CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 22 yıldır ülkeyi yönelten iktidarın sürekli değişen, tutarsız ekonomik politikalarının bedelini vatandaşın ödediğini söyledi. Gürer, "Esnafı, çiftçisi, yatırımcısı, üreticisi önünü göremediğinden dert yanıyor. Gün günü aratıyor derken, ekonominin dümenine geçen Mehmet Şimşek’in uygulamaları da bir tarafı tamir ederken farklı alanda sorunlar üretmesi kaygılıları artırıyor” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankalara ibrazında karşılıksız çıkan çek sayısı bu yıl Ocak-Temmuz döneminde 10 bin 243 adet artarak 80 bin 914’e çıkarken bu çeklerin parasal tutarı ise yüzde 164,5 oranında artarak 25,8 trilyon liraya kadar çıktı. 8 bin 258 kişinin bir veya birden fazla çekine karşılıksız işlemi yapıldı.” diye konuştu.

Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi

KARŞILIKSIZ ÇIKAN ÇEKLER SORUNU GÖSTERİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde vadesinde ödenmediği için protesto edilen senetlerin 54 bin 829 adet azalarak 129 bin 518’e indiğini, protesto edilen senetlerin parasal tutarının ise yüzde 31,5 oranında artarak 8 milyar lirayı geçtiğini belirtti.

GEÇEN YILA GÖRE KAPANAN TİCARİ İŞLETME SAYISI ARTIYORFotoğraf-11

Gürer'in verilere dayanarak yaptığı değerlendirmede, Türkiye genelinde yeni kurulan şirket ve gerçek kişi ticari işletme sayısı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 oranında azalarak 84,993'e gerilediğini, bu süreçte tasfiye edilen veya kapanan şirket ve gerçek kişi ticari işletme sayısının ise yüzde 16.6 oranında artarak 41,785'e ulaştığı belirtti.

Esnaf sektöründe de değişikliklerin yaşandığını belirten Gürer, esnaf siciline ilk kez tescil edilen esnaf sayısının yüzde 9.9 oranında artarak 188,107 olduğunu, ancak kapanan esnaf sayısının yüzde 22.3 oranında artarak 79,375'e ulaştığını vurguladı.

Gürer, ilk kez tescil edilen işyerleri bazılarının önceden açılmış ve kayıtlı olmayıp yeni kayıt yaptıran işletme ve işyerlerini de içerdiği belirtip bu bağlamda kapanan ve açılan iş yerleri işlev ve içerik olarak da sınıflandırıldığında küçük esnafın ayakta durmakta zorlanırken bazı önemli işyerlerinin kapanmak zorumda kaldığı görülmektedir” dedi 

Gürer, “Ekonomik sıkıntılar derinleşiyor. Bankaların ibrazında karşılıksız çıkan çek sayısı artıyor, yeni kurulan şirket ve ticari işletme sayısı azalıyor, protesto edilen senet sayısı artıyor ve esnaf kapanıyor. Bu durum, ekonominin işleyişini olumsuz etkiliyor ve işsizliği artırıyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiğinden beri ülke kan kaybediyor. Tek kişinin yetkili olduğu sistemde Cumhurbaşkanı’nın ekonomide söz sahibi kıldığı Hazine ve Maliye Bakanı ile esasen sistemin tıkandığı açıkça görülmüştür. Anayasada Bakan değil, Cumhurbaşkanı belirleyendir. Ekonomistim diyen Cumhurbaşkanı sonunda faize karşı iken faiz artıran politikaları kabullenmek zorunda kalmıştır. Tek adam rejiminin geldiği süreç ve sonuç sistemin sorunluluğunun göstergesidir. Ekonomiyi canlandırmak için üretime ve istihdama yönelik politikalar hayata geçirilmesi gerekirken, paradan para kazanılmasının yeni bir aşaması uygulanmaya konmuştur.” dedi.

İCRADA ARTIŞ SÜRÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra dosyalarında artış ve icralık vatandaşların ödeyemedikleri borçlar sonucu maldan mülkten olma sürecinin de devam ettiğini belirtti. Gürer, “1 Ocak- 25 Ağustos 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,3 oranında artarak 9 milyon 174 bin oldu.

Ayrı dönemde, aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan vazgeçilmesinin de etkisiyle 10 milyon 652 bin dosya da sonuçlandı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 746 bin. Bu süreç icralık olan sayısında artışın süreceğini gösteriyor. Seçim öncesi kamuya ait borçların silinmesine karşın yeni dosyalarla icrada işler azalmıyor, artıyor. Bu durumda ülkedeki ekonomik sorunların bir başka göstergesidir” dedi.

Editör: Selim GÖKEL