CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Yenilebilir Enerji Kaynakları Alanı (YEKA) ilan edilen Bor ilçesindeki Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde, GES kurulum işlemlerinin devam ettiğini ve 2024 yılının ilk çeyreğinde elektrik üretimine başlanacağını açıkladı.

 

GÜRER, ENERJİ İHTİTAS ENDÜSTRİ BÖLGESİNİN AKIBETİNİ SORDU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesinde 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde halen bir faaliyet olmamasını, ilgili Bakanlığa soru yönelterek, Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında, söz olarak, Bakan Mehmet Fatih Kacır’a şu soruyu yöneltti:

“2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Niğde’nin Bor ilçesinde “enerji ihtisas endüstri bölgesi” olarak ilan edilen bir yer var. Aradan sekiz yıl geçti, Berat Albayrak’ın Bakanlığı döneminde  ihalenin yapılacağı yönünde yanıt gelmişti; şu ana kadar bu konuda bir çalışma olmuyor. Çalışma olacak mı, olmayacak mı, ne olacak? Burada bu konuyu da kesin açıklığa kavuşturursanız memnun oluruz. ”

2015’TE ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yazılı yatın verdi.

Bakan Bayraktar, Niğde Valiliği’nin talebiyle Bakanlığımızca başlatılan süreç sonucunda 2.539 ha büyüklüğündeki Niğde-Bor Enerji Endüstri Bölgesi 19/11/2015 tarihinde ilan edilmiştir” hatırlatmasında bulundu. 

2018’DE YEKA KURULDU

29/09/2018 tarihinde 2.539 ha’lık alanın tamamının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edildiğini hatırlatan Bakan Mehmet Fatih Kacır, 2021 yılında yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca bölge için 300 MW bağlantı kapasitesinin belirlendiğini kaydetti.

2020 yılında koyun alınan fiyata, bugün bir kilo pirzola alınıyor 2020 yılında koyun alınan fiyata, bugün bir kilo pirzola alınıyor

3 YATIRIMCI İÇİN YER TAHSİSİ YAPILDI 

Yapılan ihale kapsamında 3 yatırımcıya 100’er M W enerji üretmek üzere Bakanlıklarınca, 2022 yılında 200’er ha yer tahsisi yapıldığını belirten Bakan Kacır, “Bu yatırımcıların GES kurulum işlemleri devam etmektedir. Bu yatırımcıların da en geç 2024 yılı ilk çeyreğinde GES kurulumlarını tamamlayarak elektrik üretimine başlamaları beklenmektedir” açıklamasında bulundu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Valiliğince 2015'te hazırlanan ve Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığınca kabul edilen proje kapsamında, bin 500 megavat gücünde güneş enerji santralinin kurulacağı Bor ilçesine bağlı Emen-Badak-Seslikaya köyleri arasındaki 2 bin 539 hektarlık alan, Bakanlar Kurulu kararıyla Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilmişti Geçen sürede yatırım gerçekleşmedi. Bu kere Yenilenebilir Enerji Kaynakları ( YEKA) üzerinden çalışmaların devam ettiği açıklandı. Süreci takip etmeye devam edeceğiz.” dedi. 
 

Editör: Selim GÖKEL