CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Tarım Bakanlığının, tarımdan bihaber olması nedeniyle ülkemizde üreticinin ve çiftçinin perişan, tarımın ise bitme noktasına geldiğini söyledi.

Tarım Bakanı Bekir Pakmedirli’nin bütçe görüşmelerinde, seçilmiş ürünlerin maliyetlerini, çiftçiye verilen taban fiyatlarının üzerinde açıkladığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanının Meclis’te verdiği bilgi, aslında çiftçiye oynanan oyunun bir yansımasıdır, çiftçinin nasıl sahipsiz bırakıldığının resmidir” dedi.

Geçen yıl çeşitlerine göre 1100 TL ila 2140 TL arasında değişen gübre fiyatlarının bu yıl 8 bin 800 TL ila 14 bin 700 TL arasındaki fiyatlarla satıldığına dikkat çeken Gürer, “Sadece gübre fiyatları bir yıl içinde 6-7 kat artan ülkemizde, çiftçiler tarımdan uzaklaşıyor, tarım alanları sürekli daralıyor, üretim bitme noktasına doğru ilerliyor” diye konuştu.

TARIMIN GELDİĞİ SON NOKTA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güre, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, ülkemizde tarımın geldiği son noktaya dikkat çekti.

MALİYELER, TABAN FİYATLARDAN YÜKSEK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kendi bakanlığına ait 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda, bazı ürünlerin maliyetlerini ve o ürünler için verilen taban fiyatlarını açıkladığını anımsatan Gürer, Bakan Pakdemirli’nin sunumunu yaptığı ürünlerin büyük çoğunluğunun maliyetinin, açıklanan taban fiyatlarından fazla olduğunun görüldüğünü işaret etti.

ÇİFTÇİNİN SAHİPSİZ BIRAKILDIĞININ BİR GÖSTERGESİ…

Bu durumu, “çiftçinin sahipsiz bırakılması” ve “bakanlığın tarımdan bihaber olması” olarak nitelendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanı Pakdemirli’nin Meclis’te yaptığı konuşmada verdiği rakamların, ülkemizde çiftçiye oynanan oyunların yansıması olduğunu belirtti.

ÇİFTÇİYE, ÜRETİCİYE, BESİCİYE FAYDALARI YOK

Tarım Bakan Pakdemirli’nin Meclis’te yaptığı sunumundaki verilerin kamuoyuna yansımasının tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamalarının da ayrı bir skandal olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gerçekleri çarpıtıp ortaya dökülen durum tarım bakanlığının nasıl yönetildiğinin somut göstergesidir. Bu bakanlığın çiftçi besici üretici ve süt inekçiliği yapanlara bundan önce olmadığı gibi bundan sonrada bir faydası olmayacağı açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.

KENDİ BAKANLIĞINA HAKİM DEĞİL

Taban fiyatların maliyetin altında olmasının çiftçiyi bitirme amaçlı olabileceğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Tarım Bakanı, kendi Bakanlığına hakim olmadığı gibi sorunlardan da bihaber durumdadır. TBMM Genel Kurulu’nda seçilmiş ürün diye fiyatını sunduğu ürünlerin maliyet fiyatları taban fiyatların üzerindedir. Ayrıca Bakanın fiyatları verdiği bölümde yaptığı konuşmada, kuraklıkla ilgili bölümün yer almaması da dikkat çekicidir” diye konuştu.

SORUNLARI DA ÇÖZÜM YOLLARINI DA BİLİYORUZ

Gürer, CHP’nin toprakla tohumu buluşturacak, bitkisel üretimi geliştirecek projeleri mutlak surette hayata geçirecek bir siyasi parti olduğuna da işaret ederek şunları söyledi:

Adem: Süt fiyatlarından ne üretici memnun ne de tüketici Adem: Süt fiyatlarından ne üretici memnun ne de tüketici

“Biz tarımla ilgili sorunları da çözüm yollarını da iyi biliyoruz. Cumhuriyetimizin ilk 10 yılı ele alınırsa tarımı bilimle, bilimsellikle buluşturup kooperatifçiliği geliştirip bankaları çiftçi bankası yapıp üretimi teşvik ederek 6,5 milyon hektar olan tarım alanını 1950 yılında 25 milyon hektara çıkarmış siyasi anlayışın devamıyız. Sayın Bakan Atatürk döneminde tarımın ne olduğunu açıp bir okusun…”

Editör: TE Bilişim