Son günlerde büyük sıkıntı çeken, patates üreticilerinin sorunları noktasında harekete geçen CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplandırması üzerine ayrı ayrı soru önergesi verdi.


Haber: Gökhan ÖZBEK- TYN HABER

 

Bayram öncesi verilen önergeler hakkında bilgi veren CHP’li Şafak, çiftçinin yanında her daim olmaya çalıştığını ifade ederek; Niğde’nin sorunlarına çözüm bulmak için yoğun çaba sarf ettiğini ifade etti.

CHP’li Şafak, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması üzerine verdiği önergede, patates üreticilerine 9 yıldır neden teşvik verilmediğini ve MEDAŞ sorunu konusunda neden harekete geçmediğini sordu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’in cevaplanması üzerine verdiği önergede ise; patates üericilerin sorunları konusunda ki çalışmalarını, ürünlerin neden değerinde satılmadığı konusunda bilgi istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplanması yönünde verdiği önergede ise; TEDAŞ’ın alacakları konusunda MEDAŞ yetkilerini ve yapılandırmalarını sorarak, üretimde haksız rekabetin önüne geçmek için çiftçilere ne gibi kolaylık sağlanacağını sordu.

CHP’li Şafak verdiği 3 önergenin cevaplanmasından sonra TBMM’de bu konu üzerine daha çok gideceğini ifade ederek, “böylece hükümetin bu konuya eğilmesini, çözüm üretmesini sağlayacağız. Aksi halde, muhalefet olarak yapabileceğimiz her şeyi yaparak çiftçimize sahip çıkma kararlılığındayız. Bu kararlılığımızın yegane nedeni, patates Niğde için olmazda olmazdır. Yoksa, Niğde yoktur bakış açımızdır. Eğer hükümet bu konuda, Niğde gerçeğini bilmiyorsa, biz onlara her platformda bunu öğretmeye hazırız” dedi.

CHP’li Şafak açıklamalarından sonra verilen önergelerin birer nüshasını açıklamasına ekledi. 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından sözlü olarak cevaplandırılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

                                                                                      Doğan ŞAFAK

                                                                                      Niğde Milletvekili

 1-   Daha önceki hükümet dönemlerinde ihtiyaç duyulduğunda patates üreticilerinin sıkıntılarını gidermek için teşvik primi verilirken, hükümetiniz süresince 9 yıldır, hiçbir şekilde patates üreticilerine teşvik primi verilmemiştir. Sebepleri nelerdir?

2-   Patates üreticileri, TEDAŞ özelleştirilmeden önce, hasat zamanında elektrik borcunun tamamını tek faturada ödüyordu. Şimdi çiftçi kullandığı elektrik bedelini her ay yüklü şekilde ödemektedir. Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi ve daha önceki uygulamaya dönülmesi hususunda, ilgili bakanlıkların ortak bir çalışma yürütmesi için talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

                                                                                      Doğan ŞAFAK

                                                                                      Niğde Milletvekili

 

 1-   Türkiye’nin patates üretiminde Niğde  %19 ile birinci sırada yer almaktadır. Niğde’de patates ekimiyle geçimini sağlayan üreticilerimiz, mazot, elektrik, gübre, zirai ilaç maliyetlerinin ve patates üretiminde kullanılan diğer girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasına rağmen,  patates fiyatının düşük olmasından şikâyet etmektedir. Ürün fiyatlarının çok düşük olmasının sebebi nedir?

 

2-   Ülke genelinde zarar eden ve borçlarını ödeme imkânı olmayan patates üreticilerinin sıkıntılarının çözümüne yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa ne zaman uygulamaya geçecektir? Yoksa gerekçeleri nelerdir?

 

3-   Patates üreticilerinin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik borçlarının ertelenmesi veya taksitlendirilmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

 

4-   Elektrik borçları yüzünden % 90’ı icralık olan çiftçilerimizin, bu sıkıntısının giderilmesi hususunda ne yapmayı planlıyorsunuz? Borçların ödeme planına bağlanarak icraların kaldırılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

 

5-   Ülkemizde hala ihracatı yapılmayan bir ürün olan patates için ihracat teşvik primi verilecek midir? Verilecekse ne zaman vermeyi planlıyorsunuz? Verilmeyecekse gerekçeleri nelerdir?

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

                                                             Doğan ŞAFAK

                                                    Niğde Milletvekili

 

3-     TEDAŞ tarafından elektriğe zam yapılmadığının açıklamasına rağmen, çiftçiler tarımsal sulamada kullandığı elektrik fatura bedellerinin önceki dönemlere göre çok yüksek olduğunu beyan etmektedir. Elektrik faturalarındaki bu artışın sebebi nedir?

 

4-     Çiftçiye daha ucuza elektrik verilmesi sağlanabilir mi? Bu kapsamda bir çalışmanız var mı?

 

 

5-     TEDAŞ, elektrik dağıtım sisteminde meydana gelen kayıp ve kaçak kullanım sebebiyle, faturalara “trafo kayıp ücreti” ve “açma - kapama ücreti” olarak ek ödeme bedeli yansıtmaktadır. Bu kayıpların önüne geçilebilmesi için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

 

6-     Niğde Çiftlik ilçesi ve ova köylerindeki (Bağlama, Alay, Gölcük, Orhanlı, Ağaçaşar, Divarlı, Bozköy ve civar köyleri) patates üreticileri, yerin 180 metre altından kuyu suyu çıkararak üretim yapmaktadır. Bu durum doğal sulama ile çiftçilik yapan üreticilerle ürün maliyeti hususunda haksız rekabete sebep olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için çiftçilerin desteklenmesi hususunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim