Niğde’de yaz aylarının gelmesiyle evlenecek çiftler düğün hazırlıklarını yapmaya başladı.  Takı, düğün salonu, gelinlik ve damatlık başta olmak üzere bir düğün masrafı ise ortalama 150 bin TL’yi geçiyor.

DÜĞÜN SEZONU AÇILDI

Düğünlerini yapmak isteyen vatandaşlar, düğün salonu, gelinlik, damatlık, bindallı, abiye, altın ve birçok kalemde alışverişlerini yapıyor. Niğde’de düğün yapmak isteyen bir çiftin düğün masrafları ise en az 150 bin TL’ye mal oluyor.

Düğün alışverişi yapacak vatandaşların alacakları altın, tektaş ve alyans fiyatlarının 80 ila 100 bin TL civarında tuttuğunu söyleyen Sarraflar, “Yaz aylarının gelmesiyle malum düğün sezonumuz açıldı. Adettendir düğünlerimizde 22 ayara bilezik takılıyor. 22 ayar bileziklerde bizim işçiliksiz dediğimiz ve bozdurma durumunda en az zarar edilecek bir bileziğin tane fiyatı 14 bin TL’ye tekamül ediyor. Gücüne bütçesine bağlı olarak bunu 2-3 tane takanda, 5 -6 takanda var. Bu takılacak bilezik sayısı maddiyata göre yukarı doğru değişkenlik gösterebiliyor.

Bunun dışında gelin hanıma düşündüğümüzde bir tektaş alabiliriz. Tek taş yüzüklerimizde rengine bağlı olarak 2 bin TL’den başlayıp, değişiklik gösterebiliyor. Tabi ki alyanslarımız olmazsa olmazlarımızdır. Genelde 10 müşterimizin 7’si bu düz alyanslarımızı tercih ediyorlar.

Bunlarında başlangıcı bin 500- 2 bin TL civarında ama gram arttıkça fiyatı da artıyor. Alyans dışında set tercih eden müşterilerimiz var. Ancak set değil de günlük hayatta rahatça kullanılabilecek bir ürün derseniz de altın bir kolye tercih edebilirsiniz. Bu setimiz bir kolye, zincir ve bileklikten oluşuyor. Gram arttıkça fiyatlarda yukarı doğru yükseliyor. Düğün yapacak vatandaşların bütçelerine göre ürünleri, çeşitleri ve gramları artırabiliriz.

Hesaplayacak olursak, bilezik başı 14 bin TL demiştik. 5 tane bilezik taksak, 70 bin TL bu bileziklerin bedeli tutuyor. Tektaşımıza 2 bin TL, setimizin fiyatı 10 bin TL ve alyanslarımızın fiyatını da 4 bin TL’den hesapladığımızda ortalama 86 bin TL gibi bir rakam çıkıyor ama ortalama olarak, 80 ila 100 bin TL arasında bir altın alışverişi tutuyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi

Düğün Salonu esnafları da en küçük düğün salonlarının 25-30 bin liradan başladığını ifade ederek, “Fiyatlarımızın ortalaması sezonuna göre değişkenlik göstermektedir. Biz düğün salonu işletmecileri olarak aslında bize gelen talepler istikametinde çiftlerimizin bütçesine göre menülerde hazırlamaktayız. Esnaflar, gelinlik, bindallı ve damatlık olmak üzere 3 ürünün ortalama fiyatının 25-30 bin TL olduğunu söyleyerek, “Niğde’de daha çok ihtişamlı, taşlı ve kabarık modelli gelinlikler tercih ediliyor. Gelinlik fiyatları en çok artış gösteren ürünlerden bir tanesidir. Geçen senelere bakarak, yüzde 100’e varan artışlar oldu. Gelinlikler kiralama olarak, 10 bin TL ile 40 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir. Damatlık fiyatları gelinliğe göre daha uygun şekilde seyrediyor. Damatlıklarımız 3 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Burada tabi ki damatlığın markası ve kalitesi fiyatı belirliyor” şeklinde konuştu.

Editör: Selim GÖKEL