Son dönemde dolardan etkilenen sektörler arasında cenaze malzemeleri ve mermer maliyetleri de eklendi. Vefat sonrası cenaze malzemelerinden mezar yârine kadar birçok maliyet ortaya çıkıyor. Cenaze gömüldükten sonra ise mezarın mermer kaplaması ve taşı da maliyetlere ekleniyor. Son dönemde dolardan etkilenen sektörler arasında cenaze hizmetleri ve mermer maliyetleri de eklendi.

Niğde’de de cenaze maliyetleri dikkat çekiyor. Ölümle birlikte cenaze malzemeleri ile başlayan süreçte mezar yeri fiyatları, ardından mermer kaplama işlemleri için ödenen rakamlar dikkat çekiyor.

CENAZE MALZEMELERİNDE ARTIŞ

Niğde’de cenaze malzemeleri satan esnaflar; cenaze masraflarının da fiyat artışlarından etkilendiğini belirterek, “Dolara bağlı bir fiyat artışı söz konusu. Haliyle kefen fiyatlarının da maliyeti arttı. Bize gelen cenaze sahiplerine işletme olarak fazla yansıtmak istemiyoruz, ancak maliyetlerimizi kurtaramıyoruz.

Cinsiyete ve kaliteye göre kefen fiyatları farlılık gösteriyor. Cenaze malzemelerinin fiyatı kadınlarda kefen takımı 750, erkeklerde 700 TL fiyat aralığında. Bir kefen takımının içeriğinde, havlu, sabun, gül suyu, pamuk, karanfil, kefen, eldiven, sünger bulunmaktadır. Tam takım kefen setinde tahta olduğunda fiyatlarımız bin 500 ile bin 700 TL’yi bulmaktadır” dediler.

CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak! CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak!

MEZAR TAŞLARI DA ZAMLANDI

Niğde’de mermer ustaları ise dolar kurundaki artışın fiyatları olumsuz etkilediğini belirterek, “En düşük yetişkin bir mezar taşının maliyeti 10 bin TL’den başlayarak 14 bin TL’ye kadar çıkmakta. Fiyatlarımız taş türlerine göre değişmekte. Granit bir mezar taşı yaptırmak isterse gelen müşteriler 50 ile 60 bin TL gibi bir maliyetle karşı karşıya kalabilmekteler. Mermerin metre fiyatı şu an 450 TL civarında, ölçü arttıkça fiyatta artıyor” ifadelerini kullandılar.

Editör: Selim GÖKEL