TBMM Genel Kurulu iktidardaki AK partli milletvekillerinin olağan üstü gayretleri sonucu dillere destan bir AKlama operasyonunu başarıyla tamamladı.  Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, yeterli delil bulunmadığı ve kuvvetli şüphe oluşmadığını savunan 9 AK Partili üyenin oyuyla bakanları Yüce Divan’a sevk etmeye gerek görmemişti.
 
      Meclis iç tüzüğü gereği genel kurula sunulan komisyon kararı burun farkıyla da olsa kabul edilerek eski bakanlar Yüce Divana sevki engellenmiş oldu. Dört bakanın yargılanmak üzere Yüce Divan’a gönderilebilmesi için ‘Evet’ oylarının ‘Hayır’dan fazla olması yetmiyor. Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun bu yönde oy kullanması gerekiyordu. Yani en az 276 oy lazımdı. Bağımsızlar ve AKP dışındaki partiler fire vermezse 223 oy etmesi gerçekliği bir yana. 312 AKP’li milletvekilinden en az 53’ü ‘Evet’ demezse eski bakanlar yargılanmaktan kurtulacağını çok iyi bildiğinden “sınırsız” konuşma hakları olan kürsüyü bile kullanma gereği duymadılar.
 
       Yolsuzlukların aklanmasında TBMM aşamasında da beklenen oldu. AKP’li bakanların aklanmalarına karşı AK Parti içinde çatlakların ortaya çıktığı oylama ile 4 eski bakan Yüce Divan’a gönderilmeden burun farkıyla aklanmış oldu.
 
      Hakkında ilk oylama yapılan isim Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Çağlayan oldu. 517 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada 242 oy ‘Yüce Divan’ derken 264 ret, 7 çekimser, 1 boş, 3 geçersiz oy kullanıldı. Oylama sonucu AK Parti içerisinde 37 firenin olması dikkat çekici bir gelişme ve çatlağın boyutunu gösteren en somut doneydi.
 
     İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler hakkındaki oylamaya da 513 milletvekili katıldı. Yüce Divan için 241 kabul oyu kullanılırken, 258 ret, 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz oy kullanıldı. AK Partnin Güler için firesi artış gösterdi ve 44’e çıktı. Egemen Bağış hakkındaki oylamada ise 517 milletvekilinden 255’i ret oyu kullandı. Bağış için yapılan oylamada AK Partisinin firesi pik yapıp 48’e ulaştı.
 
      Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar için yapılan oylamada 219 kabul, 288 ret oyu çıktı. Diğer yolsuzlara göre daha ‘mütevazi’ bir görünüm sergilemeye çalışan Bayraktar için daha fazla ‘ret’ oyu verildi.
 
      Özetle iktidar hırsızlıkla suçlanan dört eski bakanını büyük fire vererek kelimemin tam anlamıyla burun farkıyla kurtardı. Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan AK Partili dört eski bakan için Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucundan öte AK Parti'nin oylamalarda verdiği fire dikkat çekici ve kimilerini şaşırtan bir durumdu.
 
     TBMM Genel Kurulu, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, Eski içişleri bakanı Muammer Güler, eski AB bakanı Egemen Bağış ve eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’da yargılanmasına gerek görmeyerek verilen önergeleri reddetti. Ancak en şaşırtan fire vakası Egemen Bağış için yapılan oylamada yaşandı.  Sadece 10 oy farkla Yüce Divan’a göndermeme kararı alındı. 48 AK partili vekil Egemen bağış için ‘Evet’ dedi. Lakin yüce divana göndermeye bu evetlerde yetmedi. Bağış sonucu kestire bildiği için savunma hakkını iki cümle yerinden söz ederek kullanmış “takdir yüce meclisindir.” Demekle yetinmişti.    
 
      Tek tek bakanların oylamaları ele alındığında ilk oylamada eski ekonomi bakanı Çağlayan için 242 aleyhte oya karşılık, 264 lehte, yedi çekimser, bir boş ve üç de geçersiz oy çıkması, Çağlayan için kullanılan toplam 517 oy dikkate alındığında Muhalefet ve bağımsızların toplam 223 olan aleyhte oy sayısının üzerine Çağlayan için 38 AKP’linin Yüce Divan yönünde oy kullandığı tespitini yapa biliyoruz.
 
     İkinci oylamada ise eski içişleri bakanı Muammer Güler için 241 aleyhte oya karşılık, 258 lehte, altı çekimser, dört boş ve dört geçersiz oy çıktı. Böylece Güler’in de Yüce Divan’a gönderilmesi için gerekli oya ulaşılamadı.
      Eski AB bakanı Egemen Bağış için ise aleyhte 245 oya karşılık, 255 lehte, yedi çekimser, altı boş ve dört geçersiz oy çıktı. Böylece Bağış da Yüce Divan’da yargılanmaktan sadece 10 oy farkla kurtulmuş oldu fakat mensubu olduğu partiden en çok aleyhte oy alan eski bakan olarak kayıtlara geçti.
 
     Toplamda 200’den fazla önergenin sunulduğu oylama öncesinde, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun dört eski bakanı Yüce Divan’a sevk etmeme yönündeki raporunun reddi ve Yüce Divan’a sevki için eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan hakkında 53, Eski içişleri bakanı Muammer Güler hakkında 52 önerge, eski AB bakanı Egemen Bağış hakkında 53 önerge, eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında da 53 önerge verilmesine rağmen tutaklara geçmesinden geçmesinden öte bir anlam teşkil etmedi.