Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut peşin 2011 ve 2015 yılları arasında KOP kapsamında Niğde’ye yapılan yatırımları değerlendirdi. 

İlimiz kop kapsamında ciddi manada sulama tesislerine kavuştuğunu belirten Peşin; “ Özellikle 2011 yılında başlayan proje 2014 yılına kadar ilimiz 44 milyon nakit bedel yatırım almıştır. Bunları sıralayacak olursak 2011 yılında 16 proje gerçekleştirildi ve bu 16 proje için KOP ilimiz il özel idaresine 4 milyon 300 bin TL kaynak aktarmıştır. 2012 yılında 17 proje içen 8 milyon TL, 2013 yılında 20 proje için 13 milyon TL’ye yakın 2014 yılında ise 13 proje için 18 milyon 282 bin TL kaynak aktarılmıştır. Tabii bu kaynaklar 18 milyon TL ile il özel idaremiz yapılan kırımlarla yaklaşık 30 milyon TL’ye yakın gölet, kapalı sulama sistemleri , damlama sistemleri, boru sistemleri yani kısacası bir damla suyumuzun boşa akmaması için göletler yaptık. Vahşi halde sulanan dere yataklarındaki suları kapalı sitemle damla sistemine çevirdik ve suyu daha verimli hale getirdik” dedi.

KOP 2015 yılı için ilimizde ilk aşamada 18 milyon TL hibe aktarmıştır diyen Peşin, “ Bunlarla ilgili ihalelerimizin bir kısmını gerçekleştirmiş olup bu yılda 18 proje uygulayacağız. Yaptığımız projelerin bir kısmı ise ihale aşamasında olup önümüzdeki hafta içerisinde ihaleleri yapılacak. Bu ihalelerin tamamlanmasıyla birlikte bu ihalelerin tamamlanmasıyla birlikte KOP’a yine bir ek bütçe için ödenek artışı için KOP’a girişimlerimizi sağlayacağız” diye konuştu.

İl Genel Meclis Başkanı Peşin; “2014 yılına kadar KOP’tan yaptığımız yatırımlarla 7 bin 937 hektar bakir araziyi sulamaya açtık. Yani 8 bin hektar arazi ilk defa sulanır hale geldi. 15 bin 875 kişi istihdam edildi. Yeni sulamaya açılan arazilerde tarım il müdürlüğünün bir formülasyonu var, ona baktığımız zaman 15 bin 875 kişi istihdam edilmiş oldu. Yaklaşık olarak da 32 milyon TL’ye yakın gelir artışı elde ettik. Yaptığımız yeni açılan sulamaya açılan arazilerden elde edilen ürünlerden yaklaşık yıllık gelire 32 milyon TL daha artış olduğu KOP’tan sağlamış oluyoruz. 2015 yılı başında KOP başkanlığına yaklaşık 38 proje ile 148 milyon TL yaklaşık maliyetli proje sunduk. Ama bize 2015 yılında aktarılabilen KOP’un kaynaklarıyla ve kalkınma bakanlığının kaynaklarıyla aktarılabilen 18 milyon TL’dir. Her geçen gün projelerimizi arttırıyoruz ve KOP’a sunuyoruz” diye konuştu.

Tarımda il özel idaresinin kendi imkanlarıyla yaptığı projelerin olduğunu belirten Peşin; “ Burç kapalı sistemini kendi imkanlarımızla yapmak istiyoruz. Çiftlik merkezindeki kuyuların kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili projeyi kendi imkanlarımızla yaptık. Ayrıca KÖYDES kapsamında da geçmiş yıllarda çok ciddi manada sulama sistemleriyle ilgili ödenekler, projeler hazırlanmış ve faaliyete geçirilmiştir. İlimiz bir tarım kenti, dolayısıyla biz tarım kentinde verimi ne kadar artırabilirsek göçüde o kadar engelleyebiliriz. Vatandaşlarımızı tarım da daha çok verimli hale dönüştürebiliriz. Bizim tek hedefimizi bir damla suyumuzu boşa akıtmamaktır” şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilişim