Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, eczane dışında ilaç bakkal ve market gibi benzeri yerlerde ilaç satımlarına karşı denetimlerin yapıldığını eczane dışında ilaç satımına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Ülkemizde beşeri tıbbi ürünlerin sadece eczanelerde satıldığını belirten Dr. Değirmencioğlu  ; '' 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 43.maddesinde (Değişik birinci fıkra: 23.1.2008-5728/171 md.) “Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbî ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkânında bulunduranlar Türk Ceza Kanununun 193 üncü maddesine göre cezalandırılır.” hükmü mevcuttur. Eczaneler dışından temin edilen içeriği,  üretim ve saklama şartları belli olmayan ürünlerin halk sağlığını tehdit edeceği, fayda yerine zarar verebileceği, çok ciddi yan etkilere hatta ölüm vakalarına sebep olabileceği kuvvetle muhtemeldir. Bu sebeplerle konunun halk sağlığı açısından önemine istinaden, ilgili mevzuatlar doğrultusunda il merkezinde faaliyet gösteren gıda toptancıları, marketler ve benzeri yerlere Sağlık Müdürlüğü görevlilerince zabıta eşliğinde denetim gerçekleştirilmiştir.'' dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak hedeflerinin  halkımıza, hastalarımıza ihtiyaç duydukları etkili, güvenli ve kaliteli ilaçları ulaşması için gerekli tüm önlemleri almak olduğunu belirten Sağlık Müdürü Dr. Değirmencioğlu; '' Ancak, bu konuda en önemli görev halkımıza düşmektedir. İlaçlar bitkisel ve sentetik maddelerden yapılmakta fazla ya da yanlış aldığınız zaman istenmeyen yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, ülkemizde ilaç almanın tek yasal ve güvenli yolu eczanelerden ilaçların temin edilmesi büyük önem arz etmektedir. Halkımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz.'' diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim