak ileri yıllarda burada paketleme gibi tesislere önem vereceklerini ifade etti.
 
 
Editör: TE Bilişim