Niğde’nin ova köylerinde üretilen patatesler mevsim normallerinin altında süren sıcaklıklardan dolayı tarladan sökülmeden dondu. Yaklaşık 15 bin hektarda 100 bin tonun üzerinde patates kullanılamaz hale gelirken, yaklaşık çiftçilerin 15 milyon dolar zararı oldu. Konu ile ilgili CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, tarlalarda incelemelerde bulunup, acil yol haritası çıkardı!


Haber- Foto:  Gökhan ÖZBEK- TYN Haber

Türkiye’nin en büyük patates üreticisi olan Niğde’de don şoku yaşandı. Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklığı, patates üreticilerine beklenmedik şok yarattı. Konaklı, Edikli, Gölcük, Alay kasabaları ile Ağaçaşar köyünde toplam 15 bin hektara yakın sökülmemiş patates don yüzünden tarlada kaldı. En ağır bilanço Orhanlı Kasabası’nda yaşandı. Yaklaşık 10 bin dekar patates arazisinde söküm yapılamadı!

Orhanlı’yı MEDAŞ’tan Sonra, Havalarda Çarptı!

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, don olayı yerinde incelemek üzere ova köylerine gitti. Burada tarlalarda üreticilerle buluşan Milletvekili Şafak, çiftçilerin sorununu dinledi. Çiftçiler; “MEDAŞ’a olan borçlar yüzünden köylümüz büyük bir sıkıntı çekiyordu. Mayıs ve Haziran aylarında elektriklerimiz kesik olduğundan patates ekimimizi Haziran ayı sonrası, Temmuz başı yapmak zorunda kaldık. Doğal olarak, patateslerimiz geç yetişti. 30 kuruşun üstüne maliyeti olan patatesimiz 25 kuruştan satarak zarar ederken, geç hasattan kaynaklanan sıkıntıdan dolayı, patateslerimizi tarlada dona maruz kaldı!” dedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de gündeme getirdiği elektrik sorunu sonrası elektriklerinin açıldığını ifade eden çiftçiler, şimdi don yüzünden tanımsız bir mağduriyetin altına girdiklerini ifade ettiler. Orhanlı’da yaklaşık 60 bin ton patatesin dona maruz kaldığını tespit eden CHP’li Şafak, bu olayın üstüne gideceğini ve devletin yardım elini uzatması gerektiğini vurguladı.

Konaklı’da 15 bin ton patates şoku!

Konaklı Belediye Başkanı Feridun Bilge, yaşanan don olayı sonrası 1350 dekar arazide sökülmeyen 15 bin ton patatesin toprak altında kullanılamaz hale geldiğini vurgulayarak acil yardım istedi.

Edikli’de Yüzler Gülmüyor!

Edikli’de yaklaşık 10 bin tonun üzerinde patatesin kullanılamaz hale gelmesi üzerine çiftçilerin yüzü gülmüyor. Patates üretmek için yeraltı sularını yüksek enerji bedeli ile yeryüzüne çıkararak sulama yapıldığını ifade eden çiftçiler, maliyetin 30 kuruş olduğu patates üretiminde çiftçilerden patatesin 20-25 kuruşa alınarak ciddi zararlar edildiğini ifade ederek, bu don olayının her şeyin üstüne tuz biber ektiğini ifade ederek, bu konuda acil çözüm için devletin yardım elini uzatması gerektiğini ifade ettiler.

Şafak: “Bu bölge afet bölgesi ilan edilmeli!”

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, konu ile ilgili yerinde inceleme yaparak, bölgenin tek geçim kaynağının patates üretimi olduğunu, Niğde ekonomisinin ayakta kalması için bu patates üretiminin değerinde satılması gerektiğini vurgulayarak; “Maalesef patatesler hükümetin yanlış tarım politikaları yüzünden, değerinde satılmadığı gibi, Niğdeli çiftçiler üretimden 10 milyon doları aşkın zarar ettiler. Birde MEDAŞ’ın devreye girmesiyle elektrikleri kesilen çiftçiler patates üretimine geç başladılar. Bundan dolayı Ekim ayında son hasatın yapılması gerekirken, maalesef Kasım ayı ortalarında hasatın ancak bu bölge için toplamda yüzde 60’ı gerçekleşti. Orhanlı Kasabası’nda bu oran yüzde 80’lere varmaktadır. Bu durum sonucunda Türkiye’nin en büyük patates üreticisi köylerinden birisi olan Orhanlı’da 10 milyon doları aşkın don yüzünden zarar yaşandı. Bizim talebimiz bu bölgenin hükümet tarafından acil afet bölgesi ilan edilmesi, bu bölgedeki çiftçilerimizin kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarının bir yıl faizsiz bir şekilde ertelenmesi, gelecek yıl patates üretiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için hükümet tarafından bu bölgeye asgari 20 milyon doların üstünde hibenin sağlanması gerekir. Bu aslında Türkiye’nin yaşayacağı büyük bir sıkıntıdır. Zira Türkiye patates üretimi bu bölgede gerçekleşmektedir. Bu don olayı sadece Niğde bölgesinde değil, Nevşehir’de de yaşanmıştır. Eğer çiftçinin bu mağduriyetine hükümet acil çözüm bulmazsa patates kış aylarında daha yüksek fiyatlardan satılacağı gibi, bu bölge yüksek zararlardan dolayı gelecek yıl patates ekemeyecektir. Bu zincirleme olaylar sonrasında bölgenin gelecek yıllarda üretemeyeceği göz önünde bulundurulursa, 5 yıl boyunca Türk halkı ucuz, kaliteli patates yemeyeceği gibi, maalesef patatesi de ithal etmek zorunda kalacağız.

Bizim insani olarak çok acil çağrımız bu bölgeye hükümetin ve yetkililerin acil ilgilenmesidir. Niğde İl Tarım Müdürü şu an çiftçilerimizin hasat zararının tespit etmiyorsa, hükümet bu olayı görmüyorsa, Niğde ekonomisi beş yılda bu zincirlime vakadan dolayı 100 milyon doların üstünde zarar görecektir. MEDAŞ’a olan borçların tamamen silinmesi, eğer hükümet bunu yapamıyorsa, faizsiz bir şekilde en az 1 yıl boyunca ertelenmesi gerekiyor. Bu konu için yarından itibaren şahsım adına TBMM’de bu konuyu gündeme getireceğim. Çünkü bu sorun iktidar, muhalefet çekişmesine kurban edilemeyecek kadar hassas bir konudur.” diyerek bölge halkının sonuna kadar yanında olduğunu ifade etti.

CHP’li Şafak, 20’yi aşkın tarlayı yerinde ziyaret ederek, yaşanan don felaketini yerinde görerek, yetkililerin bu olayı yerinde görmesini talep ederek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Bölgedeki 100 bin ton patatesin dona maruz kalmasının etkilerinin daha büyük olacağını ifade eden Şafak, tüm gün boyunca bölge çiftçileriyle çözüm alternatifleri üzerinde çalıştı.



Editör: TE Bilişim