Niğde İl Koordinasyon Kurulu 2015 yılı ilk toplantısı Vali Necmeddin Kılıç başkanlığında Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Foto-Video: Yasin YURTMEN
Haber: Selim GÖKEL

Toplantıya, Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, belde ve ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, Karayolları, Vakıflar ve Dsi, Medaş, Ahika, Mta, Teiaş  gibi kurumların  Bölge Müdürleri’nin yanı sıra kaymakamlar, İl Genel Meclis Üyeleri katıldı.

Bir çok resmi kurumun bölge temsilcileri Niğde'deki çalışmaları, yatırım ve projeleri hakkında kısa bilgiler verdiler. Salonda bulunan bazı belediye başkanlarının sorularını ve sorunlarını cevapladılar. 

Toplantının açılış konuşmasını Vali Necmeddin Kılıç yaptı. Toplantılarda alınan kararlarla ilgili yapılan çalışmaların değerlendirileceğini ve ilimizin sosyal ekonomik sorun ve ihtiyaçlarının görüşülerek çözüm yollarının bulunmasına çalışılacağını dile getiren Vali Kılıç; “2015 yılında planlanan yatırımlarla ilgili koordinasyon ihtiyacı masaya yatırılacaktır. Programımızda İl Özel İdaresi, Belediyeler ve genel bütçeye ait 386 adet proje bulunmaktadır. Bu projelerin 74’ü tarım ormancılık, 10’u madencilik, 7’si imalat, 121’i ulaştırma, 15’i kültür turizm , 39’u eğitim, 5’i sağlık, 6’sı enerji ve 109’u diğer kamu hizmetleri sektöründe bulunmaktadır. İlimizde yürütülmekte olan 386 projenin toplam değeri 5 milyar 261 milyon 215 bin 644 TL’dir. Geçmiş yıllar dahil bu projelere bugüne kadar 4 milyar 393 milyon 509 bin 202’TL harcama yapılmış olup proje tutarına göre nakdi gerçekleşme oranı yüzde 83,55 dir.2014 yılında ise bu projelere toplamda 261 milyon 596 bin 235TL ödenek ayrılmış olup ayrılan bu ödeneklerin dönem sonu itibariyle 278 milyon 290 bin 337 TL’si harcanmıştır. Dönemin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 106,38 dir. Ayrıca ilimiz belediye başkanlıklarınca 18 proje için 14 milyon 221 bin 457 TL ödenek ayrılmış, dönem sonuna kadar 7 milyon 496 bin 527 TL’si harcanarak yüzde 52,71 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Böylece ilimizde gerek İl Özel İdaresi ve genel bütçeli kuruluşlar ve gerekse mahalli idareler tarafından toplam proje için 275 milyon 817 bin 692 TL ödenek ayrıldığı ve dönem sonuna kadar bu ödeneğin 285 milyon 786 bin 864 TL’sinin harcanarak yüzde 83,49 nakdi gerçekleşme sağlandığı tespit edilmiştir” dedi. Genel idareye ait kuruluşların 2014 yılı içerisinde tüm harcamaları yaptığı yüzde 106 noktasında nakdi gerçekleşme sağlandığının tespit edildiğini ifade eden Vali Kılıç; “ İlimiz adına güzel bir gelişme var. Planlanan yatırımlar planlandığı şekilde ve alanda realize edilmiş bulunmaktadır. 2014 yılı ilimiz için hayırlı bir yıl olmuştur. 2015 yılında da aramızdaki bu birlikteliği ve koordinasyonu yüksek tutmak maksadıyla daha güzel gelişmelerin olacağını umut etmekteyim” dedi.



BOR KLAVUZ GÖLETİ YÜZDE 83'Ü TAMAMLANDI

DSİ 4.Bölge Müdürü Mustafa Uzun; “ Bölge müdürlüğümüzün Niğde'de 21 tane projesi bulunmaktadır. Biten proje sayısı 7 diğerleri ise devam ediyor.  Devam eden projelerden Gebere- Niğde bahçeleri sulama projesi, bilindiği gibi Yeşilburç barajı projesi tamamlanmıştı. Bu sulama projemiz bu yıl tamamlanacak. Devam eden projelerden taşkın koruma projelerimiz Edikli kasabası 2. kısım, Dündarlı kasabası 2 kısım, Çamardı İlçe Merkezi 2. kısım, Çamardı Celaller köyü, Merkez Elmalı Kasabası, Göletlerden ise Ulukışla Darboğaz Göleti, Merkez Hançerli Göleti, Niğde-İl Merkezi Taşkın Koruma Projesi 18 milyon 361 bin 500 TL proje tutarı ve 2 milyon 500 bin TL yılı ödeneği ile ihale edilmiş olup; yüzde 5 fiziki gerçekleşme seviyesinde devam etmektedir. Projenin 2015 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Çiftlik Azatlı Göleti ve sulaması ile Merkez Hançerli Göleti ve Sulaması’na dönem sonu itibariyle 4 milyon 671 bin 260 TL harcanmış olup, fizik gerçekleşme yüzde 75 seviyesine ulaşmıştır. Ulukışla Handeresi Göleti ve Sulaması’na 5 milyon 99 bin 240 TL harcanarak fiziki gerçekleşme yüzde 62 seviyesine ulaştı. Bor Klavuz Göleti ve Sulaması’na 5 milyon 237 bin 23 TL harcanarak fiziki gerçekleşme yüzde 83 seviyesine ulaştı. Çamardı Ören Göleti Projesi’ne 2 milyon 858 bin 245 TL harcanarak fiziki gerçekleşme yüzde 25 seviyesine ulaşmıştır.  Önümüzdeki günlerde program belli olduktan sonra ihale edeceğimiz Çamardı Bademdere Göleti sulaması, 2015 yılına projelerini tamamlayıp yatırım programına teklif ettiğimiz Ulukışla Kılan Gelin Dileği ve Bor Kemerhisar Gökbez Göletleri Şubat ayı içerisinde muhtemelen programı belli olduktan onra ihale çalışmalarına başlanacaktır. Yine projeleri son aşamaya gelip 2015 yılında ihalelerini ek programa teklif edeceğimiz Ulukışla İmrahor Göleti ve Bor Halaç köyü göletleri var”dedi.



NİĞDE-BOR YOLU AÇILIYOR

Karayolları 6.Bölge Müdürü Aydoğan Aslan; “Bölge Müdürlüğümüzün Niğde il sınırları içerisinde 624 km. yol ağı var. Toplam   proje sayımız 38 adet. Devam eden proje sayımız 10,  biten proje 24, başlamayan proje sayısı 4 adet ve bunların ihale aşaması devam ediyor. 2015 yılının yatırım progrmında olan projeler Devam eden Projelerimiz Kemerhisar-Pozantı Otoyolu, Nevşehir Niğde Otoyolu, Niğde Tepeköy Çiftlik il yolu ve Niğde Yeşilhisar ayrımı Çamardı yolu ve Niğde Bor yoludur. Kemerhisar Pozantı Otoyolu  Projesi’ne 2014 yılı yatırım programında 35 milyon TL ödenek ayrılmış olup, dönem sonu itibariyle sözkonusu ödenek miktarı aşılarak 91 milyon 67 bin TL harcama yapılmıştır. Otoyolun kalan 20,5 km uzunluğundaki kesiminin 19 km’si (10,9 km otoyol gövdesi + 8,1 km bağlantı yolu) otoyol standardında tamamlanmış olup, açılışa hazır duruma getirilmiştir. (Niğde-Yeşilhisar) Ayrıca-Çamardı -Otoyol Ayr. Yolu Projesine dönem sonuna kadar 3 milyon 600 bin TL harcanmış olup, 22 km’lik kesim sathi kaplama seviyesinde tamamlanmıştır. Yolun geçici kabulü yapılmıştır. Fizik gerçekleşme yüzde 98 olup; kalan 28 km’lik kesimin ise ileriki yıllarda ihale edilmesi planlanmaktadır. Niğde-Tepeköy-Çiftlik İl Yolu’na dönem sonuna kadar 2 milyon 840 bin TL harcama yapılmış olup; yolun 16-23 km’leri arası sanat yapısı ve toprak işleri seviyesinde tamamlanmıştır. Fiziki gerçekleşme yüzde 8 seviyesindedir. 2016 yılı içerisinde yolun tamamlanması hedeflenmektedir. Bor-Niğde İl Yolu 8,1 km BSK Yapım İşinde 7 milyon 11 bin TL’lik harcama yapılmıştır. Fiziki gerçekleşme yüzde 52 seviyesinde olup; yolun 8 kilometresi BY binder seviyesinde tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Yolda ikincil işler devam etmektedir. (Kayseri-Niğde) Ayr.-Nevşehir Köprülü Kavşağı projesi tamamlanarak 2014 yılı yatırım programına 3 milyon 500 bin TL proje bedeli ve 2 milyon TL yılı ödeneği ile girmiştir. Projenin ihale yapılmış olup, sözleşme aşamasındadır. Niğde Bor arası yol çalışmalarımız hava şartları uygun olduğu zaman başlanıp bu yıl içerisinde tamamen bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Bölge Müdürlerinin sunumları sırasında salonda bulunanlara söz verildi. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, "Niğde'den otoyala girişte bir gişemiz var. Bor Kemerhisar Girişinde yine gişemiz var. Kayseri Ovacık tarafından girişte yine gişe var, Gölcük'ten girişte bir gişe daha var. Bunu tek hale düşürseniz. Kemerhisar girişinin oraya konulsa. Bu gişelerden 3'ünü parasız hale düşürsek. Hem size masraf açısından düşük olur, hem de Niğdeliye bir kıyak olur. Çünkü örnekleri var. Mesela Mersin'de Erdemli'den otoyola giriyorsun, Gözne kavşağından çıkıyorsun hiç birşey yok. Niğde'de Kemerhisar'dan girsen Niğde arasında 15 kilometre de bir gişe var bunu teke düşürsek çok uygun olur"dedi. 

Karayolları 6.Bölge Müdürü Aydoğan Aslan ise bu teklifi Genel Müdürlüğü ile paylaşacağını, değerlendireceklerini belirtti. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğüne, Ata Sanayi bölgesinde yolun refüj bölümünün çukur olduğu buraya bordür yapılması,  Gümüşler Kavşağı çok kazanın olduğu, burada son çalışmalar ile 5 yolun kesişme notkası olduğu buraya bir düzenleme yapılması gerektiği görüşünü bildirdi. 


KARAKAPI'YA 20 FİDAN 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilisi  ise Merkez Afife Hanım (Hacı Dursun) Camii Restorasyonuna dönem sonuna kadar 182 bin 545 TL, Merkez Sırali Camii Restorasyonuna 197 bin 84 TL harcanarak her iki projede de yüzde 100 fiziki gerçekleşme seviyesine ulaşılmış ve projelerin geçici kabulünün yapıldığını söyledi.  Merkez Kiğılı Camii Restorasyon işine 347 bin 104 TL harcanarak fiziki gerçekleşmenin yüzde 95 seviyesine yükseldiğini belirten Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Restorasyon işinin kabul aşamasına geldiğini söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü temsilcisi  ise 2014 ve 2015 faaliyetlerini anlatırken,  Bölge Müdürlüğünün 4 adet projesi olduğunu, Geçmiş projelerin bakım ve eksikliklerinin giderildiği, Hançerli, Fesleğen, Ulukışla ve Bor'da çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini. Ulukışla Fidanlığı uzaklık sorunundan dolayı Adana'ya bağlandığını, burada 550 bin adet fidan üretimi yapıldığını, Orkoy kapsamında İmrahor, Kılavuz, Postallı köylerinden 20 aileye süt koyunculuğu kredileri verildiğini,  Bor Kızılkapı köyüne Bal ormanı kurduklarını, gelir getirici projeler kapsamında çeşitli yerlere gelir getirici fidanlar dikildiğini belirtti. Yine 2014 yılında bütün projelerini gerçekleştirini ve 2015 yılı programında da 5 ayrı proje olduklarını sözlerine ekledi.

Karakapı Belediye Başkanı Kazım Demiralp 20 fidan isteği olduğunu ancak bugüne kadar karşılanmadığını belirtti. Yine Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ise Niğde'nin nufüsü kadar fidan dikeceklerini 350 bin fidana ihtiyaçları olduğunu belirti ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilisi ise fidan teminine gidileceğini belirtti. 

Medaş yetkilisinden, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı elektrik konusunda çeşitli sorunlarını ilettiler.  

Zaman darlığı gerekçesi ile  bir çok kurum yetkilisinin sunum yapamadığı da görüldü. 






Editör: TE Bilişim