Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NiTSO) ile bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler Kurulları’nın öncülüğünde düzenlenen “Kır Kabuğunu Bir Fikir de Sen Bul-2” adlı iş fikri proje yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi.


Haber - Görüntü ; Selim GÖKEL - Erdal GÜÇER




Geçtiğimiz gün Niğde Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt,Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür,  Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Uyanık, Niğde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Suna Tuğrul, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ogün Songur, daire müdürleri, kadın ve genç girişimciler kurul üyeleri, NiTSO üyeleri ve öğrenciler katıldılar.



Programın açılış konuşmasını yapan NiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu; “Hem Ticaret ve Sanayi Odası olarak, hem de bünyemizde faaliyet gösteren Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları olarak girişimciliğe hak ettiği değeri vermeye gayret ediyoruz. Bir ülkenin kalkınmasında girişimcilik unsurunun önemli pay sahibi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle girişimciliği destekleyici eğitim programlarının yanı sıra yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkmasında aktif rol oynayan iş fikri yarışmaları düzenliyoruz” dedi.



İlki 2011 yılında hayata geçirilen “Kır Kabuğunu Bir Fikir de Sen Bul” adlı yarışmanın ikincisini de bu yıl gerçekleştirdiklerini ifade eden Katırcıoğlu; “Kır kabuğunu, bir fikirde sen bul…2” adlı yeni iş fikri proje yarışması ile daha önce de birçok kez dile getirdiğimiz gibi öncelikli amacımız; Niğde ilinde girişimcilik potansiyeli ve değerlerini ortaya çıkaracak en ekonomik, en işlevsel ve yenilikçi iş fikirlerini bulmak oldu. İstiyoruz ki dereceye giren başarılı projeler hayat bulabilsin. Fakat kısa vadede bunun gerçekleşmesinin çok da kolay olmadığını biliyoruz."dedi. 


NİĞDELİ GENEL MÜDÜR CEHAVİR UZKURT ; NİĞDEMİZE CİDDİ KATMA DEĞER SAĞLAYACAK İRADEYİ ORTAYA KOYALIM

Daha sonra bir konuşma yapan Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt; “ Üç kimlikle burada olmak gerçekten mutlu ediyor. Hemşeriniz olarak dedim, bir öğretim görevlisi olarak dedim, ama bize ilerde birlikte daha ciddi adımlar atma fırsatı verecek ve bakanlığımızda da teknoloji ruhunu geliştirmeye yönelik. Arge ve İnivasyon destekleri ile ülkemize özellikle orta ve yüksek teknolojili alanlardaki gelişmesini sağlayacak. Arge ve inivasyon desteklerini yürüten, ayrıca üniversitemiz, ticaret ve sanayi odamız başta olmak üzere tüm Niğde'nin yerel dinamiklerinin desteği ile kuruluş kararı aldığımız Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, yine sanayi kuruluşlarımızın arge merkezleri gibi kurumların idaresinin başında olan bir Genel Müdürlüğü temsilen de burada bulunmaktanda ayrıca mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Ancak bütün bu birimlerin başında olan bir Niğdeli kardeşiniz olarak da şunun çağrısını yapmak isterim ki Niğde'de bu tür programların daha güçlü, daha aktif bir şekilde Devletin farklı kurum ve kuruluşlarının verdiği desteklerden yararlanarak Niğdemize ciddi katma değer sağlayacak şekilde bu adımları hep birlikte atmak yönünde bir irade ortaya koyalım."dedi. 


GENEL MÜDÜR UZKURT; ALO DEMENİZ YETERLİ


Teknogirişim sermaye desteği, San-Tez Programları gibi desteklerden bahseden Uzkurt; “ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz her türlü desteğe hazırız ve bunu yapıyoruz.  Yeter ki gençlerimiz yaratıcı fikirleri ile parlak fikirleri teknolojik bir maceraya atılsınlar. Biz devlet olarak bu maceranın karşılığını ödemeye hazırız. Bir sonuç çıkmadı mı, zatten Arge böyle birşeydir.   Bakanlığımızın sizin her aşamanızda fikir ve pazara gidinceye kadar her aşamasında gerek üniversite açısından, gerekse sanayi açısından bu destekleri veriyoruz. Bu desteklerin kullanıldığı yerlere baktığımızda bazı illerin bu anlamda çok daha agresif olduğunu görüyoruz. Biz sadece büyük illerimiz değil, verdiği desteklerden sadece büyük iller yararlanmasın, Anadoludaki illerde bundan yararlansın, bende Niğdeli bir hemşeriniz olarak bu konuda bir fikriniz varsa, gerek üniversite olarak , gerek sanayici olarak sadece alo demeniz yeterli, Niğde'den gelen herkese bir randevu veriyorum, özel kalemime özellikle emir verdim. Yeterki Niğde'den birisi bizim şöyle bir işimiz var Genel Müdürümüz ile görüşmek istiyoruz desin yeterli "dedi. 


