Bor’da Otizm Farkındalık Günü Etkinliği Bor’da Otizm Farkındalık Günü Etkinliği

Durum böyle olunca çiftler ekonomik olarak zorlanarak birlikte geçtikleri yeni hayatlarına borçlarla giriyor.
EVLİLİK YAŞI YÜKSELDİ
Evlilik yaşı yükseldi. Çoğu insan, 30-35 yaşından önce evlenmeyi tercih etmiyor. Buna gerekçe olarak ise “işsizlik” ve “masrafların yüksekliği” gösteriliyor. Düğün salonu ve yemek çıkarılınca Niğde’de en ucuz düğün, ortalama 200-250 bin liraya yapılıyor. Tarafların aşırı istekleri de evlilikte göz korkutucu oluyor. Düğün maliyetlerinin altından kredi çekerek, faize bulaşarak kurtulmak isteyen çiftleri sonu hüsran bir yol bekliyor. Borç yaparak, kredi çekerek evlenen ve borç yükü altında ezilen gençlerin azımsanmayacak bir kesiminin evliliği boşanmayla sonuçlanıyor. Gençler, evliliğin bu kadar zorlaştırılmamasını talep ediyor.
ÇEYREK ALTIN 2 BİN 287 LİRAYI DEVİRDİ
Hayat pahalılığı her kalemde etkisini gösteriyor. Beyaz eşya başta olmak üzere, birçok ürüne zam geldi. Fiyatlar birkaç ay öncesine göre hayli yükseldi. Döviz kurundaki hareketlilikle birlikte altın fiyatları da yükselişe geçti. Çeyrek altın 2 bin 287 lirayı devirdi. Altın fiyatlarındaki bu yükseliş, düğün yapacak çiftleri hayli zorluyor. Taraflar, altın takmakta, karşı tarafın altın talebini yerine getirmekte zorlanıyor. 
Takı takmak artık eskisi gibi kolay olmuyor. 2021 yılının bu aylarında çeyrek altının fiyatı, 800 liraydı. Altın fiyatı, 2 yıl içinde yaklaşık 2 buçuk kat arttı.
BEYAZ EŞYA EN AZ 61 BİN TL
Beyaz eşya ve diğer teknolojik ürün fiyatları da yerinde durmuyor. Ürünlere 1 ayda bir düzenli olarak zam geliyor. Niğde’de orta halli bir beyaz eşya düğün paketi 50 bin TL'den başlıyor. Ortalama bir ütünün fiyatı yine 2 bin liradan başlıyor. Orta halli ve düşük markalı elektrikli süpürge 4 bin liradan, orta halli ve düşük markalı bir televizyon ise 5 bin liradan satışa sunuluyor. Sadece beyaz eşya, televizyon, ütü ve elektrikli süpürge toplamda 61 bin lirayı buluyor.
MOBİLYA, PERDE, HALI, ZÜCCACİYE 80-90 BİN TL
Mobilya fiyatları da cep yakmaya devam ediyor. Bugün en ucuz mobilya seti ortalama 55-60 bin liradan başlıyor ve kalitesine göre 80-100 bin liraya kadar yükseliyor. 2021 yılında en kaliteli mobilya fiyatı kalitesine göre 20 bin liradan başlayıp, 50 bin liraya kadar yükseliyordu. Perde, halı, züccaciye alışverişi için de en az 25-30 bin TL’nin gözden çıkarılması gerekiyor. 
GELİNLİK, DAMATLIK, KUAFÖR, FOTOĞRAF ORTALAMA 25 BİN LİRA
Düğün masrafları bunlarla da bitmiyor. Niğde’de en ucuz gelinlik 5 bin liradan, en ucuz nişan elbisesi de 3 bin 500 liradan kiralanıyor. Kiralık gelinlik fiyatı, kalite ve modeline göre 10-15 bin TL’ye kadar yükseliyor. Masraflara fotoğraf çekimi, kuaför ücreti de ekleniyor. En ucuz damatlık ise 4 bin liradan başlıyor, kalitesine göre 8 bin liraya kadar yükseliyor. Bu kalem ise ortalama 25 bin lira civarında tutuyor. Ev kurmak için daha birçok ürün eksikken, çeyiz, düğün salonu, yemek, bilezik ve daha birçok gerekli ürün hariç, yapılan hesaplamalarda ortalama bir düğünün masrafı 200-250 bin lira tutuyor. 
DEVLET 150 BİN LİRALIK EVLİLİK KREDİSİ VERECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, evlenecek çiftlere 150 bin liralık kredi verileceğini söyledi. Erdoğan, “Yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi vereceğiz. Ayrıca, Aile ve Gençlik Bankasının faaliyetleri arasında, çocukların eğitimi başta olmak üzere aile kurumunu koruyan ve güçlendiren çeşitli hizmetler de desteklenebilecektir” şeklinde konuştu.