Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci’nin “Fungal Hif-Grafen Biyokompozit Üretimi ve Adsorban Özelliklerinin İncelenmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci’nin yürütücüsü olduğu “Fungal Hif-Grafen Biyokompozit Üretimi ve Adsorban Özelliklerinin İncelenmesi” adlı projede üniversitemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Recep Zan, Doç. Dr. Çağdaş Gönen ve Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Ceyhun Akarsu yardımcı araştırmacı olarak görev alıyor.

Çevre Mühendisliği ve Fizik Bölümünün bir araya gelmesine ve çok disiplinli olarak çalışma imkânı yakalanmasına olanak sağlayan “Fungal Hif-Grafen Biyokompozit Üretimi ve Adsorban Özelliklerinin İncelenmesi” adlı bu projede üretilen katma değeri yüksek biyokompozitin adsorban özellikleri ve kapasitesi belirlenecek. Projenin ikinci kısmında ise ağır metallerin atık sulardan giderilmesi için üretilen biyokompozit malzemenin kullanımı geliştirilecek.

Bu proje kapsamında geleneksel arıtma metotlarına alternatif, uygulanabilir, ekonomik, yeni nesil ve yenilikçi bir ürün geliştirilmesi hedeflenirken, Phanerochaete chrysosporium, Coriolus versicolor, Pleurotus ostreatus gibi farklı mikroorganizmaların Grafen malzemesi ile bağlanmasıyla hif-grafen yapısı oluşturularak yenilikçi bir malzeme olan “Biyokompozit Malzeme” üretimi gerçekleştirilmesi de amaçlanıyor.

Editör: TE Bilişim