Niğde Fırıncılar Odası Başkanı 2 Şubat 2022 günü Niğde’de ekmek fiyatının 2,5 lira olduğunu söyledi.

Yirmi gün sonra 22 Şubat 2022’de Niğde Belediyesi Ekmek Fabrikası açıldı ve 1,75 liradan satışa sundu.

Yaklaşık 10 gündür de Niğde’de ekmek 2 liradan satılıyor. Bir kaç fırın ise hala 2,5 liradan satışa devam ediyor. 

Maliyetlerin çok yükseldiği ekmek sektöründe Niğde’de fiyatlar neden düştü?

Bunu Niğde Belediyesinin Ekmek Fabrikasının açılması ve 1,75 tl. satışı ile ilişkilendirenler var. Buna dayandırılan şekilde Niğde basınında haberlerde çıktı.

Ama olay sadece Niğde Belediyesinin ucuz ekmek çıkarması ile ilişkili olmadığını öğrendik.

Fırıncılardan edindiğimiz bilgiye göre;

Ekmeğin 2 liraya düşmesinde belediyenin ucuz ekmek çıkarması ile ilgisi  olmadığını söylediler.

Zamla birlikte 2,5 lira olan ekmeği üreten fırıncılar bir ekmeğin 5/1’ini yani 0,50 kuruşunu bakkala kâr olarak veriyorlar. Kendilerine 2 lira kalıyor.

Bakkala dağıtım için araç, akaryakıt gerekli, üstelik  bir günde aynı bakkala  birkaç kere sefer yapmak zorundalar. Akaryakıt zamlarından ve yedek parça fiyatlarının çok yükselmesinden  sonra, bakkallara yapılan  ekmek dağıtımı da çok maliyetli hale geldi.

Özellikle şehir merkezinde veya kalabalık yerleşim yerlerinde olan ekmek fırıncıları bakkallara yapılan bu ekmek dağıtımının maliyetinin yüksekliğinden dolayı bakkallara ekmek dağıtımı yapmama kararı aldılar. Bakkallara verilen 0,50 kuruşluk kâr oranını da düşerek kendi fırınlarındaki satış noktalarında ekmeği satmaya başladılar. 0,50 kuruşluk bakkal payını düştüklerinde dahi,  bu işin daha kârlı olduğunu, akaryakıt, dağıtıcı personel, yedek parça ve zamandan tasarruf ettiklerini söylüyorlar.

BAKKALLARA DAĞITIM YAPILMIYOR, ONLARIN KÂRI FİYATTAN DÜŞÜLÜYOR

Ancak Niğde’de fırıncılar arasında bu konuda birlik ve beraberlik yok. Odalarının olmasına rağmen birlikte hareket etmeyen fırıncılar da var.

 Bazı fırınlar sadece kendi fırınlarında satış yaparken, bakkallara ekmek dağıtımı yapmazken, bazı fırınlar da bakkallara dağıtım yapıyor.

Bazı bakkallar ekmekten aldıkları kâr oranı düşürerek ekmek sattıklarını söylerken, bazı fırınlarda bakkallara normal kârlarını yani 0,50 kuruş kar verdiklerini açıklıyor.

FIRINCILAR BİRLİKTE HAREKET EDEMİYOR. 

 Fırıncılar ekmek zammı ile bazı bakkalların kâr oranlarının da artırılması talebi ile karşılaştıklarını,  bakkalların bu talebinin  ise maliyetlerin artışından dolayı karşılayamadıklarını o yüzden kendi işyerlerinde satış yaptıklarını ve buna da devam edeceklerini belirtiler.

Fırıncılar Odasının 2,5 tl lık fiyatına büyük fırıncılar uymuyor. Bu da küçük fırınları ekonomik açıdan ayakta durmasını güçleştiriyor. Bir kaç tane büyük fırının kendilerini düşünerek hareket ettiğini küçük fırınlarında bundan olumsuz etkinlendiklerini öğreniyoruz. 

BELEDİYE EKMEĞİ 1,5 LİRA YAPACAK MI?

Fırıncılar, Niğde Belediyesinin fabrika açarak 1,75 liradan ekmek satmasının kendilerini çok da etkilemediğini, her yerde olan ve olması gereken sosyal bir proje olduğunu. Kendi sattıkları ekmek fiyatı ile belediyenin sattığı ekmek fiyatı arasında çok da fark olmadığını söylediler. Niğdelilerin ekmek fiyatlarındaki bu düşüş ile, sanki  yeni açılan Belediye ekmek fabrikası ile rekabet eder gibi göründüklerini olayın o şekilde olmadığını söylediler. 

BAKKALLARDA MEMNUN DEĞİL

Evlenmenin maliyeti Niğde’de 500 Bin lirayı geçiyor Evlenmenin maliyeti Niğde’de 500 Bin lirayı geçiyor

Diğer yandan, bakkallar ve marketlerde bu durumdan rahatsız. İşyerlerine hem müşteri çekmek hemde önemli bir gelir kapısından oldular. Şimdilik bazı ekmek fırınları bakkallara dağıtım yapıyor ama ne kadar devam edeceğini de bilemiyorlar. Bakkallar Odası ile Fırıncılar Odasının bu sorunlar karşısında bir araya gelip çalışma yapması,  uzlaşması gerekiyor.

EKMEĞİNSESİ.COM HABER SİTESİNİN KONU İLE İLGİLİ VİDEOSU DA AŞAĞIDA

Editör: TE Bilişim