UZKURT ; BURADA BULUNMAMIN SOMUT BİR ÇIKTIYA DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUM


Genel Müdür Uzkurt konuşmasının devamında ; Özellikle Üniversitede olmam hasabi ile Üniversitedeki bu potansiyeli hareket geçirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın Rektörümüzün,  Üniversite yönetiminin bu alanda proje yazmaya yönelik, gerek TÜBİTAK'tan, gerek Bakanlıktan, gerekse  KOSGEB'ten proje destekleri almak için bir takım girişimlerinin olduğunu biliyorum. Gelin Üniversitenin desteği ile Sanayi Odamızın, desteği ile buraya kamuyu da ekleyerek. Kamu güçlü bir irade ortaya koyalım. Niğdemizinde kamunun verdiği desteklerden mümkün olduğu kadar daha fazla yararlanmasını sağlayalım. Belki, benim burada olmamım en önemli çıktısının ilerleyen dönemlerde 5-6 tane projenin bize gelmesi beni özellikle mutlu edecektir. Burada bulunmamın somut bir çıktıya dönüşmesini özellikle istiyorum."dedi. 

UZKURT; NİĞDE'DE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK İRADE OLMASI KONUSUNDA MOTİVASYONA İHTİYACIMIZ VAR. 

Sadece bu alanda değil, açıkçası etrafımızdaki illerden Kayseri'ye Nevşehir'e, Aksaray'a baktığımızda Niğde'nin biraz daha fazla ilgiye özellikle Niğde'nin yerel dinamikleri, Niğde'nin sahipleri biraz daha ilgiye, fedekarlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ben eminim ki, Niğde'de yaşayan, yada Niğdeli olan her insanın Niğde'nin geleceğine yarın çocuklarınıza, torunlarınıza daha gelişmiş bir Niğde için kafa yorduğunu biliyorum. Bunu hangi Niğdeli ile konuşsam Niğde için ne yapabilirizi konuşuyoruz. Bir takım projeler üretiyoruz. Ama bu projleri gelin sadece kendi  dost meclislerinde konuşarak dost sohbetlerinde bırakmayalım. O projeleri sahiplenelim, şuan Niğde için ne yapabiliriz değidiğimizde inanın şurada anket yapsak bir çok konuda mutabık kalırız. Ama mesela sorunları konuşmak değil, mesele sorunlara çözüm üretmekte değil. Bizim sorunumuz Niğde için gerekli olan projelerin arkasında duracak, ona sahip çıkacak, onun için elini taşın altına koyacak bir iradenin oluşması konusunda biraz daha motivasyona ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum."dedi. 


Genel Müdür Cevahir Uzkurt’un ardından katılımcılarla buluşan Uni ıslak mendillerinin mucidi, örnek girişimci Ataman Özbay, başarı hikayesini ve başarının kapısını kendisine açan sırları paylaştı.



Eğitimci-yazar Ahmet Şerif İzgören de “ Geleceği Yönetmek” adlı semineri ile ödül törenine renk kattı. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonları kapsamında üçüncü kez Niğde’ye gelen İzgören, katılımcılardan yine yoğun ilgi gördü.



Seminerin ardından başlayan ödül töreninde, öncelikle yarışmanın ikinci bölümünü kapsayan Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı lise ve dengi okullarda öğrenim gören öğrenciler ödüllendirildi. “Ergonomik Ateş Düşürücü” adlı projesi ile birinci olan Alp Eren Alp isimli öğrenciye laptop hediye edildi. “Bas-Gelsin” (Bireysel Alışveriş Sistemi) adlı projesi ile ikinciliği hak eden Şerife Şahin’e tablet pc hediye edildi. Üçüncülük ödülünü “Atık Naylondan Beton Üretimi” adlı ortak bir proje hazırlayan Keremhan Bilgil ve Burak Uğur isimli öğrenciler aldı. Kendilerine birer fotoğraf makinesi armağan edildi. Jüri özel ödülü olarak Ahmet Tayyip Canlıer’e “Islanmaz Hacı Yatmaz Terlik” projesi kapsamında kol saati armağan edildi.



Daha sonra yarışmanın birinci bölümünü kapsayan 18 yaş üzeri gerçek kişiler arasından başarılı olan projeler açıklandı. “Akıllı Beşik” projesi ile Cemal Baykan birincilik ödülü olan 8.000 TL’yi almaya hak kazanırken, ikincilik ödülü olan 5.000 TL’yi de “Alkol metrenin Orijinal Bir Tasarımı” adlı projesi ile Büşra Erdoğan kazandı. “Yatay Beton Kesme Makinesi İmalatı ve Beton Düzeltme Hizmeti” isimli projesi kapsamında Gazeteci Alpaslan Başaran da üçüncülük ödülü olan 3.000 TL’nin sahibi oldu.




Katılımcıların keyifle takip ettikleri ödül töreninin sonunda Ahmet Şerif İzgören isteyen okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

















Editör: TE Bilişim