Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile ertelenen işçi nakilleri, Bakanlığın yeni genelge ve kriterleri ile yürürlüğe girdi
Belediye işçilerini yakından ilgilendiren İlgili Kanunu başından beri takip eden Kamuoyunu ve üyelerini bilgilendiren Belediye-İş Sendikası Niğde Şubesi konu ile ilgili açıklama yaptı.
Belediye İş Sendikası Niğde Şube Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, İşçi nakilleri 1 Ağustos 2011 tarihinde başlayan süreç ile 29 Ekim 2011 tarihine kadar tamamlanacak. Kadrolu işçilerle ilgili Yayımlanan Genelgenin önemli yeni kriterleri konu başlıkları ile şöyle;
Belediyeler tamamen boşaltılmayacak
Kanundaki düzenlemenin amacı (madde başlığında da belirtildiği gibi) ihtiyaç fazlası olan işçilerin devrini sağlamak olup, işçilerin tamamı veya çoğunluğunun devredilerek kurumların boşaltılması değildir. Mahalli idareler kanunların kendilerine verdiği görevleri yerine getirmeye devam edeceğinden bu görevlerin gerektirdiği sayıdaki işçi ilgili idarede muhafaza edilmelidir. Norm kadro altında işçisi olan kurumlar bu hususa özellikle dikkat etmelidir.
Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçileri bildirme süresi 45 gün olup, 01.08.2011 tarihinde başlayan bu süre 14.09.2011 tarihinde sona erecektir. Tespit ve tahsis komisyonları 15.09.2011 tarihinden itibaren 45 gün içerisinde kendilerine gelen listeleri inceleyerek çalışmalarını 29.10.2011 tarihine kadar bitireceklerdir. Belirtilen süreler kanuni olup çalışmaların bu süreler içerisinde kesinlikle bitirilmesi gerekmektedir.
İşçi gönderen Belediyeler 5 yıl işçi alamayacak
Mahalli idareler yerine getirmekte olduğu görevlerin gerektirdiği işlerin bazılarını hizmet alımı yoluyla yüklenici firmalara yaptırmaktadırlar. Bu şekilde hizmet alımı yapan il özel idareleri ve belediyeler ihtiyaç fazlası işçi bildiriminde bulunurlarsa bu çelişkiyi gerekçelerinde açıklamalıdırlar.
 
 
İşçi nakleden mahalli idarelerin nakil sonrasında oluşan işçi sayısında beş yıl süreyle artış yapılamayacaktır. Bu süre işçinin devredildiği tarih ile başlar.
 
Sınırdan fazla Hizmet alımlarına Bakanlık Zaruri ve olağanüstü durumlar haricinde izin vermeyecek
 
Bu madde kapsamında işçi nakleden mahalli idarelerce üç yıl süreyle, gerçekleşen en son yıl bütçe gideri içinde yer alan hizmet alımı tutarının, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerlendirme oranında arttırılarak hesaplanacak tutarı aşmayacak şekilde hizmet alımı için harcama yapabilir. Hizmet alım tutarının hesabında gider bütçesinin ekonomik sınıflandırma bölümünün "03.5-Hizmet Alımları" tertibi gider toplamı olarak esas alınır. Bu kapsamda yapılacak harcamaların hizmet gereklerine dayalı olarak belirlenen sınırdan fazla yapılmasının gerekmesi halinde İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması zorunludur. Hizmet alımı izin taleplerine Bakanlığımızca zaruri ve olağanüstü durumlar hariç izin verilmeyecektir.

 Sendika temsilcileri ve yöneticileri gönderilemeyecek, gönüllülere öncelik tanınacak

Bir kurumda faydalı ve verimli olan işçi, başka bir kurumda işlevsiz hale
getirilmemelidir. Özellikle karla mücadele çalışmaları uzmanlık gerektirdiğinden,
gerek il Özel idareleri gerekse mahalle sayısı çok olan ve geniş alana yayılmış
belediyeler bu konudaki uzman personelini muhafaza edeceklerdir.
 
Mahalli idareler ihtiyaç fazlası işçileri belirlerken gönüllülere ve mazereti olanlara öncelik vermelidirler.
 Yetkili sendikaların ve konfederasyonların yönetici, temsilci ve kurul üyelerinin 2821 sayılı Sendikalar Kanunundan doğan haklarının korunması sağlanacaktır.
 

İşçi Nakilleri süresiz ertelendi Önceki haberimiz için Tıklayın




Editör: TE Bilişim