Geçtiğimiz hafta TBMM Patates Araştırma Komisyonunun Niğde Patates kasaba ve köylerinde inceleme yaptığını ve Patates Üreticilerinin İsyanda olduğunun haberini yapmıştık. 


Patates Üreticisi İsyanlarda! Haberimiz için TIKLAYIN



Patates üreticisi ilk eylemli tepkisini, Nevşehir'in Derinkuyu ve Kaymaklı kasabalarında verdi. 


Nevşehir'de patates üreticileri, Nevşehir-Niğde karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Patatesleri yola döken üreticilere jandarma müdahale  etti .

Geçtiğimiz yılın son aylarında yaşanan don sonrasında ürünleri tarlalarda donan ve sonrasında depolardaki patatesleri çürüyen üreticiler, merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesinde toplandı. Derinkuyu ilçesi ve bağlı kasaba ve köylerden gelen yaklaşık 200 üretici Kaymaklı beldesi çıkışında basın açıklaması yaptı. Üreticiler adına konuşan Haşim Çakıl, Nevşehir ve bağlı ilçe ve beldelerindeki üreticilerin yaklaşık 50 bin ton patatesinin depolarda çürüdüğünü ve patateslerini çöpe dökmek zorunda kaldıklarını söyledi. Elektrik ve kredi borçlarını ödeyemeyen üreticilerin çok zor durumda olduklarını kaydeden Çakıl, "Haciz memurlarından başka kapımızı çalan devlet büyüğümüz yok. Sayın Başbakanım bizler Nevşehir çiftçileri olarak sorunlarımızı sizlere bildirme ihtiyacı duyduk. Bizlerin sorunları ile ilgilenmenizi büyük bir içtenlikle arz ederiz. Köy çiftçileri olarak son üç yıldır çok zor durumdayız. Çiftçi olarak gübrenin, mazotun ve elektriğin pahalı olması nedeniyle gübre ve mazot alamıyoruz. İmkanlarımızı zorlayarak ekmiş olduğumuz patateslerimizi tarlada soğuk aldı. Patateslerimizin yüzde 40'ı tarlada kaldı ve bu yüzden borçlarımızı ödeyemedik. Elektriğe ve kooperatife olan borcumuzdan dolayı her şeyimiz icra müdürlüğünde hacizli, icra müdürlüğü tarafından elektrik trafolarımız söküldü" dedi.

Şirketlere verilen yüzde 70 desteğin yüzde 10'unun çiftçilere verilmesini istediği belirten Çakıl, "6 aydır cebimize para girmiyor. Milletvekilleri 3 ay maaş alamasınlar çocuklarına harçlık veremesinler bizim durumumuzu görürler. Elektrik borcunu ödemeyen İç Anadolu Bölgesi mi? Diğer bölgelere neden bu kadar baskı yapılmıyor anlamış değiliz. Biz buraya fabrikamızı kurduk çocuğumuzu geçindiremez hale geldik. Çiftçilerimiz kaosa sürükleniyor. Asıl sorunumuz elimizdeki patatesler. Bu patatesler ihracata gitmez. Burada sesimizi duymazlarsa da traktörlerle meclise gideriz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk der ki; 'Köylü milletin efendisidir' iyi ki Önderimiz köylünün bu halini görmedi" diye konuştu.

Daha sonra üreticiler yaklaşık 100 traktörle konvoy halinde Kaymaklı beldesine giderken Nevşehir-Niğde karayolunda aksamalar yaşandı. Bazı üreticiler Kaymaklı beldesinde traktörlerindeki patatesleri karayoluna döktü. Tonlarca patatesi yollara döken üreticilere jandarma ekipleri müdahale etti. Jandarmanın müdahalesiyle birlikte karayolu trafiğe kapanırken jandarma ile üreticiler arasında uzun süre arbede yaşandı. Jandarma ekiplerinin traktörlerindeki patatesleri yola döken üreticiler hakkında işlem yapmasına tepki gösteren üreticiler jandarmayla tartıştı.

Bir süre sonra sakinleşen üreticiler yeniden traktörlerini çekerek Nevşehir-Niğde karayolunun yeniden trafiğe açılmasını sağladı.


Editör: TE Bilişim