Niğde'de Hayvanseverlerden Kanlı Yasaya Büyük Tepki! Niğde'de Hayvanseverlerden Kanlı Yasaya Büyük Tepki!

Niğde’de her yıl olduğu gibi bu senede kışlık çömlek peyniri için hazırlıklar şimdiden başladı.

Niğde’de her yıl olduğu gibi bu senede mayıs ayı itibariyle kışlak çömlek peyniri için hazırlıklar başladı. Niğde’de geleneksel hale gelen peynir sezonu için peynir bütçesi ayıran vatandaşlar özellikle Niğde’nin köylerinden gelen, inek, keçi ya da koyun peynirlerinden alarak halk diliyle peynir basmaya başladılar. 

NİĞDE ÇÖMLEK PEYNİRİ NASIL YAPILIR?
Üreticilerden alınan peynirler yıkanır ve süzülür. Suyu iyice süzülen peynirler elinizle ufalanır. Ufalanan peynirlerin isteğe göre yağı alındıktan sonra su sızdıran çuvallara doldurulur. Çuvalların üzerine ağırlık konulup peynirde kalan suların iyice süzülmesi sağlanır. Bu süre peynirin miktarına ve cinsine göre değişir. Suyu iyice süzülen peynir, çuvallardan büyükçe bir kaba alınır ve yeniden ufalanıp yeteri kadar tuz ilave edilir. Daha sonra çömleklere oldukça sıkı bir biçimde doldurulur. Bu işlek çok önemlidir, hava boşluğunun kalmaması lazım yoksa bozulmalar başlar. 
Çömlek küplerine sıkıca basılan peynirin üzerine bir miktar tuz serilir. Çömlek ağzına ilimizde ölü toprağı ya da mezar toprağı denen bir avuç kil toprağı eklenerek yapılan özel çamur küpün ağzına kapatılır ve üzerine düzgünce yayılır. Bir ağırlık basıp sıkıca sarılır. Yenecek zamana kadar soğuk bir yerde bekletilir. 
Günümüzde Niğde’de çömleklere basılan peynirler toprağa gömülerek muhafaza ederken, bazı kişilerde plastik bidonlara basıp derin dondurucularda saklamayı tercih ediyorlar. Kış için yapılan peynirler sonbahar mevsimiyle birlikte çıkartılır. 

Nü

Editör: Selim GÖKEL