Niğde Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Bilgehan Güney, ülkemizde ve ilimizde et fiyatlarının artması süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle ülkemizde damızlık hayvancılık azalmaya devam ederken, yetkililerden et fiyatlarının sabitlenmesi süt fiyatlarının da bir nebze olarak arttırılması talebinden bulundu.

ET VE YEM FİYATI ARTIYOR SÜT YERİNDE SAYIYOR

Geçen yıla göre kurban fiyatları yüzde 100 arttı Geçen yıla göre kurban fiyatları yüzde 100 arttı

Güney, Bir kilo yem Bir kilo sütten pahalı iken et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz süt ineklerini bile artık kesime göndermeye başladılar. Durum bu şekilde olunca ülkemizde Damızlık büyükbaş hayvan yetiştiriciliği bitme noktasına geldi. Sütün bugün durumu kurtarabilmek için sıcak sütün en az 12 ile 13 lira arasında çiftçilerden toplanırsa çiftçimiz damızlık hayvanlarını kestirmez. Birlik olarak 8 ayda 315 adet damızlık gebe düve dağıtımı yaptık ve üyelerimize her daim destek olmaya devam ediyoruz” dedi.

DAMIZLIK HAYVAN SAYISI AZALIYOR

Yem fiyatları et fiyatları artarken süt fiyatının yerlerde olduğunu belirten Güney, Şuan itibariye 50 kiloluk yem fiyatı 480 iken 1 kilo süt 1 kilo yem olurken bu çiftçimiz ne kazanacak. Şuan bilindiği gibi et fiyatları aldı başını gidiyor. Bu gidişle de yılbaşından sonra etin kilo fiyatı 300 TL olacak gibi. Buda çiftliklerinde damızlık süt ineği besleyen çiftçilerimiz etin fiyatının artması sütün fiyatının ise adeta yerinde saymasından oldukça rahatsız. Sütün para etmemesi üzerine ahırında veya çiftliğinde süt ineği bulunan çiftçilerimiz damızlık ineklerini kesime vermeye başladılar. Ülkemizde hayvan sayısı korkunç derecede düşmekte. Bunun da nedeni et fiyatının yüksek olması süt fiyatının da düşük olmasından kaynaklanıyor.

8 AYDA ÇİFTÇİLERE 315 DAMIZLIK DÜVE DAĞITILDI

8 ay içerisinde çiftçilerimize 315 adet damızlık hayvan dağıtımı yaptıklarını ve bunun devam edeceğini belirten Güney; “ Birlik başkanlığına geldiğimiz 8 ay içerisinde çiftçilerimizin her daim yanında olmaya çalıştık.  Birlik olarak üyelerimizin tarlalarının sürümü olsun tesviyesi olsun, yonca balya yapımına kadar birçok alanda üyelerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Çiftçilerimizde Niğde Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinin yaptığı hizmetlerden bütün çiftçilerimiz ve üyelerimizi çok memnun. Niğde Damızlık Sığır yetiştiriciler birliği olarak her daim çiftçilerimizin ve üyelerimizin hizmetinde olacağız” dedi.

Editör: Selim GÖKEL