CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Bugüne kadar 1 Bakanlar Kurulu ve 26 Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 34 milyon metrekare ormanlık alan yok edildi. Her gün ormanlarımız yanarken ve yok olurken, bu durumu kabul etmek mümkün değil. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için acilen harekete geçmeliyiz” dedi.

Erhan Adem’in, konuya dair yaptığı yazılı açıklamasında şu hususlara yer verdi: “2018 yılında Orman Kanunu’na eklenen Ek Madde 16 ile ormanlık alanların ranta açılması süreci hızlandı. Bugüne kadar 1 Bakanlar Kurulu ve 26 Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 34 milyon metrekare ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarılmış durumda. Son olarak 17 Temmuz 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2.854.796,25 m² ormanlık alan daha sınırların dışına çıkarıldı.

Özellikle İstanbul’da, Beykoz ilçesindeki Kuzey Ormanları'nın yok edilmesi büyük bir tahribata yol açtı. Kuzey Ormanları, şehrin kirli havasını temizleme görevini üstlenirken, aynı zamanda içme suyu havzalarını da barındırıyor. Ancak, bu ormanların rant uğruna yok edilmesi, İstanbul’un son kalan akciğerlerinin de yok edilmesi anlamına geliyor.

TKP:Paranın ve tarikatların egemenliği çürütüyor TKP:Paranın ve tarikatların egemenliği çürütüyor

28 Haziran 2024 tarihli kararla, Artvin, Bitlis, İstanbul ve İzmir illerinde toplam 496.729 m² ormanlık alan sınırların dışına çıkarıldı. Bu alanların 183.543 m²'si İstanbul'da, 285.867 m²'si ise İzmir’de bulunuyor. Özellikle Beykoz ilçesinde 183.543 m² ormanlık alanın yok edilmesi, Kuzey Ormanları'nın önemli bir parçasının daha kaybedilmesine neden oldu.

Beykoz ilçesi Bozhane Mahallesi'nde ve Riva Çayağzı Mahallesi'nde yapılan kaçak villalar, Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla yasal hale getirildi. Riva’da 26 noktada ormanlar katledilerek yerine kaçak villalar yapıldı ve bu durum Cumhurbaşkanlığı kararıyla yasal hale getirildi. Bu kaçak villaların her biri yaklaşık 40 milyon TL değerinde.

17 Temmuz 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas illerinde toplam 2.854.796,25 m² ormanlık alan daha sınırların dışına çıkarıldı. Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde 452.575,96 m² ormanlık alanın yok edilmesi, bölgedeki ekosisteme büyük zarar verdi. Ormancılık bilimi ve hukuk açısından tutarlı olmayan bu uygulamaların acilen durdurulması gerekmektedir. Orman Kanunu’na eklenen Ek Madde 16’nın yürürlükten kaldırılması, gelecek nesillerimize bırakacağımız doğal mirasın korunması adına büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin doğal mirası olan ormanların korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması için tüm yetkilileri acilen harekete geçmeye çağırıyoruz.” dedi

Ifg

Erhan Adem-1

Editör: Selim GÖKEL