Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, açıklanan buğday taban fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmediğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hububat alım fiyatlarının açıklamasının ardından basın toplantısı yapan Kenar, Bakanlığın, 2011 yılı ton başına 605 TL olarak açıkladıkları müdahale alım fiyatının 2012 yılında ton başına 665 lira olarak belirlendiğini ifade etti.

Kenar yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, açıklamış olduğu buğday taban fiyatlarına müteakip bakıldığında açıklanan bu fiyatlar, hiç tatmin edici değil. Taban tavan fiyatı olarak makarnalık buğdayın 705 TL, ekmeklik dediğimiz yani İç Anadolu ve Niğde'de yetişen ve çiftçiyi doğrudan ilgilendiren kırmızı buğday fiyatı ise 665 TL açıklanmıştır. Geçtiğimiz yıl aynı buğday tonu 605 TL' den alınmıştı. Yaklaşık yüzde onluk bir artış olmuştur. 2012 yılında çiftçimizin girdilerine baktığımızda artış fazla görülmemektedir. Çiftçinin ihtiyaç duyduğu ürünlere bakıldığında bir yıl içerisinde mazot, gübre ve tarım ilaçlarında yüzde 30'lara varan bir artış olmuştur. Aksine buğdaydaki artış, giderlerin 3'te biri kadar. Öte yandan bu yıl buğdayın en ihtiyaç duyduğu Nisan ayında yağması gereken yağmamış ve kuraklık yaşanmıştır. Bu nedenle de hasat zamanı rekoltemiz çok düşük olacaktır.

Dolayısıyla bizim bölgemizde erken donlardan dolayı bir kısım buğday tarlaları ekilememiş, bunun da etkisiyle rekoltemizde yüzde 50 oranda bir azalma olacağı kanaatindeyim." dedi.

Çiftçinin sulamayı da artezyen kuyularından sağladığı için Medaş ile

sorunlar yaşadığını belirten Kenar, "Bazı trafolarımız açılmadı için sulamaya başlayamadı. Patates para etmediği için çiftçilerimiz elektrik borcunu ödeyemedi. Bunun yanında bir de açıklanan fiyatların düşük olması üzüntüyle karşılanmıştır, kısacası verilen fiyat, çiftçinin giderlerini dahi karşılamayacak" diye konuştu.

Kenar "Diğer taraftan devlet desteği genel değil, bölgesel destek vermeli. Örneğin çukur ovadaki çiftçi ile Niğdeli çiftçi bir tutmamalı yoksa bizim çiftçimiz ezilmiş olur. Nedeni ise iklimsel bakımdan o bölgedeki çiftçi birkaç kez sulama yaparken Niğdeli çiftçi adanalı çiftçiden en az üç dört kat fazla sulama yapıyor. İki çiftçi arasında doğan rekabette ise bizim Niğdeli çiftçi ezilmiş oluyor." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim