Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, don ve kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarını 1 yıl süre ve yüzde 3 faizle erteleyen Bakanlar Kurulu Kararı'nın yetersiz olduğunu belirterek, Elma üreticilerimiz 2 yıl ağaçlardan ürün alamayacak. O nedenle bu borçlar 2 yıl ertelenmeli ve faiz uygulanmamalı dedi.

VİDEO GÖRÜNTÜSÜ SAYFANIN ALTINDA

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumu il-ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen üreticilerin, vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte 1 yıl içinde dolacak veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içindeki Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine (TTK) olan tarımsal kredi borçları 1 yıl ertelendi.


Bu karar, Türkiye'nin elma depolarından bir olan Niğde'de elama üreticilerini memnun etmedi. Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde'nin elma üretiminde Türkiye'de üçüncü olduğunu ve mart ayında yaşanan don olayından elma bahçelerinin yüzde 98'inin zarar gördüğünü hatırlattı. Normal şartlarda her yıl Niğde'de 450 bin ton civarında elma üretimi yapıldığını ve don nedeniyle bu yıl 50 bin ton civarında bir üretim olması beklediklerini ifade eden Kenar, borçların 1 yıl değil, 2 yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi.


'BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENMELİ'

Çiftçilerin borçlarını 1 yıl erteleyen Bakanlar Kurulu kararı için 'Çiftçilerimiz 2 yıl boyunca meyve ağaçlarından ürün alamayacakları için bu borç ertelemenin doğru olmadığını görüyoruz' diyen Kenar, şunları söyledi.


1 yıl sonunda çiftçinin tekrar bu borcu ödeyecek ürününün olmadığını biliyoruz. Bu ertelenen borçların ayrıca yüzde 3 faiz ile ertelendiğini görüyoruz. Bu borçların faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Ama borç ertelemenin de bir çare olmadığını biliyoruz. Bizim istediğimiz devletimizin zarar gören çiftçilerimize Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) nezdinde para ödenmesi. 2 yıl boyunca elma bahçelerine bakabilmeleri için masraflarının hesaplanarak karşılanması noktasında devletimizin yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Niğde Ziraat Odası olarak borcu olan çiftçilerimizin borçları ertelendi ama borcu olmayan çiftçilerimiz içinde bir uygulama yapılması gerekir. Yetkililerden, Türkiye Ziraat Odası Başkanımızdan, Tarım Bakanlığımızdan bu sorun hakkında görüşüyoruz ama şu ana kadar bir sonuç alamadık.


ÇİFTÇİ, DEVLETTEN YARDIM İSTEMİŞTİ

Niğde merkeze bağlı Dündarlı Beldesi'ndeki elma üreticilerinden Talip Navruz, don olayının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada tek geçim kaynaklarının elma olduğunu belirtip yetkililere seslenerek şunları söylemişti.


Elma ağaçlarımızda bir tane çiçek kalmadı, hepsini don vurdu. Kasabamızın tüm meyve bahçelerini ve buğday tarlalarını don vurdu. Şu anda biz çiftçilerin yapacağı bir şey kalmadı, devletimizin yetkililerinden bir an önce bizlere yardım etmesini istiyoruz. Biz çiftçiler olarak elimizden gelen ne varsa yapmamıza rağmen don olayına engel olamadık. Şu anda meyve ağaçlarımızda meyve yok. Bizim geçim kaynağımız elma onu da don vurdu çiftçiler olarak kara kara düşünmekteyiz.



Editör: TE Bilişim