7 Milyon 573 Bin 397 TL bedelle yapımı tamamlanan Düzenli Katı Atık Tesisinin açılışını gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;Belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız, katı atık hizmeti alabilecek. Yani çöp sorununu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz” dedi. 




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Arena Salonu’ndan dün gerçekleştirilen 1,5 Milyar lirayı bulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yatırımları toplu açılış ve Temizlik-Denetim Araçları dağıtım töreni ile Niğde Düzenli Katı Atık Tesisi hizmete sunuldu. 

YATIRIMLARA TOPLU AÇILIŞ

 NiğdeÇankırıSiirt,Kahramanmaraş ve Sivas'ta 5 adet katı atık düzenli depolama tesislerinin açılışı dün saat:14.00’de yapıldı. Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı törenine katıldı. Başbakan Erdoğan; “Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez. Güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder” dedi.

  

MALİYETİ 7 MİLYON 573 BİN TL

 

Niğde’ye canlı yayın aracılıyla ile bağlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Kentimiz Merkezindeki Hıdırlık Mevkiinde yapılan Düzenli Katı Atık Tesisinin maliyetinin 7 Milyon 573 Bin 397,04 TL olduğu belirlendi.

 

Niğde Düzenli Katı Atık Tesisinin açılışına katılmak isteyen halkımız için Valilik önünden saat:12.30 itibariyle ücretsiz otobüsler kaldırıldı. Ankara’dan yapılan toplu açılış töreni için Niğde Düzenli Katı Atık Tesisinin bulunduğu alana yerleştirilen dev ekrandan izlendi. Tören alanının düzenlemesini Bahar Ajans&Organizasyon üstlendi.

 

NİĞDE’DEKİ TÖRENE KATILANLAR

  

Niğde’deki törene Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Vali Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ,  Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, Merkez İlçe Başkanı Latif Güngör, Niğde İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Ecemiş, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Fahri Eker, Kurum Müdürleri, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeleri, İlçe ve Beldeyi Belediye Başkanların yanı sıra çok sayıda vatandaşlar katıldılar.

 

CANLI YAYINLA AÇILIŞ

 Başbakan Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonunda gerçekleştirilen Çevre Yatırımları ve Temizlik-Denetim Araçları Dağıtım Töreni kapsamında Düzenli Katı Atık Tesisi açılışı için tesis alanına canlı yayın ile bağlanarak Niğde Belediyesi tarafından gerçekleştirilen en büyük yatırımlardan birini daha hizmete sundu.

  

SAĞLAM TAŞLAR İNŞA ETMEZ

Erdoğan, “Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez. Güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz işte böyle şehirlerin hayalini kuruyoruz. Selçuklu'da, Osmanlı'da inşa ettiğimiz böyle şehirlerin hayaliyle yaşıyoruz. Ecdadımızın inşa ettiği, ilham aldığı o güçlü şehirleri biz, bugün aynı şekilde imar etmek için mücadele ediyoruz” dedi.

 ÇÖP DEPOLAMA SORUNUNA SON

 Başbakan Erdoğan, 2003 yılında 15 olan katı atık depolama tesis sayısının bugün 68'e ulaştığını ve bu tesislerin 44 milyon kişiye hizmet verdiğini belirtti; “İnşallah 2023 yılında Belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız, katı atık hizmeti alabilecek. Yani çöp sorununu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz” dedi.

 KENT VE ŞEHİR KAVRAMLARI

 “Kent” ve “şehir” kavramlarını karşılaştıran Erdoğan; “Batı medeniyetlerinde kent sadece zenginlerin, asilzadelerin, soyluların yaşayabildiği, yoksulların, taşralıların, köylülerin dışarıda tutulduğu ya da sadece hizmetkâr olarak bulunabildiği bir yerdi. Kentte yaşayanlar medeni, kent dışında yaşayanlar vahşi kabul ediliyordu. Bizim medeniyetimizde ise bunun tam tersi bir anlayış söz konusuydu” diye konuştu.

 KENT KAVRAMI YOK, ŞEHİR VAR

 “Bir kere bizde kent diye bir kavram yoktur. Bizde şehir vardır” diyen Başbakan Erdoğan; “Bir kere biz şuna inanıyoruz, vahşi her yerde vahşidir, medeni her yerde medenidir. İnsan eğer yaşadığı şehre bir şey katmıyorsa, tam tersine yaşadığı şehri hızla tüketiyorsa şehirde de yaşasa o vahşidir. Ama insan yaşadığı yere bir şey katıyor. Aldığı kadar da veriyorsa; işte o da köyde dahi yaşasa medenidir” dedi.

 İŞLETME BELGESİNİ ALDIK

 Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Belki mevsim olarak şartların çok uygun olmadığı bir vakitte Katı Atık Tesisi açılıyor. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygun görüşü ve toplu açılışların bugüne gelmesi nedeni ile bizim de tesisimize 2012 Yılı Aralık ayında İşletme Belgesi almamız sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tesisimizin açılışını toplu açılışların içerisine dâhil etti” dedi.

 NİĞDE VE BOR’A KÖKLÜ ÇÖZÜM

 Niğde Katı Atık Depolama Tesislerinin İlimiz için neden gerekli olduğuna açıklık getiren Başkan Akdoğan, bugüne kadar Niğde ve Bor ilçemizde vahşi depolama, çöpler ve evsel atıklarla ilgili vahşi depolama yapılmakta olduğuna vurgu yaparak; “Evlerden alınan çöpler arazilere gelişi güzel atılmaktaydı. Bu tesisle birlikte iki büyük yerleşim yeri olan Niğde ilimizin Bor ilçesinin evsel atıkların tamamı buraya getirilerek burada bertaraf edilecek” şeklinde konuştu. 

 

BİRLİĞE 42 BELEDİYE ORTAK

 “Biz bununla sınırlı tutmayarak bize müracaat eden kasaba Belediyelerini de bu Birliğe üye ettik” diyen Başkan Faruk Akdoğan; “Böylece 42 Belediye Katı Atık Tesisinin ortağı durumda. Bu kasabalarında çöpler Bertaraf Tesisinde Düzenli Depolama Sistemi ile depolanmaya devam edilecektir. Tabii buranın yapımında ve bu Birliğin kurulmasında bizden önceki Belediye Başkanlarımıza ve Belediye Meclis üyelerimize de teşekkür ediyorum” dedi.

 

YENİ HİZMETLER GURURUMUZ

 Canlı yayın bağlantısı ile açılışı gerçekleştirilen 7 Milyon 573 Bin 397 TL’ye yapımı bitirilen Düzenli Katı Atık Tesisi alanında konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Belediye olarak her geçen gün halkımıza yeni hizmetleri sunmanın gururunu yaşıyoruz. 7 Milyon 573 Bin 397 TL’ye yapımı bitirilen Düzenli Katı Atık Tesisinin 5 Milyon TL’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından NİĞKAD-BİR’e hibe edilmiştir. Geriye kalan 2 milyon 500 bin lirası ise hissesi olan tüm belediyeler tarafından karşılanacak” diye konuştu.

 BAŞBAKAN ERDOĞAN CANLI YAYINDA

Belediye Başkanı Akdoğan; “7 Milyon 573 Bin 397 TL harcama ile yapımı tamamlanan Düzenli Katı Atık Tesisimiz Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Arena Spor Salonundan katıldığı canlı yayın bağlantısıyla gerçekleştirilmiş bulunmaktadır” dedi.

 BİR LOTTAN 11 YIL HİZMET

  “Tabii ki burasının işletilmesinin de bir maliyeti olacak” diyen Başkan Akdoğan; “Tesise gelen Çöplerimiz burada ton başına bir fiyat ödenecek. Yaklaşık üç yıl gibi bir süre zarfında Geri Dönüşümde sağlanmış olacak. Bu noktada biodizel ve metan gazı gibi bir takım enerji kaynakları sağlanacak. Tesisimiz üç lot’tan oluşuyor. Tek bir lot şehrimizin 11 yıllık ihtiyacına cevap verecek kapasitededir” dedi.

 

ÇÖPLER ARAZİYE ATILAMAYACAK

 Niğde Belediye Başkanı Akdoğan; “2014 yılı ilk gününden itibaren yürürlüğü girecek olan vahşi depolama yasağı ile birlikte hiçbir belediye çöplerini arazilere atamayacak. Dolayısıyla tüm belediyeler bir katı atık birliği kurmak mecburiyetindedir”  diye konuştu.

 
VAHŞİ DEPOLAMA TARİH OLUYOR

Niğde Belediyesi ve İlçe belde Belediyelerini de kapsayacak şekilde yapımını sağladıkları tesis ile Efendibey Mahallesinde yıllardır sorun olan vahşi çöp depolama alanını ortadan kaldırmış olacaklarını belirten Başkan Akdoğan,  Efendibey Mahallesinde yaşayan insanlarımızı olduğu kadar şehrimiz genelini ilgilendiren vahşi çöp depolama alanının artık tarih olacağını söyledi.

 

TEMİZ BİR ÇEVRE PROJESİ

 “Halkımıza seçimlerden önce söz verdiğimiz gibi temiz bir çevre sözümüzü de yerine getirdik” diyen Niğde Belediye Başkanı Akdoğan; “Seçimlerden önce ne söz verdiysek fazlasıyla gerçekleştirdik. Halkımız her şeyin en iyisine layık. Düzenli Katı Atık Tesisimiz Niğde’mize ve halkımıza hayırlı olsun” dedi.

 

ÇEVRE SORUNU ŞEHİRLEŞMEYLE BAŞLADI

AK Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu; “Biz millet olarak ta Orta Asyalardan çıkmışız. O zamanki göçerler ve şimdiki göçerlerimiz bile duyarlı ve temizdir. Çevreyi korur ve tahrip etmez. Fakat ne zaman biz şehirleşmeye başladık, büyümeye başladık, topluluklar halinde yaşamaya başladık. Bu çevre problemlerimiz oluşmaya başladı” dedi.

 

ÇEVRE PROJELERİ İHTİYAÇ

 

Böyle olunca da bir takım organizasyonlar gerektiğini ifade eden Niğde Milletvekili Kavaklıoğlu; “Bunu en başta Belediyelerimiz üstlenmeye başladı. Belediyelerimiz çöp katı atıklarımızı toplamak ve onları depolamak zorunda kaldılar. Ve bu iş gelişti. Bu tip tesisler ihtiyaç haline geldi” diye konuştu.

  

ÇEVRE İÇİN 4,1 MİLYAR TL

 Milletvekili Kavaklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yani geleceğimiz için, çocuklarımız için, daha iyi ve sağlıklı bir toplum için bu tesisler gerekli. Ve 2011 rakamlarına göre hem Genel İdare, hem yerel yönetimler 4,1 Milyar TL çevre yatırımı yapmışlar. Bu çok büyük bir rakam… Bu pek gündeme gelmedi. Ama çevre için harcanan bu para, büyük bir rakam.”

 ARTISI DA, EKSİSİ DE VAR

 Niğde Valisi Alim Barut, Düzenli Katı Atık Tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada; “Gerçek şu ki, ben ilk okula giderken köylerde yaşayan nüfus %70, şehirlerde yaşayan nüfus %30’du. Şimdi bu şehirlerde Belediye sınırları içerisinde yaşayan nüfus % 80’lere, köylerde yaşayan nüfus % 20’lere indi. Bunun anlamı şu; şehirlerde yaşamanın bir artısı da var, eksisi de var” dedi.

  

ATIKLAR EKONOMİK DEĞER

  

Şehir ve köylerin farklılığı ile değerlendirmede bulunan Vali Barut; “İşte eksilerinden biri Katı Atıklar nerede kalacak? Şehirleşmenin getirdiği çok büyük miktarlardaki Katı Atıklar. Böyle gelişi güzel atılmak yerine, disiplinli, düzenli ve planlı bir şekilde bir arada toplanırsa, artık bir çöp olmaktan pislik olmaktan çıkıyor. Hatta ekonomik bir değer haline dahi geliyor” şeklinde konuştu.

 

 NİĞDE ÇEVREYE ÇOK DUYARLI

 

Bunun üzerinde elektrik üretenlerin bulunduğunu vurgulayan Vali Barut; “Bunun üzerinden dönüşüm yapanlar dünyada her yerinde var. Dolayısıyla bizde artık bunu çöp olmaktan, bir anlamda pislik olmaktan çıkarıp düzenli bir şekilde depolamanın, düzenli bir şekilde istifade etmenin çaresini bulmuş olacağız. Dolayısıyla Niğde;  bildiğim kadarıyla çevreye çok duyarlı. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

 

 


Editör: TE Bilişim